Co budeme potřebovat?

  • 250 g medu
  • 3 vejce
  • 250 g práškového cukru
  • 50 g másla,
  • 10 g kypřicího prášku do pečiva nebo přímo do perníčků
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 5 g drceného nového koření
  • po špetce anýzu, drceného hřebíčku a strouhaného muškátového oříšku
  • 5 g drcené skořice
  • 600–700 g hladké mouky

Jak postupovat?

Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr, med, vejce, rozpuštěné máslo, koření a rum, v němž jsme rozpustili kypřicí prášek a vypracujeme měkké těsto, které necháme 12 hodin odstát.

Pak je znovu propracujeme, po částech rozválíme a vykrajujeme různé tvary, které upečeme v troubě vyhřáté na 170-190 °C. Ještě horké perníčky natíráme rozkvedlaným vejcem a z cukrářského sáčku je zdobíme bílkovou polevou.

Poleva hustá tak akorát

120–150 g moučkového cukru vmícháme do jednoho bílku tak, aby vznikla neroztékající se lesklá hmota. Aby se s ní dobře zdobilo, příliš řídkou polevu zahustíme moučkovým cukrem, příliš hustou naředíme troškou citronové šťávy.