Někdy se to tak sejde, že už nestíháte dokoupit suroviny k přípravě večerního či víkendového pokrmu, a musíte improvizovat. Nebo vám naopak přebývají a vy je chcete zpracovat. Tady je několik tipů, jak z nouze udělat překvapivou ctnost.
Rohlíková pizza
Starší rohlíky namočíme v mléce, přidáme 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 vejce a trošku polohrubé mouky. Připravíme vláčné těsto. Vymažeme plech nebo koláčovou formu a rozetřeme na ni těsto. Pomažeme kečupem a poklademe salámem, vejci, zbytky masa, rajčaty, zkrátka vším, co máme po ruce. Navrch nastrouháme sýr a upečeme. Pizzu je možné připravit i nasladko tak, že místo kečupu použijeme tvaroh a ovoce a koláč zdobíme šlehačkou.
Jana Vačkářová, Žamberk
Koláč z kapra
Potřebujeme
- 3 porce kapra
- 200 g hl. mouky
- 100 g rostlinného tuku
- 100 g tvrdého sýra
- 300 g rajčat
- 2 cibule
- 2 lžíce strouhanky
- olej, pepř, sůl
Jak na to
Z mouky, tuku, trošky soli a tří lžic vody zpracujeme těsto, které necháme rozležet a pak je rozválíme. Asi třícentimetrový plát vložíme do vymazané a vysypané koláčové formy s vyšším okrajem, posypeme jej strouhankou, polovinou nastrouhaného sýra a nakrájenými oloupanými rajčaty, která posolíme a opepříme. Pak přidáme rozmačkané maso ze zbylých porcí smaženého kapra, které zbavíme kostí a trojobalu, zakapeme olejem, posypeme nakrájenou cibulí a zbylým sýrem a koláč upečeme v dobře vyhřáté troubě. Podáváme k pivu, vínu nebo i k čaji.
Ivan Veselý, Žebrák
Haše ze zbytků masa
Potřebujeme
- 250 g vařeného nebo pečeného masa
- 30 g másla
- 1/8 l vody
- 1/2 cibule
- 2 vejce
- sůl, citron, 1 lžíci kečupu
Jak na to
Mleté maso našleháme s jemně nasekanou cibulkou a vodou a vložíme do kastrolu. Přidáme kousek másla, podusíme a přidáme vejce. Mícháme, dokud směs nezhoustne. Dochutíme citronovou kůrou, šťávou z citronu a dosolíme. Podáváme s vařenými brambory. Směsí můžeme plnit i palačinky nebo rajčata a kedlubny, které potom dáme zapéct. Marie Kalinová, Dolní Žďár
Křempex
Potřebujeme
- 400 g kysaného zelí
- 500 g brambor
- 50 g tuku
- 1/4 l kysané smetany
- 1 cibuli
- sůl, pepř, kmín
Jak na to
Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a vaříme v 1,5 l osolené vody. Rozvařené brambory protlačíme cedníkem do vody, ve které jsme je vařili. Přidáme předem uvařené zelí a cibulku usmaženou na tuku dorůžova. Dochutíme solí, pepřem, drceným kmínem a nakonec zalijeme rozmíchanou smetanou nebo šlehačkou. K takto vzniklé lepenici podáváme jako přílohu bílé pečivo.
Božena Tlapáková, Huntířov
Řízky z červené řepy
Řepu omyjeme, vložíme do hrnce se studenou vodou a uvaříme doměkka. Vychladlou řepu oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm silné plátky. Osolíme je, obalíme v rozšlehaném vajíčku a strouhance a na oleji opečeme dozlatova. Podáváme s bramborem, tatarskou omáčkou a usmaženou cibulkou.
Jaroslava Bulíčková, Borohrádek
Mrkvové řízečky
Potřebujeme
- 4 velké mrkve
- 4 velké brambory
- 5 lžic ovesných vloček
- 1 vejce
na těstíčko
- 1 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
na omáčku
- 1 drobně nasekanou cibuli
- 1 kelímek bílého jogurtu
- sůl, pepř
- 3 prolisované stroužky česneku
Jak na to
Mrkev a brambory nastrouháme nahrubo. Přidáme ovesné vločky, vejce, sůl a pepř. Promícháme a těsto necháme chvíli odpočinout. Tvarujeme z něho malé placičky, které obalíme v připraveném těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s omáčkou a tmavým pečivem.
Ludmila Uhrová, Třebíč
Trnková (švestková) omáčka
Ve vodě povaříme sušené vypeckované švestky, hrušky, jablka, meruňky, pokrájené vlašské a lískové ořechy a hrozinky. Po uvaření zahustíme světlou jíškou, přidáme kousek másla a podle chuti přisladíme a dochutíme špetkou skořice. Trnková omáčka nejlépe chutná uleželá až druhý den, podáváme k ní vánočku a jiné pečivo.
Marie Miková, Opatov
Rychlé jablkové lívance
Potřebujeme
- 3 dcl mléka
- 30 dkg polohrubé mouky
- 30 dkg nahrubo nastrouhaných jablek
- 1 prášek do pečiva
- 1 vejce
- sůl, pískový cukr
- sekané ořechy nebo ovesné vločky
- skořicový cukr
Jak na to
Z uvedených surovin připravíme těsto a lívanečky smažíme na 100% tuku nebo rozpáleném oleji. Ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru.
Anna Beránková, Velehrad
Foto Zdeněk Lhoták pro Receptář 1/2006