Zatímco šlehačkové cukroví s makadamiemi bude potřebovat pár dní uležet, pikantní a intenzivní madlenky budete moct upéct třeba i na poslední chvíli o svátcích, nejlepší jsou ještě ten samý den.

Blahodárné mandle i makadamie

Makadamiové ořechy původně pocházejí z Austrálie a pro svůj dlouhý seznam zdravotních benefitů se právem řadí mezi superpotraviny. V těchto kulatých velkých ořeších najdeme kromě významného obsahu bílkovin i vynikající mononenasycené tuky, které podporují snižování „špatného“ LDL cholesterolu a pomáhají tak zmenšovat riziko kardiovaskulárního onemocnění. Makadamie jsou i skvělým zdrojem hořčíku, fosforu, železa a vitaminu A.

Stejně jako makadamiové ořechy jsou i mandle bohaté na mononenasycené tuky, proto je můžeme směle zařadit do ochrany srdečního svalu. Přínosné jsou ovšem i kvůli významnému obsahu vitaminu E, jež má příznivý vliv na snižování rizika onemocnění cév. Mandle by ale měli mít na jídelníčku ti, kteří mají nedostatek vápníku a křehké kosti, jelikož jsou jejich důležitou zásobárnou.

Kořeněné francouzské madlenky (Madeleine)

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • necelá lžička kypřicího prášku
  • 50 g mletých mandlí
  • 3 vejce velikosti M
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ mletého kardamomu
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 kulička celého černého pepře
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 hřebíčky
  • špetka soli

Koření si nameleme na jemný prášek a smícháme. Vejce si vyšleháme s cukrem do husté světlé pěny. Přidáme pomerančovou šťávu. Zvlášť si prosejeme hladkou mouku s kypřicím práškem a pozvolna zašleháváme do vaječné cukrové pěny. Máslo si rozpustíme tak, aby nebylo příliš vroucí a zašleháme do těsta rovněž. Poté už přimícháme směs najemno namletého koření a pomerančovou kůru.

Těsto plníme do silikonových nebo předem máslem vymazaných a moukou vysypaných formiček ve tvaru mušlí nebo pracen tak, aby se těsto nevylilo. Bude stačit přibližně polévková lžíce na jednu formičku. Pečeme na plechu v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 5 minut, dokud povrch nezezlátne a nevytvoří se kopeček, pak troubu ztlumíme na 150 °C a dopečeme dalších 5 až 8 minut. Necháme vychladnout na mřížce ve formičkách a poté vyklepneme.

Makadamiové ze šlehačkového těsta

  • 100 ml smetany ke šlehání, alespoň 31%, pokojové teploty
  • 70 g makadamiových ořechů
  • 180 g másla pokojové teploty
  • 250 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (lze vynechat)
  • špetka soli
  • 80 g moučkového cukru, plus na obalení

Makadamiové ořechy krátce nasucho opražíme na pánvi a nasekáme najemno. Do mísy si prosejeme hladkou mouku se špetkou soli a přidáme i na kousky nakrájené povolené máslo. Přisypeme makadamiové ořechy, moučkový cukr a přilijeme vanilkový extrakt a šlehačku. Nejprve promícháme vařečkou a poté rukama vypracujeme hladké těsto. Vyválíme kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladu a temnu uležet aspoň tři dny.

Z těsta postupně odkrajujeme části, které na pomoučeném válu vyválíme na 0,5 centimetru silný plát a vykrajujeme tvary dle individuálního vkusu. Kousky ukládáme kousek od sebe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C dozlatova. Po vyjmutí necháme krátce zchladnout a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru a necháme pár dní uležet.