Koupené vánoční cukroví může být také chutné, ale ochuzuje nás o kouzlo očekávání snad nejkrásnějších svátků roku, ke kterému patří i domácí pečení, kdy kuchyni provoní vanilka, skořice a další koření, a do přípravy vánočních dobrot se zapojí většina rodiny, zvláště její nejmladší členové. Zkuste tedy doma některé z následujících jednoduchých receptů na nejoblíbenější druhy vánočního cukroví.

Vanilkové rohlíčky

300 g hladké mouky, 180 g másla nebo rostlinného tuku, 100 g nastrouhaných lískových nebo vlašských ořechů, 60 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 žloutek, mouka na vál, tuk na vymazání plechu; na obalování: 100 g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr nebo kousek vanilkového lusku

  • Do prosáté mouky nasekáme tuk, přidáme nastrouhané ořechy, cukr, vejce, žloutek a vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v mikrotenovém sáčku.
  • Z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na dílky a dlaní z nich vytvarujeme rohlíčky (můžeme použít i formičky).
  • Rohlíčky upečeme na plechu vymazaném tukem v troubě vyhřáté na 170-190 °C.
  • Hotové pečivo ihned obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
  • Až zcela vychladlé rohlíčky pak uložíme do krabic.

Kokosky

350 g hladké mouky, 250 g tuku (napůl máslo a Hera), 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, 120 g strouhaného kokosu

  • Všechny suroviny promícháme, těsto důkladně propracujeme a necháme hodinu odležet v chladu.
  • Poté je po částech umeleme v masovém strojku bez nože s rámečky ve tvaru srdíčka, hvězdičky či hřebínku.
  • Z vytlačené těstové housenky vytvarujeme esíčka, tyčky, kolečka či obloučky, které na plechu upečeme dorůžova v troubě vyhřáté na 150 °C.
  • Ještě teplé kokosky obalíme v moučkovém vanilinovém cukru. Můžeme je také ozdobit čokoládovou polevou.

Linecká nejen kolečka

350 g hladké mouky, 250 g másla, 140 g moučkového cukru, 2 žloutky, strouhaná citronová kůra

  • Do prosáté mouky a cukru dáme nakrájené změklé máslo, přidáme žloutky a citronovou kůru a rychle vypracujeme hladké těsto.
  • Vyválíme z něj tenký plát, ze kterého formičkami vykrájíme kolečka. Polovina z nich bude plná, druhá polovina s vykrojeným středem.
  • Kolečka upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 190—210 °C, necháme je zchladnout, plná potřeme zavařeninou a spojíme je s vykrojenými kolečky. Z těsta však můžeme takto vykrajovat i jiné tvary (hvězdičky, srdíčka, věnečky apod.).

Kdy co péci?

Aby cukroví bylo na štědrovečerním stole nejchutnější, potřebuje určitou dobu uležet - ta se u různých druhů liší. Uvádíme základní přehled, s jakým předstihem jednotlivé skupiny cukroví připravit.

  • Tři neděle před Štědrým dnem: perníčky, vanilkové rohlíčky, kokosové cukroví a další dobroty jako zázvorky či medvědí tlapky.
  • Dvě neděle před Štědrým dnem: cukroví ze světlého i tmavého lineckého těsta.
  • Týden před vánočními svátky: marokánky, nepečené cukroví, cukroví z bílkových těst.