Vánoční cukroví na poslední chvíli: kuličky kokosové, s kakaem či karamelem
14. 12. 2017

Vánoční cukroví na poslední chvíli: kuličky kokosové, s kakaem či karamelem

Do Štědrého dne zbývá 10 dní a vy nemáte stále nachystané vánoční cukroví? Ať už jsou důvody jakékoli, přesto byste rádi měli co nabídnout návštěvám nebo zkrátka jen sami sobě během svátečního období. Podle následujících tří receptů budete mít během jediného večera vystaráno.

Kokosové kuličky „Raffaello“

Kokosové kuličky máte hotové za necelou hodinu.

Na cca 20 kusů:

  • 400 ml kokosového mléka (plechovka)
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 6 lžic medu nebo jakéhokoli sirupu
  • 20 loupaných mandlí

Den dopředu si necháme kokosové mléko v plechovce v lednici. Druhý den odebereme ztuhlou vrchní část a dáme do mísy. Lehce rozšleháme mixérem s balonovými metličkami, přisypeme strouhaný kokos, med nebo sirup a ručně propracujeme. Směs má mít pevnější strukturu, aby šly tvarovat kuličky. Navlhčenýma rukama vtlačíme do každé celou mandli a obalíme ve strouhaném kokosu.

Ovesné kuličky s kakaem

Ovesné kuličky můžete obalit jak v kakau, tak ve zbylých vločkách.

Na cca 30 kusů:

Máslo necháme v pokojové teplotě, aby nebylo ztuhlé. Mezitím si dokonale smícháme všechny sypké suroviny, přidáme máslo a ručně prohněteme. Hmotu zabalíme do potravinářské fólie a necháme zhruba 15 minut uležet v chladu. Po vyjmutí tvarujeme kuličky, do nichž vkládáme rozinky, necháme ztuhnout v chladu, na závěr můžeme ještě obalit v kakau.

Karamelové kuličky s banánem v čokoládě

Kuličky obalené v čokoládě můžete nazdobit zbylým salkem a posypat.

  • 400 g digestivních sušenek
  • 1 zralý banán
  • 1 plechovka salka
  • 70 g čokoláda 90%

Plechovku vložíme do hrnce s vodou, kterou přivedeme k varu a necháme vařit na mírném plamenu 1,5 až 2 hodiny, kontrolujeme, že je plechovka stále ponořená. Vyjmeme a necháme zchladnout. V uzavíratelném sáčku rozdrtíme sušenky. Ve velké míse si vidličkou rozmačkáme banán, přidáme půl plechovky salka, rozdrcené sušenky a promícháme. Dle potřeby přidáme část zbylého salka, směs by měla být spojená, ale neměla by se příliš lepit.

Vlhkýma rukama tvarujeme kuličky, ukládáme na pečicí papír a uložíme na 15 minut do mrazničky. Čokoládu necháme povolit na vodní lázni a kuličky v ní pomocí dvou vidliček obalíme. Necháme v chladničce na pečicím papíru zatuhnout a můžeme dozdobit zbylým salkem.

Autor Adéla Rusňáková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: čtyřimínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS