Květák býval doslova za babku, ale dnes stojí skoro stejně jako maso. Pokud ovšem tuto zeleninu milujete, tak není co řešit. Květák je sytý, neobsahuje tolik kalorií, takže si ho můžete dopřát i v případě, že chcete shodit nějaké to kilo.

S každou porcí téhle brukvovité zeleniny dáváte podle vědců tělu vitaminy C, K a spoustu minerálů (zejména vápník, hořčík, draslík a kyselinu listovou). Spousta milovníků květáku se shoduje, že tato zelenina má specifickou chuť, kterou vytvářejí hořčičné glykosidy, jež z květáku také dělají zdravou potravinu.

Na to, jak květák zpracovat, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Přistěhovalec z Kypru

Málokdo z nás tuší, že květák není „Čech jako poleno“. Jeho původní vlastí je Kypr. Ve Středozemí se pěstoval už ve 12. a 13. století. Velkou popularitu získal až o 400 let později ve Francii, kde tuto zeleninu, připomínající svým nezvyklým tvarem lidský mozek, pěstovali v královských sklenících.

Kuchaři ji pak na královských hostinách Ludvíka XIV. podávali jako vzácnou pochoutku. Později se semena květáku dostala i do Anglie a Severní Ameriky. V Čechách se květák také zabydlel a patří mezi oblíbená jídla, zejména v letních měsících.

Bělostný květák díky mléku a citronové šťávě

Variací na květákové pokrmy je spousta. Klasikou je smažený květák v trojobalu nebo pohodlný a rychlý květákový mozeček. Problémem mnoha kuchařek ovšem bývá samotné vaření květáku, neboť zelenina tepelnou úpravou šedne. Co tedy udělat, aby si uchovala svou sněhově bílou barvu? Jednen z babských receptů doporučuje uvařit květák ve směsi vody a mléka. Pro zářivější barvu této zeleniny je dobré přidat také trochu citronové šťávy, jež má bělící účinky.

Sázka na slanou koupel

Jako úspěšné bělidlo můžete použít i obyčejnou kuchyňskou sůl. Jak na to? Květák omyjete, rozeberte na růžičky a nechte ho naložený ve slané vodě zhruba 30 minut. Poté vodu slijte a dejte květák vařit do připraveného kastrolu s vroucí slanou vodou. Za patnáct minut popíchejte zeleninu nožem. Pokud je měkká, vodu můžete slít a běloskvoucí květák je připraven k servírování nebo k další úpravě!

Chutný a bez zápachu

Pokud vám nezáleží na odstínu uvařeného květáku, pak ho můžete povařit ve vývaru. Nemáte vývar? Postačí kostka bujónu, který propůjčí zelenině intenzivnější chuť. Spousta lidí má problém, že při tepelné úpravě této zeleniny se vytváří nepříjemný a obtížně vyvětratelný odér. V případě květáku stačí, když ho povaříte se syrovým bramborem, který zápach zmírní, případně zcela eliminuje.

Aby břicho mělo méně práce

Květák patří mezi brukvovitou zeleninu, která občas nadýmá. Aby byl lépe stravitelný, ochuťte ho kořením, které podporuje metabolismus, například kari, koriandrem, zázvorem nebo kurkumou.

5 důvodů, proč jíst květák:

  • Obsahuje protizánětlivé sloučeniny. Ty pomáhají jako prevence proti artritidě, cukrovce či střevním problémům.
  • Zlepšuje průchodnost cév.
  • Obsahuje sulforafany, tedy látky bohaté na síru, které zabraňují rakovině prsu, vaječníků, prostaty a tlustého střeva.
  • Podporuje hubnutí a posiluje imunitu.
  • Květák je zelenina bohatá na síru a křemík. Ty podporují kvalitu a sílu vlasů. Pokud tedy toužíte po bujné kštici, uspořádejte si občas květákové hody.

Související články

Zdroje: www.ahaonline.cz, www.toprecepty.cz