Přinášíme další várku receptů, které z vás udělají nejslavnějšího kuchaře divočiny. A pokud ne, alespoň se dobře nadlábnete.
Otevřít konzervu a ohřát ji dokáže i ten nejobyčejnější greenhorn. Ovšem hotová jídla v konzervě nebývají většinou zrovna nejchutnější. Pokud se toužíte nejen nasytit, ale hlavně si i pochutnat, pak věnujte přípravě jídla chvíli péče.
Buřtguláš
-
Kotlíkový buřtguláš špekáčky
- špek
- cibule
- brambory
- sůl, pepř
- sladká červená paprika, kmín, majoránka, pokud máte
- gulášová polévka v pytlíku pomůže
- pivo, pokud je po ruce
- chléb
Buřtguláš je klasika. Vyplatí se jej uvařit pro víc než pro jednu osobu, takže jej nejspíš budete dělat v kotlíku.
Osmažte na kostičky nakrájený špek a přidejte cibuli. Jakmile je dozlatova, naházejte do kotlíku na kostičky pokrájené špekáčky a posypte je pepřem, červenou sladkou paprikou a špetkou kmínu, pokud tedy máte koření s sebou - když ne, nic tak strašného se nestane.
Jakmile jsou špekáčky osmažené, zalijte je vodou a přidejte brambory nakrájené na kostičky. Když přidáte gulášovou polévku z pytlíku, krásně tím výsledek chuťově obohatíte (ale není to nutné).
Nechte to nad ohněm vařit a ve volném čase proberte kamarádům batohy, jestli si někdo nesyslí plechovku piva. Pokud ano, tak zabavit, otevřít a přilít tak půlku do kotlíku. Zbytek můžete upíjet při čekání, než změknou brambory.
Jakmile se tak stane, poprašte majoránkou (opět není nutná, jen pokud ji máte) a osolte. Nechte ještě chvilku probublat, aby se menší brambory rozvařily a guláš nám tak zahustily.
Podávejte s chlebem nebo s topinkou a zapíjejte pivem, pokud jste při rabování batohů našli těch plechovek víc.
Buenos chuťos!
Vandrácký hambáč
-
Slanina, česnek, cibule luncheon meat
- slanina
- cibule
- kečup nebo hořčice v sáčku nebo v tubě (praktická jsou pro tento účel jednoporcová balení 20-30 g či 10 ml)
- sýr bude fajn, ale není nutný
- chléb nebo housky
Na pánvi vysmažte větší kostičky slaniny. Křupavé kousky z pánve vyndejte a na tuku osmahněte kolečka lančmítu - o tom jak vybrat kvalitní luncheon jsme si říkali minule.
Rozkrojené housky nebo půlkrajíce chleba lehce opečte nad ohněm a potřete podle chuti kečupem nebo hořčicí.
Na spodní část položte osmažené kolečko lančmítu, přidejte kolečka cibule a posypte kousky slaniny. Pokud s sebou táhnete nějaký tvrdý sýr, přidejte plátek a přiklopte druhou polovinou chleba nebo housky.
Jestli někomu v hambáči chybí list salátu, ať si během dne utrhne po cestě třeba listy medvědího česneku (ideálně než začne kvést, v květnu jeho sezóna končí) – poznáte jej podle typické česnekové vůně, jitrocele nebo mladé kopřivy. Nebude zklamán.
Buenos chuťos!
Kukuřice v popelu
-
Kukuřice upečená ve žhavém popelu. kukuřice
- sůl
- máslo (není nezbytně nutné)
Až bude v ohništi dost žhavého popela, vemte kukuřičné klasy a tak, jak je příroda zabalila do listů do popela zahrábněte. Dejte jim tak čtvrt hodiny, klasy vytáhněte, sloupněte spečené zbytky listů a posolte. Pokud se někde v dostupném okolí povaluje kus másla, tak potřením horké kukuřice okamžitě zdvojnásobíte chuťový zážitek!
Buenos chuťos!
Doporučení redakce pro horké dny:
- při výběru surovin zohledněte aktuální předpověď počasí. Například balenou hořčici doporučují výrobci skladovat při teplotě 1-25°C. Ani konzervě s luncheonmeatem nadměrné slunění nesvědčí.
-
Teploměr ukazuje vysoké teploty. Zvýšenou pozornost věnujte výstrahám meteorologů. Od 3. srpna 2018 od 11 hodin až do odvolání platí pro celé území České republiky výstraha před vysokými teplotami, které společně s dlouhodobým suchem výrazně zvyšují nebezpečí požárů (více portal.chmi.cz). V některých okresech je z výše uvedených důvodů vyhlášen nejen zákaz rozdělávání ohňů, ale platí i zákaz vstupu do lesa.