O řízku se píšou legendy. Jedna povídá, že první řízek z telecího masa připravovali arabští kupci tak, že si ho posypali zlatým prachem… Důvod? Věřilo se, že drahý kov léčí…

Tato řízková legenda nezůstala jen v arabských zemích, ale šířila se přes Sicílii do Evropy. Italové si maso ale obalili po svém – ve strouhance a parmezánu. Milánský řízek nebo také zvaný „una melanse“ byl jedním z prapředků kultovního vídeňského řízku.

Jak správně připravit klasický vepřový řízek, se podívejte na kanále RBB recipes na YouTube.com:

Zdroj: Youtube

Objevitel obaleného plátku

Říká se, že za vídeňský řízek vděčíme českému šlechtici Josefu Václavu Radeckému z Radče, který se jako rakouský maršálek dostal do Itálie. O Radeckém bylo známo, že je nejen schopným vojevůdcem, ale také velkým gurmánem.

Kamkoliv zavítal, tam si nechal v hospodě přinést regionální pochoutky, které s gustem testoval. A milánský řízek byl jednou z nich. Radecký byl masem v trojobalu tak uchvácen, že si recept vzal s sebou do své domoviny. A na jeho základě tak vznikl Vídeňský řízek…

Spousta druhů řízků

Dnes je řízkových variací spousta – kromě klasické vídeňské verze existuje i kuřecí nebo vepřový řízek. Následují i jiné variace jako holandský řízek (z mletého masa), brněnský řízek (potřený směsí ze šunky, hrášku a vejce), gordon bleu (telecí se šunkou a sýrem), savojský řízek (klasický řízek obalený v trojobalu a smažený narychlo v bílkovém kabátku), přírodní řízek a další a další…

Variací je spousta a jednou z oblíbených je i vamberský řízek. Už jste ho ochutnali? Pokud ne, tak tady je osvědčený recept.

Plnění řízku

Vamberský řízek se připravuje z vepřové kýty. Jak na to: 400 g masa nakrájejte přes vlákno na plátky a dokonale naklepejte paličkou. Plátky prosolte a do středu každého z nich dejte plátek sýra, cibule a párku. Nakonec „řízek“ přeložte a obalte v prosáté mouce, rozšlehaném vejci a strouhance.

Smažení a servírování

Na pánvi nechte rozehřát olej. Vzniklou „masovou kapsu“ nechte opéct z obou stran do té  doby, než chytne krásný zlatavý nádech. Vamberský řízek servírujte stejně jako „normální“ řízek, tedy s bramborem, bramborovou kaší nebo klasickým bramborovým salátem.

Tato verze je šťavnatá, křupavá a zajímavá také tím, že v sobě skrývá překvapení v podobě dalších surovin, které okoření váš běžný chuťový zážitek.

Související články

Zdroje: www.denik.cz, www.labuznik.cz