Naučte se sněhové pečivo!
5. 12. 2015

Naučte se sněhové pečivo!

Aby sněhové pusinky měly ostře svůdné tvary a slaďoučce se rozplývaly na jazyku a vlastně už na rtech, potřebují správné zacházení. Přečtěte si deset rad, z čeho a jak správně šlehat sníh a péct cukroví lehké jako nic.

Úspěch sněhového cukroví je závislý na několika okolnostech. Chceme-li, aby se bílkové pečivo povedlo, musíme dodržovat následující pravidla.

Sněhové desatero 

  1. Bílky musejí být naprosto kvalitní, dobře oddělené od žloutků.
  2. Oddělené bílky můžeme v chladničce uchovávat nejvýše tři dny.
  3. Před šleháním vyjmeme bílky z chladničky a necháme je asi hodinu volně stát v kuchyni.
  4. Cukr nedáváme odhadem, ale vážíme ho přesně podle předpisu. Dávkování cukru na bílkové pečivo je 70–100 g cukru na jeden bílek.
  5. Vhodnější je cukr krupicový nebo krystalový než cukr moučkový. S těmito cukry můžeme bílky šlehat hned od začátku, kdežto moučkový cukr zpravidla jen nakonec do bílkové hmoty vmícháme.
  6. Bílky šleháme v hlubší nemastné, suché a čisté míse. Ke šlehání používáme elektrický šlehač nastavený na největší rychlost.
  7. Dobře ušlehaný sníh tvoří špičky. Také můžeme nádobu, ve které sníh šleháme, obrátit dnem vzhůru; pokud sníh zůstane v nádobě „pevně sedět“, aniž by se pohnul, je správně ušlehaný. Teprve takový sníh můžeme dále zpracovávat.
  8. Důležitý je způsob přidávání cukru: Buď od začátku šlehání postupně zašleháváme jen půl dávky cukru a zbytek zamícháme do pevného sněhu, nebo zašleháváme celou dávku hned od začátku šlehání – to závisí na druhu sněhového pečiva. Cukr můžeme také zašlehávat až nakonec do pevného sněhu. Tento způsob je vhodný na placičky.
  9. Bílkové pečivo tepelně upravujeme sušením. Troubu proto zahříváme jen asi na 100 °C. Kdyby byla trouba příliš vyhřátá, hmota by ztratila tvar, doslova by se na plechu rozlila.
  10. Bílkové hmoty většinou sušíme až hodinu. 

Tip redakce: Sněhové hmoty barvíme povoleným potravinářským barvivem, bretonem. Dáváme ho jen špetku, protože silně barví. Do hmoty je lehce zamícháme.

Aby mělo cukroví tutéž velikost, použíjeme tvořítko, které lehce oprášíme hladkou moukou (vtlačíme je do mouky).

Plechy na pečení sněhového pečiva potíráme tukem, nejlépe ztuženým.

Přečtěte si, při které teplotě se pečou různé druhy vánočního cukroví.

sněhové pusinky

Sněhové pusinky

  • 3 bílky
  • 210 g krupicového cukru
  • cukrářský papír

Do poloušlehaného sněhu zašleháme po malých částech polovinu cukru. Druhou polovinu buď vmícháme, nebo zašleháme ve formě svařeného cukru.

Ten připravíme tak, že cukr rozvaříme s pěti lžícemi vody, až se tvoří bublinky: Do cukru namočíme drátěné očko a rychle do něho foukneme. Objeví-li se bubliny, je cukr svařený.

Horký cukr lijeme za stálého šlehání do sladkého sněhu.

Sáčkem s ozdobnou špičkou pak stříkáme tvary na cukrářský papír a sušíme je v jen mírně vyhřáté troubě (100-130 °C).

Tipy redakce: 

  • Sněhová hmota se dá doplnit kousky kandovaného ovoce, ořechy, mandlemi.
  • Povrch pusinek lze posypat barevnou rýží, krupicí, nahrubo naseknými ořechy, případně jiným sypáním i čokoládovou polevou.
  • Růžovou, žlutou nebo jinou barvu získáme přidáním špetky bretonu. Kakao či lžička instantní kávy obarví pusinky dohněda. 

Kokosky

Můžeme je péci různými způsoby. Cukrářský způsob předpokládá přípravu hmoty ve vodní lázni.

  • 4 bílky
  • 400 g krupicového cukru
  • 4 lžíce octa
  • 150 g strouhaného kokosu
  • 100 g polohrubé mouky
  • tuk na vymazání plechu nebo pečicí papír

 kokosky s čokoládovým zdobením

Bílky s cukrem dáme do vhodné nádoby, vložíme ji  do vodní lázně a mícháme, nejlépe metlou. Směs musí být horká.

Přidáme ocet a kokos a stále metlou mícháme.

Ještě horkou bílkovou hmotu sejmeme z ohně a ihned vmícháme mouku.

Na plech tvarujeme typické kokoskové hromádky. Necháme je až dvě hodiny odležet a pak plech s pusinkami vložíme do méně vyhřáté trouby a pečeme při teplotě asi 150 °C.

Pro Recepty receptáře.

Které cukroví mlsáte nejraději?


Pracny4114
 

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřiplustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

sněhové pusinky

(Ivana), 14. 12. 2015, 20:53

Promiňte, ale rozesmál mě bod 4, kde píšete, že cukr se přesně odměřuje a nebere se odhadem a přitom uvádíte množství 70-100 g cukru, tedy množství přibližné. To mi trochu odporuje.
Jinak receptík v pohodě. :D

Ocet v kokoskach

(VWPsQNus7.AkQNs6JyvjFo), 14. 12. 2014, 16:11

Do kokosek jsem dala 4 lzice octa podle receptu. Z kokosek jsou spis octovky, neda se to jist...

sněhové pusinky

(VWPsQNuCc7P%QTrlW7bMQMvaVWR), 12. 8. 2014, 12:43

Moc mě lákají ty košíčky s pusinkou navrch,jen bych potřebovala nějaký tip,čím košíček naplnit..Aby to nebylo moc sladké...Děkuji:-)

evastejskalova@volny.cz

(VWPsQNunTlGhQNs6JyvjFo), 4. 12. 2012, 09:56

Toto jsou recepty pro klidné a zahálčivé prosincové dny.

kokosky

(VWPsQNueWkpo2Z4Vj7aPZYTw), 7. 11. 2012, 06:17

Dobrý den. Mám prosbu. potřebovala bych recept na pravé tmavé kokosky ,ktere se kdysi prodávaly v cukrárnách ,byly nalepené marmeládou na linecká kolečka. Byly tmavší ,hnědé.jestly byly něčím dobarvené nebo tak upečené nevim. Byly ale super.Má někdo recept? Diky Budinová

RE: kokosky

(Dagmar), 23. 12. 2013, 18:46

zkuste se zeptat na cukrar.cz co si ze školy matně pamatuji, je možné, že se do hmoty přidávala marmeláda, ale úplně jistá si nejsem

sněhové pusinky

(Eva), 22. 12. 2011, 15:31

Dobrý den,už jsem to zkoušel a musím říci,že je to opravdu fajn!!
Chutná i dětem,takže vždy musím udělat více!

sněhové pečivo

(VWPsQNuB4mxkQNs6JyvjFo), 18. 12. 2010, 17:38

chci se zeptat, jestli by hmota nebyla pevnější, kdybych šlehala nad vodní lázní?

dorty a cukroví

(VWPsQNuhWnys4956Kvm.h74Vl), 16. 12. 2010, 07:23

Děkuji za návod na výrobu Marcipánu.

sněhové pusinky

(Lenka), 8. 12. 2010, 12:47

Sněhové pusinky jsem udělala podle návodu a svařila jsem cukr s vodou a jsou výborné a krásně drží tvar.
Ráda bych zkusila i ty kokosky, ale nevím proč se tam má dávat ten ocet. Už jste je někdo vyzkoušel???

RE: sněhové pusinky

(VWPsQNuw8bysVYTuVVSsQNu), 9. 12. 2012, 14:38

Dobrý den,ocet způsibí,že kokosky budou vláčné. Nebojte se,dělám to také.

RE: sněhové pusinky

(mari), 5. 1. 2018, 13:46

Nedávám ocet ale do sněhu s špetkou soli po ušlehání od oka kápnu citr. š´távu, jak šlehám sníh s cukrem.Dále šlehám až je sníh pevný.Cože zabere el. šlehačem na 1. rychlost cca max 5 min. Poté vložím do el. trouby nastavené na 125 st. a snížím na 100. Když zamíchám do této hmoty kokos - jen pro chuť-vzniknou kokosové sněhové pusinky. Jsou lepší než klasické kokosky s moukou.

sněhové pusinky

(VWPsQNuG7bAkQNs6JyvjFo), 1. 12. 2010, 23:05

Dobrý den chtěla jsem se zeptat na pusinky dělala jsem je jen s cukrem ale vubec se mi nepovedli jsou bez chuti a tvaru,jak dlouho mám šlehat ten snich? A pak ně zajímá to obarvení na růžovou a žlutou co je to ten breton. Předem děkuji za odpověd Olina

RE: sněhové pusinky

(X.Alexis), 28. 11. 2011, 21:29

Snih se sleha tak dlouho,dokud neni uplne pevny.Pokud strcite prst do bilku, tak musi mit snih ostrou spicku,nesmi se roztekat, proto se pridava ten ocet aby zahubil mastnotu.Nebo se obrati vzhuru nohama miska a snih musi zustat bez hnuti v misce.Breton je potravinarske barvivo.Pokud budete slehat bilky a chcete je mit barevne,tak date kapicku vody,nebo toho octa a v tom rozmichate trosicku barvy.Staci opravdu malinko a kapnete do snehu a zaslehate.Muzete pripadne pridat dalsi kapicku,pokud je snih slabe barevny.Ale nedavejte prilis,pak se te barvy uz nejde zbavit.Brcalove zelene pecivo by asi nebylo ladne oku :D

RE: sněhové pusinky

(X.Alexis), 28. 11. 2011, 21:18

Ocet se pridava do bilku proto, aby byl snih kvalitnejsi.

Bilky totiz nesmi prijit do styku s olejem (mastnotou) jinak nejdou vyslehat.Ja pokazde pred slehanim bilku naliju do misky trochu octa a tim octem jakoby vymyju misku.Zbytek vyleju.Ale nevytiram.
Ocet take pridava chut snehu.

sněhové pusinky

(G_rxQmU6QuxjEKx_VvdjLTc79), 9. 12. 2009, 17:11

Využil jsem recept sněhové pusinky,právě jse je uložil do krabice,
Udělal jsem je podle receptu jen jsem přidal 1kávovou lžičku solamilu a při 100 stupn´u je 60min.sušil v troubě.Povedli se parádně už se těším jak si na nich vnoučata pochtnaji.Každému toto cukroví dppoporučuji.

Co najdete ve zpravodaji?
Podívejte se na ukázku...

PředchozíDalší
Portál provozuje Tarsago | © 2018 VIZUS & Tarsago | kontakt | Používáme redakční systém Vizus CMS