Původ tohoto dezertu bychom pravděpodobně našli v pohanských oslavách slunovratu, a to především v oslavě ohně (feu d'Yule), tedy svátku, který byl posléze přenesen do křesťanského kontextu (můžeme najít vazbu nejen k Vánocům jako takovým, ale, v souvislosti s ohněm, i k svátku sv. Lucie, z latinského lux, lucis, tedy světlo). Svátek ohně byl přirozeně spjatý i se dřevem a tedy dřevěnými polínky.

Několik set let poté se ve Francii držel zvyk vložit velké poleno do krbu na Štědrý večer (Veillée de Noël) a nechat ho velmi pomalu doutnat nejméně po dobu tří vánočních svátků, v některých oblastech dokonce až do svátku Tří králů (l'Epiphanie). Toto poleno se označovalo v některých regionech, např. v Normandii, jako tréfeu, z výrazu troix feux – tři ohně. S pálením tohoto polena byly spjaté různé obřady a uchovával se i popel z něho.

Se změnami způsobu vytápění domů postupně tento zvyk pálení polena vymizel, částečně byl nahrazen dekorací vytvořenou z malého polínka zdobeného svíčkami, čerstvými větvičkami a sladkostmi.

Za okamžik, kdy bylo nahrazeno toto dřevěné polínko dezertem ve stejném tvaru, je obvykle považován rok 1834, kdy cukrář z pařížské cukrárny La Vieille France vytvořil dezert v tomto tvaru. Podle jiných zdrojů vymyslel tento dort cukrář Felix Bonnat z Lyonu v roce 1860. A v dalších zdrojích se můžeme dočíst třeba i to, že se objevil až přibližně o 100 let později, v první polovině 20. století. Ať už je ale pravda jakákoli, není pochyb o tom, že tento lahodný dezert stojí za vyzkoušení. Třeba se pak stane stálicí i na vašem vánočním stole:)

Vánoční polínko bývá zdobené dekoracemi ve tvaru houbiček, skřítků, lístků a větviček cesmíny. Cesmína je tradiční rostlinou spjatou s tímto obdobím, používala se už při římských Saturnáliích i při starých keltských obřadech. Ve Francii se prodávají i umělé větvičky cesmíny určené k dekoraci polínka. Někdy se používá i cesmína čerstvá, ale vzhledem k tomu, že je silně jedovatá, je lepší vyrobit si na dort cesmínové dekorace z marcipánu.

La Bûche de Noël – francouzské vánoční polínko

Těsto:

  • vejce 4 ks
  • cukr krupice 4 lžíce
  • voda z pomerančových květů 1/4 lžičky
  • sůl špetka
  • polohrubá mouka 3 lžíce
  • škrob 1 lžíce

Na pečení:

  • papír na pečení
  • lžička měkkého másla

Krém I.:

  • vejce 1 ks
  • lžíce velmi silné vychladlé kávy nebo lžička instantní kávy (alternativně místo kávy lze použít 2 lžičky karamelu)
  • cukr krupice 2 lžíce
  • máslo 125 g

Krém II.:

  • čokoláda hořká 100 g
  • máslo 125 g
  • (trochu moučkového cukru podle chuti, nemusí být)

Ozdoby:

  • čokoláda hořká 50 g
  • kakao
  • marcipán 70 g
  • červené a zelené potravinářské barvivo

Máslo na krémy necháme předem změknout.

Plech pokryjeme papírem na pečení a papír tence rovnoměrně pomastíme máslem.

Troubu předehřejeme na 170 ⁰C.

Vejce určená do těsta vyšleháme s cukrem a solí do pěny, zašleháme vodu z pomerančových květů. Stěrkou jemně zapracujeme mouku smíchanou se škrobem. Na papír rozetřeme těsto a pečeme asi 10 minut, až těsto začne růžovět. Ihned po vyndání z trouby i s papírem srolujeme a necháme zchladnout, potom rozmotáme, sloupneme papír a volně stočené necháme vychladit úplně.

Na kávový krém smícháme v kovové misce vejce, cukr a kávu (popř. karamel). Misku postavíme na kastrůlek s vařící se vodou a v páře metličkou ušleháme do pěny (lépe ručně, elektrická metla šlehá moc rychle a vejce se nestačí během šlehání spařit). Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a po lžících zašleháme do změklé poloviny kostky másla. Kávovým krémem namažeme vychladlý piškotový plát a stočíme. Dáme do lednice vychladit a ztuhnout.

Čokoládu na krém rozpustíme, necháme vychladnout tak, aby měla přibližně tělesnou teplotu, a zašleháme ji do druhé poloviny másla. Čokoládovým krémem potřeme povrch rolády. Dáme opět ztuhnout, aby se roláda dala krájet.

Zatím čokoládu určenou na zdobení rozpustíme a nalijeme v rovnoměrné vrstvě na hladký rovný povrch (skleněné prkénko, spodní strana plechu apod.) a necháme ztuhnout.

Ze ztuhlé rolády velmi ostrým nebo pilkovým nožem šikmo ukrojíme oba konce, otočíme je řeznou stranou nahoru a přilepíme je k roládě jako boční suky.

Ztuhlou čokoládu na desce dlouhým nožem naplocho "seškrabáváme", aby vznikaly "kusy kůry", kterými pokryjeme povrch rolády. "Kůru" přes kávové sítko poprášíme kakaem, aby byl vzhled co nejpodobnější skutečnému polínku. (Výrobu čokoládové „kůry“ můžete vynechat a pouze vidličkou zbrázdit povrch krému tak, aby připomínal kůru stromu).

Polovinu marcipánu ponecháme bílou, čtvrtinu obarvíme potravinářským barvivem zeleně, čtvrtinu červeně. Z marcipánu vymodelujeme bílé houbičky, zelené lístky a červené kuličky cesmíny (při tvorbě lístků si můžeme pomoci vroubkovanou vykrajovací formičkou). Roládu ozdobíme marcipánovými dekoracemi, kloboučky hub poprášíme kakaem (aby to byly "hnědobílé hlavičky mladých hříbků", cesmínu moučkovým cukrem ("jinovatka"). Dáme do chladné a suché spíže a spotřebujeme do druhého dne. Pokud nemáte spíž a potřebujeme dort skladovat v lednici, ponechte marcipánové ozdoby zvlášť mimo lednici a ozdobte dort až před podáváním, protože v lednici marcipán vlhne.