Pokud chcete nadýchanou rýži s oddělenými zrnky, je potřeba vybrat si dlouhozrnnou, nejlépe typ basmati. Rýži několikrát propláchněte studenou vodou, aby se zbavila přebytečného škrobu. Že už je připravená, poznáte podle toho, že voda, kterou rýži proplachujete, je úplně čirá. Nechte ji okapat a krátce, zhruba minutu, opražte na trošce oleje. Rýže nesmí zhnědnout, takže ji hlídejte a míchejte. Poté ji opatrně zalijte horkou vodou nebo vývarem.

Důležité je množství vody, v kterém budete rýži vařit. To odměříte tak, že na jeden díl rýže by měly připadnout dva díly vody. Pokud tedy máte hrneček rýže, počítejte s dvěma stejnými hrnečky vody. Použijte spíš větší a širší kastrol, aby rýže nebyla v příliš silné vrstvě.

Rýži zalitou vodou či vývarem osolte, promíchejte a dejte vařit pod pokličkou na mírném plameni nebo nižším stupni. Za dvacet minut by mělo být hotovo, celou dobu varu nechte rýži zakrytou. Hotovou rýži nechte v hrnci ještě zhruba pět minut odstát a pak ji můžete ještě vidličkou „načechrat“.

Toto je základní recept na přípravu. Pokud byste chtěli chuť ještě trochu vytunit, můžete před začátkem vaření přidat k rýži malou oloupanou cibuli, do které zapícháte pár hřebíčků. Cibuli po uvaření samozřejmě vyhoďte, svůj účel splnila přidáním chuti. Dalším vylepšením je nejdříve opražit trochu nadrobno nakrájené slaniny (prvorepublikové kuchařky radily tlusté od šunky), případně dát na olej trochu nakrájené cibulky či česnek a na tom teprve opražit rýži. Můžete také podle chuti přidat koření, například kari.

Uvidíte, že jakmile ochutnáte rýži uvařenou tímto způsobem, už ji nebudete chtít dělat jinak. A možná jí dokonce díky tomu přijdete na chuť, pokud jste ji zatím moc „nemuseli“.

Zdroj: magazin.recepty.cz