Co by to bylo za Vánoce bez vanilkových rohlíčků. Milují je děti i dospělí a neexistuje krásnější vůně než z tohoto cukroví. Pojďte se tedy podívat na ty nejdůležitější fígle, díky kterým budou vaše rohlíčky ty nejlepší široko daleko.
Základem je vanilkový cukr, zapomeňte na vanilínový a sáhněte po pravé vanilce. Připravte si moučkový cukr s vanilkou tak, že do sklenice s cukrem zapíchnete lusk zbavený semínek. Sklenici zavřete a otevřete za týden. Uvidíte, jak bude krásně provoněný.
Důležité je také použít máslo a ne margarín. Možná byste ušetřili, ale na chuti to bude rozhodně znát. Do cukroví prostě patří máslo. U vanilkových rohlíčků je také skvělé vyzkoušet kombinaci másla a nesoleného sádla. Budou díky tomu ještě křehčí.
Dříve se vanilkové rohlíčky připravovaly z mandlí
Dříve se do vanilkových rohlíčků přidávaly mandle, ale vzhledem k nedostupnosti a vysoké ceně se postupem času vyměnily za vlašské ořechy. Je tedy na vás, jaké zvolíte. S mandlemi jsou rohlíčky jemnější a s vlašskými ořechy zase voňavější.
Těsto zadělávejte rychle, aby co nejméně povolilo, měkké by se vám totiž drolilo. Hotové těsto by mělo být tvárné a držet pohromadě. Pokud se rozpadá, přidejte žloutek nebo lžíci rumu.
Správně upečené rohlíčky by měly být narůžovělé
Správně upečené rohlíčky by měly být na povrchu lehce narůžovělé a ze spodu krásně zlaté. Že jsou akorát, poznáte podle toho, že když jeden vezmete do ruky, tak drží a nerozpadne se. Ideální je rohlíčky péct na 150 °C asi 15 minut, pak teplotu stáhnout na minimum a nechat ještě chvíli dojít.
Poté, co rohlíčky vyndáte z trouby, nechte je pár minut zchladnout a rovnou je obalujte ve vanilkovém cukru a až úplně vychladnou, obalte je ještě jednou. Pak dejte vanilkové rohlíčky do krabice a tu uložte do chladu.
Dokonalé babiččiny vanilkové rohlíčky
Suroviny:
Těsto:
200 g máslo
2 ks žloutek
80 g cukr moučka
280 g hladká mouka
80 g vlašské ořechy na obalení
cukr moučka s vanilkou
Postup:
Máslo necháme změknout. Ořechy umeleme. Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme ji s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici. Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečícím papírem. Pečeme při 180 °C dorůžova. Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat. Klidně je můžeme dát do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou.
Na to, jak připravi vanilkové rohlíčky, se podívejte ve videu:
Zdroj: www.vareni.cz, www.prozeny.cz, www.kucharkaprodceru.cz