Při zdobení se držte jednoduchého pravidla – nemíchat více dekorů a výrazných barev. Ideálními pro zdobení jsou proto perníčky nebo linecké. Abyste jim dodali trochu výjimečnosti, zkuste letos vynechat nudnou marmeládu a prostou bílkovou polevu. K dispozici jsou ozdobná pera se zlatem, jejichž základem je bílá čokoláda, kterými můžete vytvářet krásné linky. Pro zlatavý poprašek si pořiďte cukrový třpytivý písek se zlatým nádechem nebo zlaté třpytky – posypejte bílkovou polevu na perníčkách ještě před zaschnutím a máte výjimečné cukroví. A jestli si chcete vyzdobit například perníkovou chaloupku nebo velké hvězdy, které někomu darujete, nebojte se koupit jedlý plát ze 24karátového zlata, který vyjde na něco málo přes 100 korun.

Zlato, nebo stříbro?

Nemusíte se ale v žádném případě omezovat na zlatou. K Vánocům samozřejmě patří i její studenější příbuzný – stříbro. To se nádherně vyjímá coby cukrové stříbrné perly, které prodávají v široké nabídce velikostí. Perly se výborně hodí coby symbol ozdob na perníkovém vánočním stromečku nebo jako klasický ozdobný okraj nebo lem. Pokud chcete být ještě blyštivější, objednejte si jedlé diamanty, vyráběné z želé buď v typicky průhledném dekoru, nebo v modré a jiných barvách – tam si dávejte ale pozor na decentnost. Stačí pár menších „kamínků“ nebo jeden, který bude rázem elegantnější.

Čokoládové lanýže se šampaňským

Čokoládové lanýže jsou oblíbené cukroví, které se nemusí omezovat jen na dobu vánočních svátků. Směle si je můžete připravit i na silvestrovskou noc nebo zkrátka jen tak coby dezert pro výjimečnější příležitosti.

  • 150 ml vysokoprocentní smetany, alespoň 31%
  • 400 g 70% hořké čokolády
  • 50 g třtinového cukru
  • 80 ml šampaňského
  • 60 g másla
  • špetka soli
  • holandské kakao na obalení, případně mleté ořechy
  • tenké silikonové rukavice

V hrnci si rozpustíme za občasného míchání smetanu s cukrem a špetkou soli. Smetana nesmí vřít, proto ji těsně před tím stáhneme z plotýnky a zalijeme jí rozlámanou čokoládu v míse tak, aby byla pod hladinou. Necháme krátce povolit a vše rozmícháme. V průběhu přidáváme šampaňské a závěrem i máslo, které teplá směs musí dobře rozpustit. „Těsto“ na lanýže nalijeme do mísy, kterou překryjeme potravinářskou fólií a necháme přes noc zatuhnout. Další den jej vyndáme a ideálně vybaveni rukavicemi pomocí prstů tvarujeme stejně velké lanýže, které obalujeme v holandské čokoládě, případně v nahrubo mletých oříškách.