Můžeme se setkat s různorodými recepty na tuto vánoční specialitu, ale vždy je základem máčené sušené ovoce, ořechy a koření. Někde se přidává i med, povidla či perník. Recept na vánoční muziku můžeme najít také pod názvy odvárka, vocet, lízačka, břečka či tomáškový kompot. Tradičně se muzika připravovala na svatého Tomáše, jehož svátek připadal podle katolického kalendáře na 21. prosince. To proto, aby se vše do Štědrého večera dobře proleželo.

V novodobých receptech můžeme najít občas i trochu rumu či jiného tvrdého alkoholu – ten se ale ve staročeských receptech nevyskytoval. Vzhledem k tomu, že Štědrý den byl ještě součástí adventního postu (protože další den – skutečný vánoční svátek – začínal až po východu první hvězdy), byla štědrodenní jídla ještě postní od masa i alkoholu.

Muzika může mít jak řidší podobu, kdy připomíná spíše zimní kompot, tak i celkem hustou formu černé omáčky. V podobě omáčky se muzika někdy podávala i jako doprovod houbového kuby. Existují i verze muziky, kdy se uvařené ovoce propasíruje a vznikne ovocná kaše.

Vánoční muzika

  • jablečné křížaly 100 g
  • hruškové křížaly 100 g
  • sušené švestky 100 g
  • rozinky 2 lžíce
  • hřebíček 2 ks
  • skořice 1 svitek
  • badyán 1 hvězdička
  • med nebo cukr 1 lžíce
  • citronová šťáva
  • perník na strouhání podle potřeby

Všechno sušené ovoce nasypeme do nekovové nádoby, zalijeme studenou vodou cca 5 cm nad ovoce (ovoce nabobtná) a necháme máčet přes noc.

Druhý den přesuneme ovoce i s vodou do hrnce, přilijeme vodu tak, aby bylo všechno ovoce ponořené, přidáme koření a zvolna vaříme 30 minut. Potom vyjmeme koření, ochutíme citronovou šťávou a medem či cukrem a přidáme podle chuti perník. Společně provaříme dalších 15 minut, aby se chutě propojily a perník se v omáčce zcela rozpustil. Podáváme teplé k plátkům vánočky.