Vánoční dort skrývá uvnitř další překvapení.
Zdroj: Jiljí Záruba

Připravte svým blízkým vánoční dort dort s překvapením

Alena Doskočilová peče dorty, které na první pohled jako dorty nevypadají. Žádná klasická kola od vozu, jak říká. Co dort, to originál. Pro čtenáře Receptáře připravila návod na sladký dárek. Nechte se inspirovat.

Základ dortu

Připravíme dva samostatné korpusy, zde ve tvaru dárkových balíčků, čili dva různé kvádry, které potáhneme bílou cukrářskou modelovací hmotou. Říká se jí také potahovací hmota, cukrářský fondán, poleva, pravý či falešný marcipán. Hmoty lze koupit hotové nebo si je doma vyrobit, například marcipán ze sušeného mléka nebo salkový marcipán.

Rovněž ke zdobení dortu použijeme cukrářskou modelovací hmotu, dále cukrářská barviva, lepidlo a také tvarovací pomůcky; všechno zakoupíme v cukrářských potřebách.

Alena Doskočilová s hotovým dortem Alena Doskočilová s hotovým dortem Zdroj: Jiljí Záruba

O dortu na fotografiích platí, že ho lze sníst celý s výjimkou drátků opletených floristickou páskou. Jsou použity k uchycení listenů a kvítků vánoční hvězdy.

Recept na piškot 

Kolik váží vejce ve skořápce (zvážíme právě ten počet vajec, která chceme použít), tolik navážíme cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Na každé vejce počítáme dvě lžíce horké vody. Šleháme žloutky s cukrem a s vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušleháme sníh z bílků a střídavě s moukou jej vmícháváme do pěny.

Obměny

Piškot můžeme připravit ořechový, kokosový, mandlový, kakaový, čokoládový, a to tak, že příslušná surovina smíchaná s moukou musí mít stejnou hmotnost, jakou mají použitá vejce.

Dávky těsta na 1 plech nebo do dortové formy

Těsto ze 4 vajec na podkladový korpus (například pod řezy se želatinou).

Těsto ze 6 vajec na korpus určený k prokrojení a plnění.

Těsto do kulaté dortové formy průměru 26 cm — ze 6 vajec, do formy o průměru 30 cm — těsto z 8 vajec.

Pečení

Piškotové těsto pečeme při teplotě 180 °C do zrůžovění. Zda je korpus již upečený, zkoušíme zapíchnutím špejle do středu korpusu.

A takhle vypadá hotový dort na řezu A takhle vypadá hotový dort na řezu Zdroj: Jiljí Záruba

Jak udělat stromeček uvnitř dortového korpusu

Paní Doskočilová nezůstala jen u dortu v dárkovém designu, ale nachystala čtenářům Receptáře i sobě malou premiéru:

Alena Doskočilová, profesí učitelka, se dortové zálibě věnuje od roku 2005. Tehdy si poprvé vyzkoušela neobvyklý svatební dort. 

Po rozkrojení se na řezu objevil stromeček. Prý nedávno získala recept, tak proč ho nevyzkoušet? A povedlo se náramně!

Recept

Na zelené těsto potřebujeme 

  • 4 vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 ml oleje
  • 100 ml vroucí vody
  • zelené potravinářské barvivo.

Jak na to

Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky šleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlí.

Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu, v níž jsme rozpustili zelené potravinářské barvivo.

Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků.

Obarvenou hmotu vlijeme do menší formy vyložené pečicím papírem a pečeme při 180 °C.

Upečený korpus necháme vychladnout, pak z něj formičkou vykrojíme v několika dílech tvar, který na řezu bude odpovídat stromečku. Motiv sestavíme do dortové formy a zalijeme základním piškotovým těstem. Pečeme stejným způsobem jako předcházející korpus.

Vychladlý korpus prořízneme a naplníme máslovým krémem.

Vánoční hvězda jako jeden ze symbolů Vánoc, tentokrát z cukrářské hmoty Vánoční hvězda jako jeden ze symbolů Vánoc, tentokrát z cukrářské hmoty Zdroj: Jiljí Záruba

Máslový krém

Potřebujeme

  • 250 g másla
  • 300 ml vody
  • 100 g cukru krystalu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu Gustin
  • 1 lžíci hladké mouky
  • rum

Jak na to

Z vody, mouky, škrobu, krystalového a vanilkového cukru uvaříme kaši. Na její povrch přitiskneme mikroten (neudělá se škraloup) a necháme kaši vychladnout.

Máslo vyšleháme a po lžících do něho přidáváme vychladlou kaši. Nakonec krém ochutíme rumem.

Zlatý pásek a mašle

Hmotu lehce pocukrujeme a vyválíme pásek

Odkrojíme okraje, aby byl pásek stejně široký Odkrojíme okraje, aby byl pásek stejně široký Zdroj: Jiljí Záruba

Odkrojíme okraje, aby byl pásek stejně široký

Tiskátkem do pásku vytlačíme ornamenty Tiskátkem do pásku vytlačíme ornamenty Zdroj: Jiljí Záruba

Tiskátkem do pásku vytlačíme ornamenty

Pásek natřeme zlatou potravinářskou barvou. Pásek natřeme zlatou potravinářskou barvou. Zdroj: Jiljí Záruba

Pásek natřeme zlatou potravinářskou barvou. 

Vánoční hvězda

Vyválíme placku a napíchneme ji na floristický drátek Vyválíme placku a napíchneme ji na floristický drátek Zdroj: Jiljí Záruba

Vyválíme placku a napíchneme ji na floristický drátek

Vhodnou formičkou vykrojíme požadovaný tvar Vhodnou formičkou vykrojíme požadovaný tvar Zdroj: Jiljí Záruba

Vhodnou formičkou vykrojíme požadovaný tvar

Plastovou šablonou listu vytlačíme žilky Plastovou šablonou listu vytlačíme žilky Zdroj: Jiljí Záruba

Plastovou šablonou listu vytlačíme žilky

Kosticí ztenčíme a zvlníme okraje, aby to vypadalo přirozeně Kosticí ztenčíme a zvlníme okraje, aby to vypadalo přirozeně Zdroj: Jiljí Záruba

Kosticí ztenčíme a zvlníme okraje, aby to vypadalo přirozeně

Drátek obalíme floristickou páskou, kterou natřeme potravinářskou barvou Drátek obalíme floristickou páskou, kterou natřeme potravinářskou barvou Zdroj: Jiljí Záruba

Drátek obalíme floristickou páskou, kterou natřeme potravinářskou barvou

Práškovým barvivem také zdůrazníme všechny žilky Práškovým barvivem také zdůrazníme všechny žilky Zdroj: Jiljí Záruba

Práškovým barvivem také zdůrazníme všechny žilky

Podobně vyrobíme kvítky doprostřed a listy svážeme do květiny

Zelená mašle

Ještě vláčný pruh na korpusu stiskneme

Ještě vláčný pruh na korpusu stiskneme Ještě vláčný pruh na korpusu stiskneme Zdroj: Jiljí Záruba

Mašli složíme ze tří asi 10 cm širokých vyválených pruhů  

Díly zkrabatíme, nasuneme ubrousky a necháme ztuhnout

Ztuhlý pruh natřeme potravinářským lepidlem Ztuhlý pruh natřeme potravinářským lepidlem Zdroj: Jiljí Záruba

Ztuhlý pruh natřeme potravinářským lepidlem 

Přilepíme mašli a natřeme ji cukrářským práškem, aby se leskla

Přilepíme mašli a natřeme ji cukrářským práškem, aby se leskla Přilepíme mašli a natřeme ji cukrářským práškem, aby se leskla Zdroj: Jiljí Záruba

Na spodní korpus opatrně posadíme ten horní 

Přilepíme mašli, doprostřed vkládáme kousky hmoty

Akční letáky