Nepřesná dávka mouky

Jednou z nejčastějších chyb při pečení vánočního cukroví je nepřesné množství mouky. Jestliže ji odměřujete odměrkou přímo ze sáčku, může se snadno stát, že do určené dávky dáte až o 30 % procent mouky navíc. Díky tomu bude vaše cukroví ve výsledku suché a tuhé. Určitě si náležité množství mouky zvažte na digitální váze, která je přesná na gramy.

Správný druh mouky

Došla vám doma mouka, která je učena do receptu na cukroví a říkáte si, že například hladkou mouku nahradíte polohrubou? Nedělejte to! Raději odložte pečení, dokud si nekoupíte ten druh mouky, který je na to či ono cukroví opravdu určen. Ve výsledku by totiž cukroví mohlo být buď příliš tvrdé, nebo naopak moc křehké a drobivé. Nejenže by se vám s ním později špatně pracovalo, ale i chuťově by nebylo nic moc.

Na správné volbě másla záleží

Možná nepatříte mezi ty, kterým se to stává, ale jednou z běžných chyb je použití nesprávného másla. Do vánočního cukroví nenahrazujte klasické máslo nikdy tím slaným, zásadním způsobem by to ovlivnilo jeho chuť. Pokud tedy recept, který jste si zvolili, neuvádí jiné než nesolené máslo, použijte vždy to, které je k danému cukroví či pečivu určené.

Nikdy máslo a vejce přímo z lednice

Jestliže chcete, aby vaše těsto bylo vláčné a nadýchané, vyndejte obě ingredience minimálně jednu hodinu před použitím z lednice. Máslo by mělo být tak měkké, abyste do něj prstem udělali prohlubeň, ale nemělo by téct. V případě, že je máslo moc měkké, těsto nebude dostatečně nadýchané.

Studená vejce by zase zabránila správnému provzdušnění těsta, což by se odrazilo na pečeném cukroví. Jestliže jste v situaci, že jste vajíčka prostě nevyndali, vložte je na několik minut do misky s teplou vodou, ale ne horkou.

Máslo s cukrem utřete pečlivě

Možná se někteří budou divit, ale taková banalita, jako utření másla s cukrem, která je základem v mnoha receptech na cukroví, může být pro některé začátečníky velkým oříškem. Jak tedy utřít máslo s cukrem správně? Jednoduše! Máslo pokojové teploty nakrájejte nebo nastrouhejte na hrubém struhadle do misky a přidejte množství cukru, které je uvedené. Pak si vezměte vidličku, kterou cukr postupně "zamačkávejte" a zamíchávejte do másla. Pokud se vám nechce používat vidličku a připravujete více dávek těsta najednou, stačí vzít mixér a máslo s cukrem vyšlehejte po dobu 5 minut do "pěny". A je to! Ve výsledku by vám měl vzniknout jemný krém.

Mouky na pomoučnění válu tak akorát

U těst, které je potřeba rozválet na vále, buďte opatrní a nepřehánějte to s množstvím mouky na podsypání těsta. Sice se vám těsto nebude lepit, ale s každým dalším pomoučněním bude těsto tužší a mouky v něm bude více, něž je potřeba. Upečené cukroví by bylo nakonec velmi tuhé, a ne moc vláčné. Jestliže se chcete této chybě úplně vyhnout, můžete použít silikonový vál, na němž podsypávání není třeba.

Trouba není předehřátá

Na tuto důležitou drobnost myslete vždy předem. Stává se, že je člověk pohlcen přípravou, vážením, tvořením těsta a samotnou tvorbou cukroví, že prostě zapomene. Cukroví je většinou z malého a často tenkého kousku těsta, které je upečené za pár minut. Kdybyste troubu nepředehřáli, hrozilo by, že se vám zbytečně rozteče a jednotlivé kousky ztratí svůj tvar.

Zdroje: www.tasteofhome.com, www.myrecipes.com, www.allrecipes.com