Recept na skvělé medvědí pracny
1. 12. 2018

Recept na skvělé medvědí pracny

Medvědí pracny, či jen krátce pracny, patří mezi nejoblíbenější vánoční cukroví v našich domácnostech. Co je na něm lákavé není jen chuť, ale také velmi snadná příprava. Plnění do formiček hravě zvládnou i děti. Pracny upečte už teď, ať se stačí do Vánoc dobře odležet a zkřehnout.

Rady před pečením

  • Pracnám někdo říká i pracky nebo medvědí tlapky.Nové formičky dejte nejdřív samotné po umytí takzvaně vypéct na 180 °C na pár minut do trouby.
  • Formičky nevymazáváme, před plněním by měly by být zhruba stejně teplé/chladné jako těsto.
  • Máte-li obavu z vyklepávání, zkuste malý trik s hladkou nebo polohrubou moukou, do které lehce formičky otisknete před plněním.
  • Vlašské ořechy před mletím skladujte v chladu, aby nežlukly. Semelte je opravdu najemno a hned je použijte.
  • Těsto nechte odležet v chladu nejlépe do druhého dne, aby lepek v mouce začal trochu pracovat.

Medvědí pracny či tlapky

  • Medvědí pracny350 g polohrubé mouky
  • 270 g másla
  • 150 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 lžičky kakaa holandského typu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 5 mletých hřebíčků
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli

Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu. Mouku smícháme s ořechy a ostatními sypkými ingrediencemi. Citron omyjeme, nastrouháme citronovou kůru a přidáme vše do jedné mísy s máslem. Máslo nejdříve rozkouskujeme vařečkou. Rukama všechny suroviny důkladně spojíme a těsto dobře prohněteme, chvíli to zabere. Z těsta uválíme jeden dva válečky, obalíme je potravinářskou folií a uložíme do chladu do druhého dne.

Těsto po vyjmutí krájíme na malé kvádříky a pomocí prstů namačkáváme do formiček tak, aby byly okraje krásně uhlazené a střed tenčí. Pečeme na plechu 10-15 minut v troubě předehřáté na 170-180 °C. Formičky si rozdělíme podle velikostí, větší budou potřebovat více času a malé by se spálily. V průběhu pečení neodcházíme, jakmile vyběhnou středy formiček, vyndáme plech, zkontrolujeme prstem, zda se středy nepromačkávají, ale vrací se. Poté vyklepáváme a do zchladlých formiček plníme další várky. Vychladlé uložíme do boxů a necháme uležet v chladu ideálně týden nebo 14 dní. Před podáváním můžeme obalovat v moučkovém cukru.

Pro příznivce Pinterestu jsme připravili kolekci vánočního cukroví do samostatné galerie:

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: sedmmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS