Ovocné bonbony
Velmi jednoduchá příprava a přesto vede k hezkému a chutnému výsledku. Pokud nechcete vyrábět celý adventní kalendář, můžete si tyto ovocné bonbony připravit třeba jen jako alternativu k vánočnímu cukroví.
Suroviny:
- sušené ovoce ve větších kusech – hodí se meruňky, švestky, křížaly z celých jablečných kroužků, kolečka banánů, ananas apod.
- ořechy různých druhů – např. loupané mandle, nesolené pistácie, lískové oříšky, vlašské, makadamové a pekanové ořechy
- strouhaný kokos
- bílá a tmavá čokoláda
- papír na pečení
Ploché prkénko pokryjeme papírem na pečení. Rozpustíme obě čokolády.
Kusy sušeného ovoce namáčíme do poloviny do jedné či druhé čokolády a zdobíme ořechem nebo namočením do strouhaného kokosu. Skládáme na pečicí papír a necháme ztuhnout. Z pečicího papíru potom hotové bonbony snadno odloupneme. Skladujeme na suchém místě.
Adventní kalendář
- domácí ovocné bonbony
- dekorační organza nebo látka s vánočním motivem
- fix nebo barva na textil
- stužky
- 2,5 m dlouhá silnější stuha
Z organzy nebo vánoční látky nastříháme 24 čtverců o straně 10 cm. Na čtverec fixem nebo barvou na textil napíšeme příslušné číslo, položíme ovocný bonbon, stáhneme do měšce a svážeme stužkou.
Na dlouhé silné stuze uvážeme v pravidelných rozestupech 24 uzlů. Postupně na ni pevně přivazujeme látkové sáčky s bonbony tak, aby se zachytily o uzly na stuze. Bez těchto záchytných uzlíků by sáčky svou vahou sjížděly všechny do středu stuhy. Stuhu zavěsíme na stěnu a kalendář je hotov.
Místo stuhy můžeme použít také např. korkovou nástěnku, na kterou sáčky s bonbony připevníme silnými kancelářskými špendlíky.