Při skladování cukroví nejvíce záleží na jeho druhu. Jinak se musí pracovat s cukrovím, které má do Vánoc změknout, například perníčky, jiné zacházení vyžaduje sněhové cukroví, které naopak nesmí zvlhnout, a něco jiného potřebuje zase cukroví nepečené. Zde uvádíme tipy na nejvhodnější uskladnění základních skupin cukroví.

Většinou se nejdříve pečou ty druhy, které potřebují do Vánoc změknout a zvláčnět. Jsou to nejčastěji perníčky (existují i recepty na perníčky, které jsou měkké okamžitě, ale spousta hospodyň nedá dopustit na tradiční recepturu) a zázvorky, ale také rohlíčky, pracny nebo kokosky. Ty sice nepotřebují tak dlouhé uležení jako perníčky a zázvorky, ale určitá doba odpočinku před Vánoci jim taky prospěje. Pro všechny tyto druhy platí, že k tomu, aby byly skutečně vynikající konzistence, potřebují vzdušnou vlhkost.

Ideální jsou na ně proto papírové krabice, nejlépe cukrářské, které se dají koupit v papírnictví. Jednotlivé vrstvy cukroví v nich proložte papírovými ubrousky. V plastových ani plechových dózách nedochází k cirkulaci vzduchu, takže byste se žádoucí měkkosti či křehkosti nikdy nedočkali. Papírové krabice je nejlepší umístit do chladné spíže nebo třeba na krytou lodžii, kde není příliš teplo, ale samozřejmě ani mráz nebo déšť. Ani lednice není pro tento typ cukroví vhodná.

Křupavé druhy, jako třeba sušenky nebo sněhové pusinky, naopak potřebují suchý vzduch, aby nezvlhly. V tomto případě je namístě sáhnout po plastových dózách nebo plechových krabicích a můžete je klidně nechat v pokojové teplotě.

Lednici naopak vyžadují nepečené druhy, případně cukroví plněné, jako jsou třeba oblíbené ořechy nebo vosí hnízda. Krémy a náplně do cukroví či nepečené druhy se dělají až těsně před Vánoci, protože mají kratší dobu spotřeby. V lednici tyto typy cukroví uchovávejte v plastových dózách, aby nenatáhly ostatní nežádoucí aromata. Různé nepečené salámky nebo plněné rolády můžete zabalit do potravinářské fólie, krájejí se až těsně před servírováním.

A osvědčený tip pro ty, kdo napekli třeba perníčky určené k změknutí příliš pozdě, a hrozí, že na Štědrý den ještě nebudou dostatečně měkké – do krabice dejte také rozkrojené jablko, jeho šťavnatost a vlhkost urychlí proces zvláčnění. Ale nesmí se cukroví přímo dotýkat a také ho musíte pravidelně kontrolovat a měnit za čerstvé.