Zdobení se můžete ujmout buď sami, nebo ho svěřit třeba dětem (samozřejmě v závislosti na jejich věku a chuti se zapojit). Děti většinou tyto kreativní činnosti baví, a když je v zápalu práce vyfotíte, máte hezký materiál třeba na péefko pro rodinu a přátele.

I u zdobení platí, že je důležité použít kvalitní suroviny, stejně jako při samotném pečení. Náhražky másla či čokolády třeba v polevě budou na chuti poznat. Vsaďte proto raději na kvalitu než kvantitu a do těsta i materiálu na zdobení dejte skutečně kvalitní suroviny, na výsledku se vám to vrátí.

Ke zdobení můžete používat vlastně jakékoliv pomůcky, pouze dbejte, aby byly výhradně na potravinářské účely. Vhodné jsou různé cukrářské zdobicí sáčky, vykrajovátka, nože, lžičky, špejle, párátka a jiná tvořítka. Někdy lze polevy koupit už v tubách připravených k použití, případně rovnou v sáčcích s různými nástavci. Je to rychlé řešení, pokud nechcete nebo nemáte čas vyrábět polevy doma, pracuje se s nimi dobře a čistě. Takové „fixky“ můžete bez obav svěřit i dětem, které to navíc bude hodně bavit!

A jaké jsou nejčastější způsoby zdobení? Samozřejmě slepování, a to jak zavařeninou (u oblíbeného lineckého), tak různými krémy či náplněmi (populární ořechy). Nic nezkazíte ani jemným poprášením hotových výrobků moučkovým cukrem či dozdobením takových výrobků polevou.

Tradiční vánoční perníčky se zdobí polevami, které naplníte do zdobicího sáčku s vhodným nástavcem nebo můžete použít už zmiňované hotové polevy v tubách či sáčcích. Tyto polevy mohou být i barevné, ale doma se většinou vyrábí osvědčená bílková či citronová poleva nebo tmavá kakaová či čokoládová. Výsledné dílko je pak obrazem vaší trpělivosti a zručnosti.

Jiné druhy můžete do polev namáčet, ať už celé (například kuličky), či jejich část (například pařížské rohlíčky), můžete s nimi cukroví polévat (oblíbené išelky) nebo jen pocákat a vytvořit zajímavé efekty. Polevy se dají koupit i v cukrárnách, které je speciálně před Vánoci prodávají již hotové v kelímcích, ty stačí většinou jen nahřát ve vodní lázni. Je to příjemný kompromis mezi standardní potravinářskou produkcí a domácí výrobou. Polevy jsou většinou opravdu z kvalitních surovin a přitom hned připravené k použití.

Tradičními ozdobami vánočního cukroví jsou lískové a vlašské ořechy a mandle, které můžete dávat na cukroví celé, půlené i sekané. Vždy je potřeba je přilepit k cukroví polevou nebo rozpuštěnou čokoládou, případně je vtisknout do polité plochy, pak nechte výsledek ztuhnout v lednici.

Osvědčeným zdobením je také strouhaný kokos, který můžete použít jak v původní sněhové barvě, tak i barevný. Barevný kokos můžete koupit, případně si ho doma vyrobit za pomoci špetky potravinářského barviva, kterou rozpustíte v kávové lžičce vody. Tuto barevnou směs nakapejte do mikrotenového sáčku, přisypejte zhruba třetinu sáčku kokosu a důkladně protřepejte. Ani kokos nebude držet na suchém cukroví, musí mu předcházet poleva. Zdobit můžete i pomocí kousků čokolády, případně strouhanou čokoládou, která se bude pěkně vyjímat na světlé polevě. Můžete použít i sušené či kandované ovoce, nejlépe nakrájené na kousky.

Samozřejmě vše je ještě možné vyladit hotovými dekoracemi různých tvarů, jako jsou kuličky, srdíčka, vločky, sypání, často barevné, nebo dokonce metalické. Koupit se dá nepřeberné množství druhů a použít podle vlastní fantazie. Všechny tyto ozdoby rovněž patří na polevy. Ale i při zdobení vánočního cukroví mějte na paměti, že méně bývá více, a cukroví se nemusí pod ozdobami úplně ztrácet. Vhodně zvoleným zdobením by mělo naopak vaše upečené dílko vyniknout.

Zdroj: xvanoce.cz