Někdy se to tak sejde, že už nestíháte dokoupit suroviny k přípravě večerního či víkendového pokrmu, a musíte improvizovat. Nebo vám naopak přebývají a vy je chcete zpracovat. Tady je několik tipů, jak z nouze udělat překvapivou ctnost.

Rohlíková pizza

Starší rohlíky namočíme v mléce, přidáme 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1 vejce a trošku polohrubé mouky. Připravíme vláčné těsto. Vymažeme plech nebo koláčovou formu a rozetřeme na ni těsto. Pomažeme kečupem a poklademe salámem, vejci, zbytky masa, rajčaty, zkrátka vším, co máme po ruce. Navrch nastrouháme sýr a upečeme. Pizzu je možné připravit i nasladko tak, že místo kečupu použijeme tvaroh a ovoce a koláč zdobíme šlehačkou.

Jana Vačkářová, Žamberk

Koláč z kapra

Potřebujeme

  • 3 porce kapra
  • 200 g hl. mouky
  • 100 g rostlinného tuku
  • 100 g tvrdého sýra
  • 300 g rajčat
  • 2 cibule
  • 2 lžíce strouhanky
  • olej, pepř, sůl

Jak na to

Z mouky, tuku, trošky soli a tří lžic vody zpracujeme těsto, které necháme rozležet a pak je rozválíme. Asi třícentimetrový plát vložíme do vymazané a vysypané koláčové formy s vyšším okrajem, posypeme jej strouhankou, polovinou nastrouhaného sýra a nakrájenými oloupanými rajčaty, která posolíme a opepříme. Pak přidáme rozmačkané maso ze zbylých porcí smaženého kapra, které zbavíme kostí a trojobalu, zakapeme olejem, posypeme nakrájenou cibulí a zbylým sýrem a koláč upečeme v dobře vyhřáté troubě. Podáváme k pivu, vínu nebo i k čaji.

Ivan Veselý, Žebrák

Haše ze zbytků masa

Potřebujeme

  • 250 g vařeného nebo pečeného masa
  • 30 g másla
  • 1/8 l vody
  • 1/2 cibule
  • 2 vejce
  • sůl, citron, 1 lžíci kečupu

Jak na to

Mleté maso našleháme s jemně nasekanou cibulkou a vodou a vložíme do kastrolu. Přidáme kousek másla, podusíme a přidáme vejce. Mícháme, dokud směs nezhoustne. Dochutíme citronovou kůrou, šťávou z citronu a dosolíme. Podáváme s vařenými brambory. Směsí můžeme plnit i palačinky nebo rajčata a kedlubny, které potom dáme zapéct. Marie Kalinová, Dolní Žďár

Křempex

Potřebujeme

  • 400 g kysaného zelí
  • 500 g brambor
  • 50 g tuku
  • 1/4 l kysané smetany
  • 1 cibuli
  • sůl, pepř, kmín

Jak na to

Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a vaříme v 1,5 l osolené vody. Rozvařené brambory protlačíme cedníkem do vody, ve které jsme je vařili. Přidáme předem uvařené zelí a cibulku usmaženou na tuku dorůžova. Dochutíme solí, pepřem, drceným kmínem a nakonec zalijeme rozmíchanou smetanou nebo šlehačkou. K takto vzniklé lepenici podáváme jako přílohu bílé pečivo.

Božena Tlapáková, Huntířov

Řízky z červené řepy

Řepu omyjeme, vložíme do hrnce se studenou vodou a uvaříme doměkka. Vychladlou řepu oloupeme a nakrájíme na 0,5 cm silné plátky. Osolíme je, obalíme v rozšlehaném vajíčku a strouhance a na oleji opečeme dozlatova. Podáváme s bramborem, tatarskou omáčkou a usmaženou cibulkou.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Mrkvové řízečky

Potřebujeme

  • 4 velké mrkve
  • 4 velké brambory
  • 5 lžic ovesných vloček
  • 1 vejce

na těstíčko

  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky

na omáčku

  • 1 drobně nasekanou cibuli
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • sůl, pepř
  • 3 prolisované stroužky česneku

Jak na to

Mrkev a brambory nastrouháme nahrubo. Přidáme ovesné vločky, vejce, sůl a pepř. Promícháme a těsto necháme chvíli odpočinout. Tvarujeme z něho malé placičky, které obalíme v připraveném těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s omáčkou a tmavým pečivem.

Ludmila Uhrová, Třebíč

Trnková (švestková) omáčka

Ve vodě povaříme sušené vypeckované švestky, hrušky, jablka, meruňky, pokrájené vlašské a lískové ořechy a hrozinky. Po uvaření zahustíme světlou jíškou, přidáme kousek másla a podle chuti přisladíme a dochutíme špetkou skořice. Trnková omáčka nejlépe chutná uleželá až druhý den, podáváme k ní vánočku a jiné pečivo.

Marie Miková, Opatov

Rychlé jablkové lívance

Potřebujeme

  • 3 dcl mléka
  • 30 dkg polohrubé mouky
  • 30 dkg nahrubo nastrouhaných jablek
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vejce
  • sůl, pískový cukr
  • sekané ořechy nebo ovesné vločky
  • skořicový cukr

Jak na to

Z uvedených surovin připravíme těsto a lívanečky smažíme na 100% tuku nebo rozpáleném oleji. Ještě horké obalujeme ve skořicovém cukru.

Anna Beránková, Velehrad

Foto Zdeněk Lhoták pro Receptář 1/2006