Lahodný dárek i cukroví: recept na oranžety
25. 11. 2018

Lahodný dárek i cukroví: recept na oranžety

Voňavé tenké proužky kandované pomerančové kůry obalené v cukru nebo čokoládě najdeme na vánočních stolech od Sicílie po Normandii. Zvláště pro Francouze znamenají Les Orangettes tu pravou vůni Vánoc, stejně jako pro našince vanilkové rohlíčky.

Receptů na tuto dobrotu existuje bezpočet, proč nezkusit třeba právě ten francouzský?

Oranžety

Zapomeňte na kupovanou kandovanou kůru, tomuto zázraku nesahá ani po kotníky. Kandovat můžete pomeranče, citrony či grepy, a co nesníte, můžete nasekat třeba jako přísadu do perníčků.

  • Z pomerančů oloupeme kůruChemicky neošetřené bio pomeranče (citrony)
  • Krupicový cukr (100 g na každý pomeranč + něco na obalení)
  • Případně hořkou (ideálně 70%) čokoládu

Kůru pomeranče nakrojíme křížem a vzniklé čtvrtiny opatrně sloupneme, aby se neporušily. Vložíme je do kastrolu se studenou vodou, přivedeme pomalu k varu, poté oheň vypneme, necháme vychladnout a vodu slijeme. Tento postup opakujeme třikrát. Je to sice zdlouhavé, ale vyplatí se vydržet – kůra se tím zbaví palčivé chuti.

Kůra je teď krásně změklá, ostrým nožem ji po délce nakrájíme na tenké proužky a vložíme opět do kastrolu.

Kůru nejprve důkladně povaříme

Zasypeme cukrem podle množství plodů a zalijeme vodou jen tak, aby kůra byla ponořená. Necháme cukr rozpustit a tekutinu opět přivedeme k varu. Vaříme zhruba půl hodiny, ale klidně i déle, dokud se proužky nenarovnají a nezískají lesklý sklovitý povrch.

Pak vše zasypeme cukrem.

Proužky vyjmeme děrovanou lžící, vyrovnáme je na pečicí papír a necháme vyschnout, nejlépe přes noc. Druhý den je obalujeme v krupicovém cukru (důvod je nejen chuťový, ale i praktický – nebudou se nám při mlsání lepit na prsty). Cukrový výluh pak můžeme využít jako sirup.

Proužky kůry necháme oschnout.

V luxusnější verzi můžeme oranžety namočit jedním koncem do rozehřáté hořké (kvalitní!) čokolády, položit je na mřížku a nechat v chladu ztuhnout.

Na závěr obalíme oranžety v cukru.

V dobře uzavíratelné krabici vydrží oranžety bez problémů měsíc – čistě teoreticky, v praxi jsou pryč okamžitě!

Autor Pavla Jelínková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplusdevět = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS