Fazole jsou nejen chutnou potravinou, ale mají co nabídnout i našemu organismu, protože jsou plné prospěšných látek. Někdy se jim však zbytečně vyhýbáme, a to z důvodů dlouhé přípravy a mnohdy i nepříjemného nadýmání. Pokud však budete fazole připravovat správně, nemusíte se ani jedné z nepříjemností obávat. A ve výsledku se dočkáte i mnohem lepší a výraznější chuti.
Jak zkrotit luštěniny, aby nenadýmaly? Podívejte se na YouTube video na kanále RESTARTUJEM:
Namáčení fazolí je minulostí
Sušené fazole není nutné předem namáčet, dokonce je mnohem lepší se tomuto kroku vyhnout. Zpravidla je důvodem obávané nadýmání a také fakt, že jsou fazole uvařené rychleji. Během namáčení však zůstane mnoho užitečných látek ve vodě, která nakonec skončí v odpadu. Fazole také přijdou o velkou část své chuti. Jak tedy na to, abyste dosáhli perfektních fazolí s maximem výživných látek, a to rychlostí blesku?
Jak vařit fazole bez namáčení
Metoda je překvapivě velice jednoduchá. Stačí vzít sušené fazole jakéhokoliv druhu a po řádném opláchnutí je vložit do hrnce a zalít vývarem. Všechny fazole by měly být dokonale ponořené. Následně přidejte koření, bylinky a další aromatické přísady jako například česnek nebo cibuli. Přiveďte k varu, nechte 10 až 15 minut na mírném stupni plotýnky vařit a pak hrnec stáhněte. Přikryjte pokličkou a nechte zhruba hodinu odpočívat. Nakonec fazole slijte a použijte do daného receptu.
Nemáte vývar? Použijte slanou vodu
Postup je dost podobný jako ten předchozí. Přebrané a očištěné fazole dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte k varu a 10 minut je povařte. Posléze stáhněte z plamene, přiklopte a nechte 2 hodiny stát pod pokličkou. Pak fazole slijte a použijte dle potřeby.
Rychlé změknutí zařídí i minerálka
A další trik na rychlé změknutí fazolí? Použijte na jejich vaření minerálku! Obsahuje totiž soli a další látky, které k dokonalému změknutí značně přispívají. Doba vaření se tak zkrátí na minimum dle vařeného druhu fazolí.
Pomůže i cukr
Výrazně zkrátí dobu vaření fazolí i cukr. Přidejte do vody k fazolím 1 polévkovou lžíci cukru, který urychlí proces měknutí. Červené fazole budete mít hotové zhruba do půl hodiny, bílé nebo černé o 10 až 20 minut déle.
Trik Japonců
Japonci mají na rychlejší vaření suchých fazolí svou tradiční vychytávku. Přidávají do vody k fazolím mořskou řasu Nori či Komba. Obě dokonale napomáhají lepší stravitelnosti luštěniny a potlačují také možné nadýmání. Fazole přiveďte k varu a na mírné teplotě vařte zhruba půl hodiny. Řasy navíc dodají luštěninám užitečné minerály a nutriční hodnoty.
Zdroje: www.allrecipes.com, www.apetitonline.cz, www.nasdum.cz, www.jimeto.cz