Zdroje: YouTube.com, makova-panenka.cz, toprecepty.cz

Pokud je něco, co neodmyslitelně patří k oblasti Valašska, pak jsou to bezesporu valašské pagáče. Toto drobné pečivo z kynutého těsta a čerstvých škvarků se těší obrovské oblibě už celá desetiletí. A na popularitě rozhodně neztrácejí. Slouží jako rychlá svačinka, ale i jako úžasný doplněk k polévkám, omáčkám i guláši. Víte, jak je připravují praví Valaši?

Pagáče na mnoho způsobů

V základu se pagáče připravují jen z kynutého těsta a čerstvých škvarků. Během let už ale stačilo vzniknout mnoho dalšího variant. Někteří do nich přidávají také například kysané zelí, cibuli, brambory anebo také sýr. Leckdy se ale podávaly i potřené povidly.

Ať už se je rozhodnete připravit v jakékoliv verzi, rozhodně nebudete zklamaní. Pagáče jsou zkrátka valašským pokladem. Jsou nadýchané, nádherně voní a hodí se snad ke všemu. Vůbec nejčastěji se ale podávají ke klasické valašské kyselici.

Jak připravit čerstvé škvarky

Absolutním základem pagáčů jsou čerstvé škvarky. Nejlepší jsou ty, které si vyrobíte sami, je to snadné. Nachystejte si asi 300 gramů vepřového sádla a nakrájejte ho na kostičky. Kostičky sádla dejte do hrnce a podlijte je trochou vodu. Zapněte sporák na plný výkon a počkejte, dokud voda nezačne vařit. Pak plamen stáhněte asi na polovinu a za občasného míchání nechte sádlo škvařit. Hotovo je ve chvíli, kdy sádlo již nepění a na dně zůstávají krásně dozlatova upečené škvarky. Sporák v tuto chvíli vypněte a škvarky vyjměte.

Valašské pagáče

Škvarky nechte vychladnout a můžete se pustit do přípravy těsta. To je poměrně rychle hotové. Následně ale musí několik minut kynout.

Na podrobný postup se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Do větší mísy nasypte 250 gramů hladké mouky, přidejte asi 100 mililitrů vlažné vody, 150 gramů sádla, 1 kostku droždí, 1 menší lžičku soli, 1 lžičku kmínu a 1 vajíčko. Všechny ingredience dobře propracujte a vytvořte těsto. Pokud se příliš lepí, přidejte trochu mouky. Pokud se ale naopak drolí, přilijte trochu vody. Nakonec do těsta vpracujte škvarky a nechte těsto pod utěrkou kynout na teplém místě asi 40 minut.

Z těsta tvarujte jednotlivé pagáče a pokládejte je na sádlem vymazaný plech. Potřete je zlehka vodou a ještě osolte a okmínujte. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte, dokud nejsou zlaté.

Jednodušší než chleba a dlouho vydrží

Pagáče byly už dříve velmi oblíbené proto, že byly rychleji hotové než chleba a také podstatně déle vydržely čerstvé. I když trochu oschly, stačilo je dát na pár minut do horké trouby a chutnaly opět báječně. Můžete si je tedy napéct i do zásoby a sáhnout po nich vždy, když vás přepadne chuť na něco dobrého.

Související články