Vanilkové rohlíčky
- 300 g hladké mouky
- 180 g másla nebo rostlinného tuku
- 100 g nastrouhaných lískových nebo vlašských ořechů
- 60 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- mouka na vál
- tuk na vymazání plechu
na obalování:
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr nebo kousek vanilkového lusku
Do proseté mouky rozsekáme tuk, přidáme nastrouhané ořechy, cukr, vejce, žloutek a vše zpracujeme na hladké těsto. Zabalíme je do mikrotenového sáčku a necháme asi hodinu odpočinout.
Potom vyválíme váleček, krájíme z něj dílky a dlaní tvarujeme rohlíčky (můžeme je tvarovat také formičkami).
Pečeme ve středně vyhřáté troubě (170 - 190 °C) na plechu vymazaném tukem.
Hned po upečení rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Až zcela vychladlé rohlíčky ukládáme do krabic.
Vídeňské rohlíčky
- 280 g hladké mouky
- 140 g másla nebo rostlinného tuku
- 50 g mletých mandlí
- 30 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 prášek do pečiva
- teplá voda
- 2 lžíce rumu na namáčení
- vanilkový cukr na obalování
Máslo, žloutek, cukr a jemně mleté oloupané mandle vymícháme do pěny, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vypracujeme těsto.
Vytvarujeme rohlíčky a upečeme je ve středně vyhřáté troubě (170 - 190 °C) dorůžova.
V misce smícháme vodu s rumem, ještě teplé rohlíčky do ní namáčíme a obalujeme je ve vanilkovém cukru.