Základ dortu

Připravíme dva samostatné korpusy, zde ve tvaru dárkových balíčků, čili dva různé kvádry, které potáhneme bílou cukrářskou modelovací hmotou. Říká se jí také potahovací hmota, cukrářský fondán, poleva, pravý či falešný marcipán. Hmoty lze koupit hotové nebo si je doma vyrobit, například marcipán ze sušeného mléka nebo salkový marcipán.

Rovněž ke zdobení dortu použijeme cukrářskou modelovací hmotu, dále cukrářská barviva, lepidlo a také tvarovací pomůcky; všechno zakoupíme v cukrářských potřebách.

O dortu na fotografiích platí, že ho lze sníst celý s výjimkou drátků opletených floristickou páskou. Jsou použity k uchycení listenů a kvítků vánoční hvězdy.

Recept na piškot

Kolik váží vejce ve skořápce (zvážíme právě ten počet vajec, která chceme použít), tolik navážíme cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Na každé vejce počítáme dvě lžíce horké vody. Šleháme žloutky s cukrem a s vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušleháme sníh z bílků a střídavě s moukou jej vmícháváme do pěny.

Obměny

Piškot můžeme připravit ořechový, kokosový, mandlový, kakaový, čokoládový, a to tak, že příslušná surovina smíchaná s moukou musí mít stejnou hmotnost, jakou mají použitá vejce.

Dávky těsta na 1 plech nebo do dortové formy

Těsto ze 4 vajec na podkladový korpus (například pod řezy se želatinou).

Těsto ze 6 vajec na korpus určený k prokrojení a plnění.

Těsto do kulaté dortové formy průměru 26 cm — ze 6 vajec, do formy o průměru 30 cm — těsto z 8 vajec.

Pečení

Piškotové těsto pečeme při teplotě 180 °C do zrůžovění. Zda je korpus již upečený, zkoušíme zapíchnutím špejle do středu korpusu.

Jak udělat stromeček uvnitř dortového korpusu

Paní Doskočilová nezůstala jen u dortu v dárkovém designu, ale nachystala čtenářům Receptáře i sobě malou premiéru:

Alena Doskočilová, profesí učitelka, se dortové zálibě věnuje od roku 2005. Tehdy si poprvé vyzkoušela neobvyklý svatební dort.

Po rozkrojení se na řezu objevil stromeček. Prý nedávno získala recept, tak proč ho nevyzkoušet? A povedlo se náramně!

Recept

Na zelené těsto potřebujeme

  • 4 vejce
  • 250 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 150 ml oleje
  • 100 ml vroucí vody
  • zelené potravinářské barvivo.

Jak na to

Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky šleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlí.

Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu, v níž jsme rozpustili zelené potravinářské barvivo.

Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh z bílků.

Obarvenou hmotu vlijeme do menší formy vyložené pečicím papírem a pečeme při 180 °C.

Upečený korpus necháme vychladnout, pak z něj formičkou vykrojíme v několika dílech tvar, který na řezu bude odpovídat stromečku. Motiv sestavíme do dortové formy a zalijeme základním piškotovým těstem. Pečeme stejným způsobem jako předcházející korpus.

Vychladlý korpus prořízneme a naplníme máslovým krémem.

Máslový krém

Potřebujeme

  • 250 g másla
  • 300 ml vody
  • 100 g cukru krystalu
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu Gustin
  • 1 lžíci hladké mouky
  • rum

Jak na to

Z vody, mouky, škrobu, krystalového a vanilkového cukru uvaříme kaši. Na její povrch přitiskneme mikroten (neudělá se škraloup) a necháme kaši vychladnout.

Máslo vyšleháme a po lžících do něho přidáváme vychladlou kaši. Nakonec krém ochutíme rumem.

Zlatý pásek a mašle

Hmotu lehce pocukrujeme a vyválíme pásek

Odkrojíme okraje, aby byl pásek stejně široký

Tiskátkem do pásku vytlačíme ornamenty

Pásek natřeme zlatou potravinářskou barvou.

Vánoční hvězda

Vyválíme placku a napíchneme ji na floristický drátek

Vhodnou formičkou vykrojíme požadovaný tvar

Plastovou šablonou listu vytlačíme žilky

Kosticí ztenčíme a zvlníme okraje, aby to vypadalo přirozeně

Drátek obalíme floristickou páskou, kterou natřeme potravinářskou barvou

Práškovým barvivem také zdůrazníme všechny žilky

Podobně vyrobíme kvítky doprostřed a listy svážeme do květiny

Zelená mašle

Ještě vláčný pruh na korpusu stiskneme

Mašli složíme ze tří asi 10 cm širokých vyválených pruhů

Díly zkrabatíme, nasuneme ubrousky a necháme ztuhnout

Ztuhlý pruh natřeme potravinářským lepidlem

Přilepíme mašli a natřeme ji cukrářským práškem, aby se leskla

Na spodní korpus opatrně posadíme ten horní

Přilepíme mašli, doprostřed vkládáme kousky hmoty