Vánoční svátky by měly být plné klidu a pohody, ale mnoho z nás pravidelně stráví několik horečných dní před svátky běháním po obchodech, nakupováním a sháněním, aby nakonec v předvečer Štědrého dne ještě zoufale váleli vánočku, tahali plechy s cukrovím, zdobili a slepovali, balili dárky a s vypětím všech sil se odplížili do postele v časných ranních hodinách. Můžete mít adventní čas provoněný lahodným cukrovím bez úmorného shonu a dřiny, základem úspěchu je dobrý plán a přípravy zahájené šest týdnů před Vánoci.

Po svatém Martinu

Promyslete si, co budete letos péct a kolik druhů cukroví zvládnete připravit a sníst. Najděte si oblíbené recepty a kriticky zvažte, co u vás spolehlivě mizí a které kousky pravidelně zbývají. Pečte opravdu jen to, co se bude jíst, každý člen rodiny ať si vybere oblíbený druh, bez kterého si Vánoce nedovede představit. Ušetříte si spoustu práce, peněz a následných starostí, co s cukrovím, které nikdo nechce, přestože jste si s jeho výrobou dali tolik práce. Podle vybraných receptů si vytvořte nákupní seznam potřebných ingrediencí, rozdělte je na trvanlivé suroviny, které můžete nakoupit v předstihu a věci k rychlé spotřebě. Postupně začněte nakupovat nutné potraviny. Za některé suroviny se vyplatí připlatit (třeba vanilkový lusk), kdežto jiné zbytečně přeplácíte, přitom se dají vyrobit mnohonásobně levněji a snadno doma (skořicový nebo vanilkový cukr).

Poslední listopadové dny

Dlouhé zimní večery využijte k loupání ořechů, výrobě ochucených cukrů i k přípravě zdobení na cukroví. Postupně si sušte kůru z citrónů či pomerančů (nejlépe v biokvalitě), kterou později zužitkujete do těst a krémů. Zadělejte těsto na perníčky a nechte ho několik dní odpočívat před samotným pečením. Upečené perníčky většinou potřebují delší dobu na to aby odležely, změkly a všechny chutě se propojily. Několik týdnů odpočinku svědčí i dalším vánočním specialitám, jako jsou vánoční štoly, tradiční anglický vánoční pudink či vánoční opilý dort. S přípravou těchto pochoutek je dobré začít alespoň čtyři týdny před Vánoci.

První svíčka na adventním věnci

V tomto týdnu byste měli začít s přípravou suchých druhů cukroví podávaných bez krémů a náplní, vrhněte se tedy na vanilkové rohlíčky, zázvorky, anýzky, medvědí pracny apod. Většina těst chutná lépe po dostatečném rozležení, dejte jim čas uležet se před zpracováním alespoň dva až tři dny v chladu. Upéct by se měly také druhy, které se později budou spojovat marmeládou, jako je cukroví ze světlého i tmavého lineckého těsta. Všechno cukroví skladujte na vhodném místě, chraňte ho před teplým a suchým vzduchem. Kromě cukroví věnujte v tomto týdnu pozornost i vaječnému koňaku, který k dokonalé chuti potřebuje 3 až 4 týdny odpočinku.

Po Mikuláši

Nastává čas intenzivního pečení, kdy se budete věnovat zbývajícím pečeným druhům, jako jsou ořechy, košíčky, išelské cukroví, kokosové tyčky a jiné cukroví tlačené ze strojku. Můžete začít s promazáváním marmeládových druhů, s krémy však ještě počkejte. Přestože klasický máslový krém by měl bez problémů vydržet, je na něj v této chvíli ještě zbytečně brzy. Do Vánoc by pak určitě nevydržely krémy s přídavkem pudinku nebo tvarohu. Všechny drobečky vzniklé při pečení, skladování a zdobení si uschovejte na pozdější přípravu nepečených druhů.

Třetí adventní týden

Vánoce jsou už za dveřmi, ale velkou část práce už máte za sebou. Teď se pusťte do výroby bílkového cukroví jako jsou kokosky, pusinky či laskonky. Také marokánky budou lepší, když je upečete teď a necháte je do Vánoc ještě chvilku odpočívat. Pokračujte ve slepování lineckého cukroví, načase je také nazdobit perníčky a začít s plněním krémových druhů. Vyrobte náplně, slepujte a plňte poslední nekompletní kousky. Pokud chcete ještě některé druhy dozdobit, použijte polevy a posypky i ozdoby.

Pár dní do Vánoc

V cílové rovince se dostávají do centra pozornosti nepečené druhy, vyrobené z různých zlomků, polámaných kousků a drobečků, ale i piškotů a sušenek. Jestli chcete ještě na poslední chvíli navýšit počet druhů, jistě si vyberete z bohaté nabídky různých salámků, kuliček, rolád, lanýžů a pralinek. Nezapomeňte také na vosí hnízda, potřebují pár dní k propojení chutí, ale zároveň se nesmí připravovat dlouho dopředu, aby nevyschly. V posledních chvílích před Štědrým dnem už chystejte cukroví na talíře a upečte vánočku.