obrázek z archivu ireceptar.cz

Vánoční cukroví ve znamení kokosu. Nejlepším jsou plněné kokosky

Tradiční soutěž o nejlepší vánoční cukroví, letos s názvem Vypečené cukrování dospěla do finále. Tentokrát zabodovaly především inovace tradičních receptů. Ze 14 finálových vzorků vybrala porota plněné kokosky od Simony Chivaňákové.

Jako každý rok, i letos byl časopis Receptář partnerem Polabských vánočních trhů 2016. Na našem stánku jste si mohli objednat předplatné, ale také zakoupit starší čísla nebo knížky a tituly z Edice Receptáře. Kromě toho jsme pro naše čtenáře, ale i další návštěvníky Výstaviště Lysá nad Labem připravili zajímavý program v rámci Dne Receptáře, který se konal v sobotu 17. prosince 2016. Kromě vystoupení populární zpěvačky Milušky Voborníkové byly v jeho rámci vyhlášeny i výsledky čtenářské soutěže Vypečené cukrování 2016.

Když se klasika ještě vylepší

Plněné kokoskyPlněné kokoskyAutor: Archiv ireceptar.cz

Z více než 60 zaslaných vzorků postoupilo do finálového kola celkem 14 druhů cukroví od deseti finalistů. Hned čtyři vzorky totiž do finále prosadila paní Alena Jeníková. V silné konkurenci je to skvělý výkon, i když si paní Jeníková nakonec žádnou z hlavních cen neodnesla. Odborná porota, ve které po boku Milušky Voborníkové zasedl i šéfredaktor Receptáře Jan Lodl a florista Vlastimil Šindelář měla velmi obtížnou úlohu. Všech 14 vzorků bylo skutečně skvělých a vybrat jediného vítěze bylo více než obtížné.
Vítězné recepty najdete zde.

Nejoblíbenější surovinou letošních Vánoc je zřejmě kokos – objevil se v různé podobě hned v pěti finálových vzorcích. A patřilo mu i první místo. Jako nejlepší vzorek letošního Vypečeného cukrování totiž zvolila odborná porota, cukroví, které do soutěže zaslala Simona Chivaňáková. Kombinace klasické kokosky, která k českým Vánocům neodmyslitelně patří, s lineckým těstem, máslovým krémem a marmeládou si porotu prostě získala. Tenhle nápad prostě nemohl skončit jinak, než vítězstvím.

Na druhém místě se

Vypečené cukrování 2016 - první cenu získaly ořechové banánkyVypečené cukrování 2016 - první cenu získaly ořechové banánkyAutor: Archiv ireceptar.cz

nakonec umístily ořechové banánky, které zaslala Libuše Heřmanová. I tentokráte porota ocenila hlavně netradiční kombinaci chutí. Ořechové těsto doplňoval výborný máslový krém, který nebyl přehnaně sladký, a vše završovala čokoládová poleva. Tohle cukroví má velkou šanci stát se favoritem v řadě rodin, chutná totiž opravdu báječně.

Také na bronzové příčce panovala v porotě jednomyslná shoda. Připadla totiž Hedunce Červinkové za její makové hvězdičky s limetkovou polevou. Mák je tradiční součástí české kuchyně a v minulosti byl i součástí celé řady vánočních jídel. Přesto si jej s cukrovím tak úplně nespojujeme. Slečna Červinková nás ale přesvědčila, že je to škoda. V hvězdičkách funguje skvěle a k tomu úžasná limetková poleva, která v jinak přeslazené době dodá trochu kyselosti.

Kromě tří vítězů se nakonec porota rozhodla udělit ještě speciální cenu za design. Slečna Adéla Doubravová totiž přetvořila tradiční vosí hnízda do podoby nádherných a roztomilých tučňáků. Byli tak krásní, že se porota skoro bála ochutnat. Ale nakonec to stálo za to. Zase šlo vlastně o vylepšení klasiky, vosí hnízda politá čokoládou a doplněná marcipánem chutnala dokonale.

Tučňáci - vosí hnízda trochu jinakTučňáci - vosí hnízda trochu jinakAutor: Archiv ireceptar.cz

Skvělý koncert jako bonus

Jak už na Dnech Receptáře bývá zvykem, i v Lysé čekalo na návštěvníky malé překvapení v podobě zajímavého koncertu. Miluška Voborníková nejenže pomohla vybrat nejlepší cukroví, ale pak se ještě ujala mikrofonu, a během více než hodinového koncertu dokázala všechny přítomné nechat chvíli zapomenout na vánoční shon. Prostor pod pódiem se velmi rychle zaplnil. Někteří si zavzpomínali na doby, kdy byli mladší, jiní si užívali skvělé melodie i výkon samotné zpěvačky, na které jakoby se léta vůbec neprojevovala.

Miluška VoborníkováMiluška VoborníkováAutor: Archiv ireceptar.cz

Ale protože Receptář je především časopis pro zahrádkáře a kutily, v programu jsme samozřejmě nemohli zapomenout ani na ně. Poslední část programu proto patřila našemu stálému spolupracovníku Vlastimilu Šindelářovi. Ten přímo na pódiu ukázal, jak si můžeme z vlastních zdrojů připravit tradiční adventní věnec a připojil i několik rad pro všechny, kteří potřebují svoji zahrádku zazimovat nebo se pomalu začínají připravovat na jaro.

Akční letáky