Vanilkové rohlíčky vykrajované formičkou.
Zdroj: sarkao / Shutterstock.com

Léty prověřený recept na vanilkové rohlíčky a skvělou variantu rohlíčky mandlové

Oblíbenější a známější jsou u nás rohlíčky vanilkové, připravované z lískových nebo vlašských ořechů. Ale pokud toužíte čas od času po nějaké změně, můžete zkusit upéct rohlíčky z mandlového těsta, známé jako vídeňské.

Vanilkové rohlíčky

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g másla nebo rostlinného tuku
  • 100 g nastrouhaných lískových nebo vlašských ořechů
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • mouka na vál
  • tuk na vymazání plechu

na obalování:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr nebo kousek vanilkového lusku

Do proseté mouky rozsekáme tuk, přidáme nastrouhané ořechy, cukr, vejce, žloutek a vše zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme je do mikrotenového sáčku a necháme asi hodinu odpočinout.

Z těsta ručně tvarujeme malé rohlíčky.

Potom vyválíme váleček, krájíme z něj dílky a dlaní tvarujeme rohlíčky (můžeme je tvarovat také formičkami).

Vanilkové rohlíčky pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě (170 - 190 °C) na plechu vymazaném tukem.

Hned po upečení rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Až zcela vychladlé rohlíčky ukládáme do krabic.

Vídeňské rohlíčky

  • 280 g hladké mouky
  • 140 g másla nebo rostlinného tuku
  • 50 g mletých mandlí
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 prášek do pečiva
  • teplá voda
  • 2 lžíce rumu na namáčení
  • vanilkový cukr na obalování

Máslo, žloutek, cukr a jemně mleté oloupané mandle vymícháme do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme těsto.

Vytvarujeme rohlíčky a upečeme je ve středně vyhřáté troubě (170 - 190 °C) dorůžova.

Vanilkové rohlíčky patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního cukroví.

V misce smícháme vodu s rumem, ještě teplé rohlíčky do ní namáčíme a obalujeme je ve vanilkovém cukru.

Akční letáky