Vláčné a voňavé vanilkové rohlíčky! Milují je doslova všichni. Jak je však udělat tak, aby byly naprosto dokonalé a nerozpadaly se? Dejte na osvědčený recept mistra v pečení Josefa Maršálka. Jistě nebudete litovat a doma zajisté sklidíte úspěch a náležité ovace.
Jak připravit prvorepublikové vanilkové rohlíčky od prababičky Josefa Maršálka se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Český rozhlas:
Není nad rady zkušeného cukráře
Přestože není příprava vanilkových rohlíčků nijak komplikovaná, není od věci řídit se tipy zkušených, aby byl výsledek co nejlepší. Vyhnete se tak zbytečným přešlapům. Základem jsou vždy kvalitní suroviny, tudíž požívejte nejen kvalitní poctivé máslo, ale i dobrou mouku a vždy pravou vanilku.
Těsto je bez vajec
Do tohoto těsta se nepřidávají vaječné žloutky, patří tak mezi křehká těsta mastnějšího typu, které je nutné rychle zpracovat. Mělo by po celou dobu zůstat studené. Kdybyste tělo dlouho hnětli rukama, máslo by povolilo a rohlíčky by vám mohly během pečení zbytečně popraskat.
Prvorepublikové vanilkové rohlíčky
Prababička Josefa Maršálka sloužila během 20. let minulého století u bohaté měšťanské rodiny v Praze, kde své vanilkové rohlíčky pravidelně pekla. Byl o ně nesmírný zájem nejen tam, ale milovala je i celá její rodina.
Nasypte do mísy 50 g cukru a 10 g vanilkového cukru, přidejte 190 g hladké mouky a 70 g mletých lískových oříšků i se slupkou. Použít můžete také mandle, vlašské ořechy, ale i pistácie v kombinaci s citronovou kůrou. Následně přisypte 1 g mleté skořice a stejné množství soli a veškeré ingredience řádně promíchejte. Pak přidejte 140 g studeného nakrájeného másla a rukama ze směsi všech ingrediencí rychle vypracujte kompaktní těsto.
Tvarujte rohlíčky
Pak z těsta vytvarujte jednotlivé a stejně velké rohlíčky, které rovnoměrně rozložte na plech předem vyložený pečicím papírem.
Preferujte horkovzdušnou troubu
Pokud máte ve výbavě trouby horký vzduch, volte tuto variantu a vanilkové rohlíčky pečte tak 12 až 15 minut při teplotě 160 °C.
Místo cukru třpytky
Po upečení můžete ještě teplé rohlíčky samozřejmě obalit ve směsi moučkového a vanilkového cukru, ale pokud je chcete mít jako guru pečení Josef Maršálek, tak je po vytažení z trouby posprejujte stříbrnými potravinářskými třpytkami.
Zdroje: www.magazin.recepty.cz, wwwregiony.rozhlas.cz, www.onlyu.cz