Luxusní vánoční cukroví
9. 12. 2018

Luxusní vánoční cukroví

Chcete uznání svého mnohdy náročného a mnohahodinového úsilí při přípravě vánočních sladkostí? Aby si vaše cukroví opravdu nikdo nespletl a vaše výtvory skutečně vynikly na svátečním stole, stačí přitom pár tipů na dekoraci – zkuste zlatavý třpyt, jedlé diamanty anebo čokoládové lanýže se šampaňským.

Při zdobení se držte jednoduchého pravidla – nemíchat více dekorů a výrazných barev. Ideálními pro zdobení jsou proto perníčky nebo linecké. Abyste jim dodali trochu výjimečnosti, zkuste letos vynechat nudnou marmeládu a prostou bílkovou polevu. K dispozici jsou ozdobná pera se zlatem, jejichž základem je bílá čokoláda, kterými můžete vytvářet krásné linky. Pro zlatavý poprašek si pořiďte cukrový třpytivý písek se zlatým nádechem nebo zlaté třpytky – posypejte bílkovou polevu na perníčkách ještě před zaschnutím a máte výjimečné cukroví. A jestli si chcete vyzdobit například perníkovou chaloupku nebo velké hvězdy, které někomu darujete, nebojte se koupit jedlý plát ze 24karátového zlata, který vyjde na něco málo přes 100 korun.

Ke zdobení se zvlášť hodí linecké nebo perníčky.

Zlato, nebo stříbro?

Nemusíte se ale v žádném případě omezovat na zlatou. K Vánocům samozřejmě patří i její studenější příbuzný – stříbro. To se nádherně vyjímá coby cukrové stříbrné perly, které prodávají v široké nabídce velikostí. Perly se výborně hodí coby symbol ozdob na perníkovém vánočním stromečku nebo jako klasický ozdobný okraj nebo lem. Pokud chcete být ještě blyštivější, objednejte si jedlé diamanty, vyráběné z želé buď v typicky průhledném dekoru, nebo v modré a jiných barvách – tam si dávejte ale pozor na decentnost. Stačí pár menších „kamínků“ nebo jeden, který bude rázem elegantnější.

Sladkými perličkami můžete přizdobit také cupcake.

Čokoládové lanýže se šampaňským

Čokoládové lanýže jsou oblíbené cukroví, které se nemusí omezovat jen na dobu vánočních svátků. Směle si je můžete připravit i na silvestrovskou noc nebo zkrátka jen tak coby dezert pro výjimečnější příležitosti.

  • Čokoládové lanýže150 ml vysokoprocentní smetany, alespoň 31%
  • 400 g 70% hořké čokolády
  • 50 g třtinového cukru
  • 80 ml šampaňského
  • 60 g másla
  • špetka soli
  • holandské kakao na obalení, případně mleté ořechy
  • tenké silikonové rukavice

Hotové lanýže můžeme obalovat v různých ingrediencích.

V hrnci si rozpustíme za občasného míchání smetanu s cukrem a špetkou soli. Smetana nesmí vřít, proto ji těsně před tím stáhneme z plotýnky a zalijeme jí rozlámanou čokoládu v míse tak, aby byla pod hladinou. Necháme krátce povolit a vše rozmícháme. V průběhu přidáváme šampaňské a závěrem i máslo, které teplá směs musí dobře rozpustit. „Těsto“ na lanýže nalijeme do mísy, kterou překryjeme potravinářskou fólií a necháme přes noc zatuhnout. Další den jej vyndáme a ideálně vybaveni rukavicemi pomocí prstů tvarujeme stejně velké lanýže, které obalujeme v holandské čokoládě, případně v nahrubo mletých oříškách.

Nabídka na zdobení cukroví je velmi široká.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: dvaplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS