Kokosové kuličky „Raffaello“
Na cca 20 kusů:
- 400 ml kokosového mléka (plechovka)
- 120 g strouhaného kokosu
- 6 lžic medu nebo jakéhokoli sirupu
- 20 loupaných mandlí
Den dopředu si necháme kokosové mléko v plechovce v lednici. Druhý den odebereme ztuhlou vrchní část a dáme do mísy. Lehce rozšleháme mixérem s balonovými metličkami, přisypeme strouhaný kokos, med nebo sirup a ručně propracujeme. Směs má mít pevnější strukturu, aby šly tvarovat kuličky. Navlhčenýma rukama vtlačíme do každé celou mandli a obalíme ve strouhaném kokosu.
Ovesné kuličky s kakaem
Na cca 30 kusů:
- 150 g jemných ovesných vloček
- 150 g másla
- 50 g jemného třtinového cukru
- 20 g vanilkového cukru (přípravu najdete v článku 9 věcí, které byste měli mít, než se pustíte do pečení vánočního cukroví)
- 2 polévkové lžíce kakaa
- rozinky sultánky
Máslo necháme v pokojové teplotě, aby nebylo ztuhlé. Mezitím si dokonale smícháme všechny sypké suroviny, přidáme máslo a ručně prohněteme. Hmotu zabalíme do potravinářské fólie a necháme zhruba 15 minut uležet v chladu. Po vyjmutí tvarujeme kuličky, do nichž vkládáme rozinky, necháme ztuhnout v chladu, na závěr můžeme ještě obalit v kakau.
Karamelové kuličky s banánem v čokoládě
- 400 g digestivních sušenek
- 1 zralý banán
- 1 plechovka salka
- 70 g čokoláda 90%
Plechovku vložíme do hrnce s vodou, kterou přivedeme k varu a necháme vařit na mírném plamenu 1,5 až 2 hodiny, kontrolujeme, že je plechovka stále ponořená. Vyjmeme a necháme zchladnout. V uzavíratelném sáčku rozdrtíme sušenky. Ve velké míse si vidličkou rozmačkáme banán, přidáme půl plechovky salka, rozdrcené sušenky a promícháme. Dle potřeby přidáme část zbylého salka, směs by měla být spojená, ale neměla by se příliš lepit.
Vlhkýma rukama tvarujeme kuličky, ukládáme na pečicí papír a uložíme na 15 minut do mrazničky. Čokoládu necháme povolit na vodní lázni a kuličky v ní pomocí dvou vidliček obalíme. Necháme v chladničce na pečicím papíru zatuhnout a můžeme dozdobit zbylým salkem.