Alena Doskočilová peče dorty, které na první pohled jako dorty nevypadají. Žádná klasická kola od vozu, jak říká. Co dort, to originál. Pro čtenáře Receptáře připravila návod na sladký dárek. Nechte se inspirovat.
Základ dortu
Připravíme dva samostatné korpusy, zde ve tvaru dárkových balíčků, čili dva různé kvádry, které potáhneme bílou cukrářskou modelovací hmotou. Říká se jí také potahovací hmota, cukrářský fondán, poleva, pravý či falešný marcipán. Hmoty lze koupit hotové nebo si je doma vyrobit, například marcipán ze sušeného mléka nebo salkový marcipán.
Rovněž ke zdobení dortu použijeme cukrářskou modelovací hmotu, dále cukrářská barviva, lepidlo a také tvarovací pomůcky; všechno zakoupíme v cukrářských potřebách.
Alena Doskočilová s hotovým dortem
O dortu na fotografiích platí, že ho lze sníst celý s výjimkou drátků opletených floristickou páskou. Jsou použity k uchycení listenů a kvítků vánoční hvězdy.
Recept na piškot
Kolik váží vejce ve skořápce (zvážíme právě ten počet vajec, která chceme použít), tolik navážíme cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Na každé vejce počítáme dvě lžíce horké vody. Šleháme žloutky s cukrem a s vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušleháme sníh z bílků a střídavě s moukou jej vmícháváme do pěny.
Obměny
Piškot můžeme připravit ořechový, kokosový, mandlový, kakaový, čokoládový, a to tak, že příslušná surovina smíchaná s moukou musí mít stejnou hmotnost, jakou mají použitá vejce.
Dávky těsta na 1 plech nebo do dortové formy
Těsto ze 4 vajec na podkladový korpus (například pod řezy se želatinou).
Těsto ze 6 vajec na korpus určený k prokrojení a plnění.
Těsto do kulaté dortové formy průměru 26 cm — ze 6 vajec, do formy o průměru 30 cm — těsto z 8 vajec.
Pečení
Piškotové těsto pečeme při teplotě 180 °C do zrůžovění. Zda je korpus již upečený, zkoušíme zapíchnutím špejle do středu korpusu.
A takhle vypadá hotový dort na řezu
Jak udělat stromeček uvnitř dortového korpusu
Paní Doskočilová nezůstala jen u dortu v dárkovém designu, ale nachystala čtenářům Receptáře i sobě malou premiéru:
Alena Doskočilová, profesí učitelka, se dortové zálibě věnuje od roku 2005. Tehdy si poprvé vyzkoušela neobvyklý svatební dort.
Po rozkrojení se na řezu objevil stromeček. Prý nedávno získala recept, tak proč ho nevyzkoušet? A povedlo se náramně!
Recept
Na zelené těsto potřebujeme
- 4 vejce
- 250 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 ml oleje
- 100 ml vroucí vody
- zelené potravinářské barvivo.
Jak na to
Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky šleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlí.
Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu, v níž jsme rozpustili zelené potravinářské barvivo.
Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků.
Obarvenou hmotu vlijeme do menší formy vyložené pečicím papírem a pečeme při 180 °C.
Upečený korpus necháme vychladnout, pak z něj formičkou vykrojíme v několika dílech tvar, který na řezu bude odpovídat stromečku. Motiv sestavíme do dortové formy a zalijeme základním piškotovým těstem. Pečeme stejným způsobem jako předcházející korpus.
Vychladlý korpus prořízneme a naplníme máslovým krémem.
Vánoční hvězda jako jeden ze symbolů Vánoc, tentokrát z cukrářské hmoty
Máslový krém
Potřebujeme
- 250 g másla
- 300 ml vody
- 100 g cukru krystalu
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kukuřičného škrobu Gustin
- 1 lžíci hladké mouky
- rum
Jak na to
Z vody, mouky, škrobu, krystalového a vanilkového cukru uvaříme kaši. Na její povrch přitiskneme mikroten (neudělá se škraloup) a necháme kaši vychladnout.
Máslo vyšleháme a po lžících do něho přidáváme vychladlou kaši. Nakonec krém ochutíme rumem.
Zlatý pásek a mašle
Hmotu lehce pocukrujeme a vyválíme pásek
Odkrojíme okraje, aby byl pásek stejně široký
Odkrojíme okraje, aby byl pásek stejně široký
Tiskátkem do pásku vytlačíme ornamenty
Tiskátkem do pásku vytlačíme ornamenty
Pásek natřeme zlatou potravinářskou barvou.
Pásek natřeme zlatou potravinářskou barvou.
Vánoční hvězda
Vyválíme placku a napíchneme ji na floristický drátek
Vyválíme placku a napíchneme ji na floristický drátek
Vhodnou formičkou vykrojíme požadovaný tvar
Vhodnou formičkou vykrojíme požadovaný tvar
Plastovou šablonou listu vytlačíme žilky
Plastovou šablonou listu vytlačíme žilky
Kosticí ztenčíme a zvlníme okraje, aby to vypadalo přirozeně
Kosticí ztenčíme a zvlníme okraje, aby to vypadalo přirozeně
Drátek obalíme floristickou páskou, kterou natřeme potravinářskou barvou
Drátek obalíme floristickou páskou, kterou natřeme potravinářskou barvou
Práškovým barvivem také zdůrazníme všechny žilky
Práškovým barvivem také zdůrazníme všechny žilky
Podobně vyrobíme kvítky doprostřed a listy svážeme do květiny
Zelená mašle
Ještě vláčný pruh na korpusu stiskneme
Ještě vláčný pruh na korpusu stiskneme
Mašli složíme ze tří asi 10 cm širokých vyválených pruhů
Díly zkrabatíme, nasuneme ubrousky a necháme ztuhnout
Ztuhlý pruh natřeme potravinářským lepidlem
Ztuhlý pruh natřeme potravinářským lepidlem
Přilepíme mašli a natřeme ji cukrářským práškem, aby se leskla
Přilepíme mašli a natřeme ji cukrářským práškem, aby se leskla
Na spodní korpus opatrně posadíme ten horní
Přilepíme mašli, doprostřed vkládáme kousky hmoty