Lososová polévka potěší plnou svěží chutí.
Zdroj: Viktory Panchenko/Shutterstock

Skvělé vánoční polévky: kapří s koriandrem, krémová lososová a jemná žampionová

Odstartujte slavnostní atmosféru trochu jinak. Čirá rybí polévka s asijskou příchutí, lososový krém i nadýchaná žampionová polévka obsadí čestné místo na sváteční tabuli.

Vánoční polévka patří na štědrovečerní tabuli odedávna. Koho ale zakalená tradiční rybí polévka neláká, nemusí se vzdávat prvního chodu a vyměňovat jej za nudný masový vývar s knedlíčkem.

Kapří polévka netradičně

Kapří polévka nemusí být zakalená.Kapří polévka nemusí být zakalená.Autor: Besjunior/Shutterstock

Na cca 6–8 porcí:

Na vývar:

  • 3 kapří hlavy
  • 3,5 l vody
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky

Na vložku:

  • 50 g mrkve
  • 50 g celeru
  • 50 g bílé ředkve
  • 50 g kořenové petržele
  • 1 chilli papričku
  • svazek čerstvého koriandru
  • mořská sůl

Na kapří knedlíčky:

  • 400 g kapřího masa bez kůže
  • 2 žloutky z vajec velikosti M
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dl suchého bílého vína
  • ½ čajové lžičky sušené majoránky
  • čerstvá strouhanka dle potřeby

Nejprve si v hrnci uvaříme základní rybí vývar. Kapří hlavy očistíme od žaber a očí, opláchneme, vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přiklopíme, přivedeme k varu, sebereme pěnu, stáhneme na minimální výkon a táhneme zhruba 3 hodiny, dokud nemáme čirý silný rybí vývar.

Mezitím si připravíme kapří knedlíčky. Kapří maso z filetu bez kůže nakrájíme najemno nebo nameleme v mlýnku, případně nasekáme v mixéru s nástavcem s noži. Do mísy s mletým kapřím masem přidáme vaječné žloutky, majoránku a prolisovaný česnek zbavený středového klíčku. Lehce osolíme, zastříkneme bílým vínem a přidáme trochu strouhanky. Zpracujeme rukama do kompaktní hmoty, dle potřeby přisypeme strouhanku, aby nám šly tvarovat kulaté knedlíčky velikosti vlašského ořechu. Hotové uložíme na podnos posypaný trochou strouhanky a necháme v chladu.

Vývar odstavíme ze zdroje tepla a slijeme, hlavy vyhodíme. Případně můžeme přelít přes čisté vyžehlené plátýnko. Na základ polévky si v hrnci, kde jsme vařili vývar, necháme rozpustit máslo, které zaprášíme lžící hladké mouky. Smažíme dozlatova, mícháme, aby vznikla béžová jíška. Poté přiléváme za stálého šlehání jíšky vlažný vývar. Přivedeme k varu a povaříme na nižší výkon zhruba 15 minut.

Mezitím si nakrájíme očištěnou zeleninu na dlouhé tenké proužky, hranolky. V hlubší velké pánvi si necháme rozpustit máslo, vložíme zeleninu, osolíme a zprudka restujeme 3 minuty.

Hrnec s vývarem přepneme na nejvyšší výkon, aby vřel a vložíme knedlíčky a orestovanou zeleninu i se základem z pánve. Společně povaříme 5 minut, dle chuti dosolíme a podáváme s chilli nakrájeným na plátky a nahrubo nasekaným čerstvým koriandrem.

Krémová lososová polévka

Na slavnostní tabuli lososová polévka bude ladit.Na slavnostní tabuli lososová polévka bude ladit.Autor: Richard Semik/Shutterstock

Na cca 6–8 porcí:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 velká červená cibule
  • 2 menší žluté cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 větší mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • 1/3 pórku (bílá část)
  • 1 menší brambora
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 150 g lososového filetu
  • 1 citron
  • 150 ml smetany ke šlehání 31%
  • špetka muškátového oříšku
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • 1,5 l zeleninového vývaru

Zeleninu kromě česneku a brambory si očistíme a zvlášť nasekáme nahrubo. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a restujeme na maximální výkon nejprve mrkev, po pár minutách, kdy mrkev chytá zlatavější barvu, přidáme řapíkatý celer a restujeme společně. Po dvou minutách přisypeme i kousky cibule a pórku. Opékáme společně pár minut, pak zaprášíme moukou, promícháme, necháme krátce opražit mouku, zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme oloupanou nakrájenou bramboru. Dodáme nahrubo pokrájený česnek a celý filet lososa vcelku. Povaříme zhruba 15 minut, dokud zelenina není doměkka. Poté vyjmeme lososa, odřízneme od kůže a vrátíme zpět do hrnce (kousek si můžeme ponechat na servírování). Přilijeme smetanu, zastrouháme muškátovým oříškem, lehce osolíme. Tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka, dochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu.

Žampionová polévka

Z krémových žampionů bude polévka tmavší.Z krémových žampionů bude polévka tmavší.Autor: artNC/Shutterstock

Na cca 6–8 porcí:

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g žampionů zahradních nebo krémových
  • 1 velká žlutá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká brambora
  • 150 ml smetany ke šlehání 31%
  • špetka muškátového oříšku
  • mořská sůl, čerstvě mletý černý pepř
  • 1,5 l zeleninového vývaru

Žampiony dle potřeby nasucho očistíme a odkrájíme suché, ztvrdlé konce. Nakrájíme nahrubo, zvlášť si necháme pár vcelku na podávání, ty nakrájíme na tenčí plátky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme zvlášť nahrubo. V hrnci se širokým dnem rozehřejeme lžíci másla s olejem a zlehka orestujeme cibuli, po chvíli přisypeme i česnek a vzápětí i žampiony. Restujeme, dokud se nevypaří šťáva. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme oloupanou a nakrájenou bramboru. Osolíme, přivedeme k varu a vaříme na nejnižší výkon 20 minut. Poté přilijeme smetanu, přistrouháme muškátový oříšek a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Před podáváním v široké pánvi na lžíci másla orestujeme dozlatova plátky žampionů tak, aby se nedotýkaly.

Akční letáky