Pagáče
Zdroj: Shutterstock

Valašské pagáče: Fantastická chuť domácích škvarků v lahodném těstu

Valašské pagáče jsou dokonalým pečivem, které chutná skvěle samo o sobě, anebo je i výbornou přílohou například k dobrému guláši či polévce. Hotové jsou raz dva. Kromě toho, že skvěle chutnají, si je můžete užívat několik dní. Jsou totiž poměrně trvanlivé.

Zdroje: YouTube.com, makova-panenka.cz, toprecepty.cz

Pokud je něco, co neodmyslitelně patří k oblasti Valašska, pak jsou to bezesporu valašské pagáče. Toto drobné pečivo z kynutého těsta a čerstvých škvarků se těší obrovské oblibě už celá desetiletí. A na popularitě rozhodně neztrácejí. Slouží jako rychlá svačinka, ale i jako úžasný doplněk k polévkám, omáčkám i guláši. Víte, jak je připravují praví Valaši? 

Pagáče na mnoho způsobů

V základu se pagáče připravují jen z kynutého těsta a čerstvých škvarků. Během let už ale stačilo vzniknout mnoho dalšího variant. Někteří do nich přidávají také například kysané zelí, cibuli, brambory anebo také sýr. Leckdy se ale podávaly i potřené povidly.

Ať už se je rozhodnete připravit v jakékoliv verzi, rozhodně nebudete zklamaní. Pagáče jsou zkrátka valašským pokladem. Jsou nadýchané, nádherně voní a hodí se snad ke všemu. Vůbec nejčastěji se ale podávají ke klasické valašské kyselici. 

Pagáče Pagáče jsou klasickým vylašských pečivem.  Zdroj: Shutterstock

Jak připravit čerstvé škvarky

Absolutním základem pagáčů jsou čerstvé škvarky. Nejlepší jsou ty, které si vyrobíte sami, je to snadné. Nachystejte si asi 300 gramů vepřového sádla a nakrájejte ho na kostičky. Kostičky sádla dejte do hrnce a podlijte je trochou vodu. Zapněte sporák na plný výkon a počkejte, dokud voda nezačne vařit. Pak plamen stáhněte asi na polovinu a za občasného míchání nechte sádlo škvařit. Hotovo je ve chvíli, kdy sádlo již nepění a na dně zůstávají krásně dozlatova upečené škvarky. Sporák v tuto chvíli vypněte a škvarky vyjměte. 

Škvarky dodají vánočce šmrnc! Nejlepší škvarky jsou ty doma vyrobené.  Zdroj: shutterstock.com

Valašské pagáče

Škvarky nechte vychladnout a můžete se pustit do přípravy těsta. To je poměrně rychle hotové. Následně ale musí několik minut kynout.

Na podrobný postup se podívejte ve videu: 

Do větší mísy nasypte 250 gramů hladké mouky, přidejte asi 100 mililitrů vlažné vody, 150 gramů sádla, 1 kostku droždí, 1 menší lžičku soli, 1 lžičku kmínu a 1 vajíčko. Všechny ingredience dobře propracujte a vytvořte těsto. Pokud se příliš lepí, přidejte trochu mouky. Pokud se ale naopak drolí, přilijte trochu vody. Nakonec do těsta vpracujte škvarky a nechte těsto pod utěrkou kynout na teplém místě asi 40 minut. 

Z těsta tvarujte jednotlivé pagáče a pokládejte je na sádlem vymazaný plech. Potřete je zlehka vodou a ještě osolte a okmínujte. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte, dokud nejsou zlaté. 

Jednodušší než chleba a dlouho vydrží

Pagáče byly už dříve velmi oblíbené proto, že byly rychleji hotové než chleba a také podstatně déle vydržely čerstvé. I když trochu oschly, stačilo je dát na pár minut do horké trouby a chutnaly opět báječně. Můžete si je tedy napéct i do zásoby a sáhnout po nich vždy, když vás přepadne chuť na něco dobrého. 

Akční letáky