Rady před pečením

  • Nové formičky dejte nejdřív samotné po umytí takzvaně vypéct na 180 °C na pár minut do trouby.
  • Formičky nevymazáváme, před plněním by měly by být zhruba stejně teplé/chladné jako těsto.
  • Máte-li obavu z vyklepávání, zkuste malý trik s hladkou nebo polohrubou moukou, do které lehce formičky otisknete před plněním.
  • Vlašské ořechy před mletím skladujte v chladu, aby nežlukly. Semelte je opravdu najemno a hned je použijte.
  • Těsto nechte odležet v chladu nejlépe do druhého dne, aby lepek v mouce začal trochu pracovat.

Medvědí pracny či tlapky

  • 350 g polohrubé mouky
  • 270 g másla
  • 150 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 lžičky kakaa holandského typu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 5 mletých hřebíčků
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli

Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu. Mouku smícháme s ořechy a ostatními sypkými ingrediencemi. Citron omyjeme, nastrouháme citronovou kůru a přidáme vše do jedné mísy s máslem. Máslo nejdříve rozkouskujeme vařečkou. Rukama všechny suroviny důkladně spojíme a těsto dobře prohněteme, chvíli to zabere. Z těsta uválíme jeden dva válečky, obalíme je potravinářskou folií a uložíme do chladu do druhého dne.

Těsto po vyjmutí krájíme na malé kvádříky a pomocí prstů namačkáváme do formiček tak, aby byly okraje krásně uhlazené a střed tenčí. Pečeme na plechu 10-15 minut v troubě předehřáté na 170-180 °C. Formičky si rozdělíme podle velikostí, větší budou potřebovat více času a malé by se spálily. V průběhu pečení neodcházíme, jakmile vyběhnou středy formiček, vyndáme plech, zkontrolujeme prstem, zda se středy nepromačkávají, ale vrací se. Poté vyklepáváme a do zchladlých formiček plníme další várky. Vychladlé uložíme do boxů a necháme uležet v chladu ideálně týden nebo 14 dní. Před podáváním můžeme obalovat v moučkovém cukru.

Příznivcům Pinterestu nabízíme kolekci vánočního cukroví z Receptáře: