Tradiční vánočka podle Petra Stupky
19. 12. 2017

Tradiční vánočka podle Petra Stupky

Rádi byste přichystali zla, voňavou, nadýchanou vánočku, která se bude rozplývat na jazyku? Vsaďte na klasiku a kvalitní suroviny. Podle našeho podrobného ji zvládne uplést a upéct každý!

Co budete potřebovat?

  • 350 g hladké a 250 g polohrubé mouky
  • 130 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 5 žloutků
  • asi 100 ml mléka
  • 1/2 vanilkového lusku
  • strouhaná kůra z velkého citronu
  • 50 g čerstvého droždí
  • 100 g rozinek
  • asi 50 g strouhaných mandlí
  • 10 g soli
  • 1 vejce na potření
  • sekané mandle na posypání

 

pletení vánočky

Příprava těsta

  1. Do mléka zahřátého v hrníčku vmíchejte část cukru, trošku mouky, sůl a droždí, nádobu zakryjte a nechte vzejít kvásek.
  2. V rendlíku pomalu rozpusťte máslo a vymíchejte ho se zbylým cukrem, citronovou kůrou a vanilkovou dření do pěny a zašlehejte do ní žloutky.
  3. Do dvou třetin prosáté mouky vmíchejte kvásek a tuk s vejci a cukrem a vymíchejte řidší těsto. Pak do něj postupně vmíchejte mouku a vypracujte hladké, vláčné těsto. Když se přestane lepit na stěny nádoby, vmíchejte do něj rozinky, mandle a těsto nechte zakryté utěrkou vykynout.
  4. Vykynuté těsto opět důkladně prohněťte a rozdělte na devět stejných částí, z nichž vyválejte dlouhé prameny.

 

Vánočku upečte dozlatova

Jak ji uplést a upéct?

Ze čtyř upleťte spodní patro vánočky, položte je na pečící plech, ve středu těsto mírně promáčkněte a do prohlubně usaďte druhé patro ze tří pramenů. To opět ve středu promáčkněte a usaďte na ně poslední patro spletené ze dvou pramenů.

Vánočku nakonec potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mandlemi a nechte opět vykynout. Vykynutou vánočku upečte v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 40–45 minut). Zda je vánočka hotová, zkuste šikmo zapíchnutou špejlí. Pokud na ní po vytažení neulpí těsto, je upečeno.

Autor Petr Stupka.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: třiplusosm = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS