Kdo někdy ochutnal valašský frgál, už nikdy na něj nedá dopustit. Tento skvělý, tradiční a chutný koláč není snadné si připravit doma. Říká se, že si na něj troufnou jen ty nejzkušenější hospodyňky. My vám ale přinášíme verzi, kterou zvládne každý. Nebojte se, váš frgál bude vynikající a ostudu si s ním rozhodně neuděláte.
Valašské frgály se staly tak oblíbenými, že se hojně pečou po celé naší republice. Ty pravé ale samozřejmě patří na Moravu, proto do jejich přípravy fušovat nebudeme. Nicméně vám přinášíme recept na jejich snazší, ale neméně dobrou alternativu.
Frgály se připravují s celou řadou náplní. Mezi ty nejoblíbenější patří tradiční maková, povidlová, tvarohová, ale i meruňková nebo třešňová. Pravý Valach by si ho dal ale s chutí i s náplní kedlubnovou nebo třeba mrkvovou. U sladké verze nikdy nezapomínejte na drobenku, ta frgálu dodá tu správnou chuť.
A proč se frgál vlastně jmenuje frgál? V minulosti se tímto názvem označoval nepovedený koláč. O mnoho let později se název tak rozšířil, že k tomuto oblíbenému koláči už prostě patří.
Jednou z oblíbených náplní frgálu je i jemný tvaroh.
Historie frgálů spadá do počátku 19. století
Historie nám známého frgálu spadá do počátku 19. století. Jednalo se tehdy o sváteční jídlo, protože mouky nebylo nazbyt a muselo se šetřit. Frgál se tak dělal pouze při svátečních příležitostech, jako jsou křest, svatba nebo posvícení.
Většinou tenkrát převládala povidla z jablek a hrušek. I všechny další suroviny byly samozřejmě domácí. Zajímavostí je, že se do tradičního valašského frgálu používalo kachní sádlo. Nebojte se, žádnou zvláští chuť ani zápach v jídle nezanechávalo.
Pokud chcete ochutnat ten pravý frgál, opravdu se asi budete muset vydat na valašsko. Nic ale nebrání tomu, abyste si připravili snazší alternativu.
Pravá povidla jsou hustá, tmavá, zkrátka dokonalá
Recept na koláč ve stylu frgálu
Suroviny:
4 lžíce cukru
250 ml mléka
1 kostka droždí
500 g hladké mouky
špetka soli
2 vejce
1 lžíce vepřového sádla
100 ml slunečnicového oleje
Tvarohová náplň:
4 kostky tvarohu
3 vajíčka
4 lžíce cukru
1 lžíce vanilkového pudinku
kůra z bio citronu
Švestková náplň:
400 g švestkových povidel
půl lžičky skořice
špetka namletého badyánu
voda nebo rum na zředění (3 – 4 lžíce)
Jablečná náplň:
400 g jablečného pyré
1 lžíce cukru
1 lžička skořice
Drobenka:
100 g másla
100 g cukru
120 g hrubé mouky
Na postup se podívejte ve videu: