Pan Josef Fencl z Krušovic tvrdí, že uvařit pivo doma není problém. Sám si nápoj vyrábí v garáži již léta a o své zkušenosti se s námi ochotně podělil. Jak, to ukazují obrázky. Nicméně důležité je zejména:
Je třeba pečlivě dbát na čistotu.
Slad, sušené nebo granulované chmelové šišky a pivovarské kvasnice nám v menším množství prodají (případně věnují) v každém pivovaru. Možná nám ho i našrotují. Nebo ho pomeleme v kuchyňském mlýnku. To trvá déle.
Kvalita vody. Vhodná je dobrá studniční, ne příliš tvrdá voda, ale je možné použít i kvalitní vodu z veřejné vodovodní sítě.
Od břečky přes sladinu a mladinu až k pivu
V čem budeme vařit
- hrnec odpovídajícího objemu
- další větší nádoby na manipulaci s meziprodukty
- potravinářskou hadici na stáčení
- zdroj tepla (kamna, sporák)
- přesný teploměr schopný měřit do 100 °C
- vhodný (nekovový) nástroj na míchání (např. velkou dřevěnou vařečku)
Během přípravy sladiny, při tzv. rmutování je třeba zvyšovat teplotu jen pozvolna a pečlivěji hlídat.
Břečku mícháme v pravidelných intervalech, aby se ze sladu uvolněné cukry na dně hrnce nepřipalovaly.
Mláto odfiltrujeme přes husté drátěné síto, nebo sladinu stočíme hadičkou z mláta usazeného. Mláto můžeme ještě propláchnout vodou teplou 80 °C, kterou pak přidáme do sladiny.
Při vaření můžeme přidat do sladiny na začátku jen polovinu chmele a zbytek až asi 15 minut před ukončením varu.
Čím více sladu použijeme k přípravě sladiny a čím déle trvá kvašení mladiny, tím více má pivo alkoholu. V průběhu kvašení klesnou kvasnice na dno, vykvašené mladé pivo pak z hrnce stáčíme do uzavřených nádob nejlépe pomocí hadičky.
Během zrání mladého piva v uzavřených nádobách (skleněné láhve s patentní zátkou, plechové pětilitrové soudky, ale třeba i pet láhve) klesnou zbytky kvasnic na dno. Pivo se vyčeří a před pitím je již není třeba filtrovat.
Postup výroby
- K přípravě piva jsou potřeba tyto suroviny: slad, sušené chmelové šišky (granule), pivovarské kvasnice a voda
- Slad, což jsou usušená naklíčená zrna ječmene zbavená klíčků, nahrubo pomeleme - získáme tzv. šrot.
- Šrot nasypeme do hrnce (jen nerez nebo smalt) s vodou. Voda se během výroby vypařuje, dáme jí víc: z 15 l vody zůstane asi 10 l piva.
- Za pravidelného míchání směs vody a sladu (břečku) zvolna zahřejeme na 64 °C a 15 minut teplotu nezvyšujeme.
- Břečku poté zahřejeme na 75 až 77 °C a tuto teplotu udržujeme další půlhodinu. Poté odfiltrujeme vyluhovaný šrot − tzv. mláto.
- Získáme tak sladinu, do které přidáváme chmelové šišky nebo chmelové granule. Na 10 l piva dáme asi 4 dkg šišek nebo 1,2 dkg granulí.
- Sladinu uvedeme do varu a vaříme asi hodinu. Poté odfiltrujeme chmel a nádobu s takto vzniklou mladinou necháme vychladnout.
- V menším množství mladiny rozmícháme kvasnice (asi 1,5 dl kvasnic na 10 I piva) a vmícháme do zbytku mladiny.
- Mladinu necháme v temnu a chladu (5 až 10 °C) kvasit 7 až 10 dní. Na povrchu se vytvoří hustá pěna (deka).
- Vykvašené mladé pivo hadičkou stočíme do uzavřených nádob a necháme v chladu (5 až 10 °C) a temnu 3 až 4 týdny dozrát.