I takto je možné uchytit kotlík.

Vaříme na čundru: přeprava potravin, příprava ohniště

Před vařením v divočině bychom měli důkladně promyslet nejen co, ale také z čeho a jak budeme vařit.

V čem donést potraviny

Dostat všechny ingredience na místo v co nejlepším stavu, tedy fyzicky neponičené a ideálně nezkažené, vzhledem k tomu, že na zádech nemáte ledničku, není snadné. Samozřejmě v zimě je uchování potravin mnohem snazší, než v horkém létě.

Takže jak na to?

  • Praktické cestovní kořenky.Ideální cestovní kořenky.Autor: Archiv ireceptar.cz

    vybíráme ingredience, které nepodléhají rychle zkáze
  • maso a masné výrobky vydrží déle, pokud je doma naložíme do oleje
  • potraviny vyndejte z plastových obalů (maso, buřtíky, slanina apod.) a zabalte je do alobalu, ideálně tak tři vrstvy
  • dejte přednost jídlům v konzervě před ostatními „měkkými“ obaly – je to sice o fous těžší, ale vydrží tvar i čerstvost
  • vajíčka vyklepněte doma do nádoby se šroubovacím víkem. Naprosto ideální jsou plastové lahvičky od různých vitamínů (navíc různé velikosti), využít se dají ale i skleničky od jogurtů či přesnídávek. Stejně tak lahvičky poslouží pro cokoliv „tekutějšího“.
  • cukr, sůl, koření… na to všechno jsi ideální plastové tuby od různých léků, vitamínů a šumivých vitamínů. Využít se dají – spíš pro koření, kterého není třeba mít velké množství – i plastové „zkumavky na moč“, které mají ideální velikost, skvělé uzavíraní a stojí pár korun.

I takto je možné uchytit kotlík.I takto je možné uchytit kotlík.Autor: Shutterstock.com / Stasivanovv

Respektujte výstrahy meteorologů

obrázek z archivu ireceptar.czVysoké teploty a dlouhé období sucha zvyšuje riziko vzniku požáru.Autor: Shutterstock.com / VladisChern

Horké a suché léto přináší zvýšené nebezpečí vzniku a šíření požárů. Proto je více než vhodné respektovat výstrahy meteorologů. Aktuální situaci zjistíte na webu Českého hydrometeorologického ústavu - portal.chmi.cz. Je-li vyhlášena výstraha nebezpečí požárů, měli bychom se vyvarovat všech aktivit, které by mohly vyvolat požár. To znamená: v lesích, ale i jinde v přírodě nerozdělávat oheň, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Někdy je výstraha nebezpečí vzniku požárů doplněna i zákazem vstupu do lesů v konkrétních oblastech.

Bude oheň!

Jsme na místě, hlad svírá naše útroby. Najdete tedy místo, posbíráte dříví, rozděláte oheň, vyndáte pánev nebo kotlík a hurá…

Ideální místo pro oheň

Zákon praví, že oheň lze rozdělat v lese jen na vyhrazených místech a navíc ve vzdálenosti nejméně 50 m od okraje lesa. Oheň nerozdělávejte pod větvemi a na kořenech stromů, na suchém listí, lesní hrabance (zetlelá vrstva jehličí) nebo rašelině.

  • Oddělte oheň od okolí – ohraničte ohniště kameny (ne z potoka! – ty střílejí), odhrábněte suché listí a větvičky z blízkého okolí
  • Při odchodu oheň pečlivě uhaste, ideálně prolijte ohniště vodou. Můžete i zahrabat hlínou a velkými kameny. Bacha na velké oharky a neshořelé klacky – i malý vítr je po čase spolehlivě rozdmýchá.

Existují různé způsoby uchycení nádob nad ohněm.Existují různé způsoby uchycení nádob nad ohněm.Autor: Shutterstock.com / ax_tanyatanya

Rozděláváme oheň

Jaroslav Foglar, Old Shatterhand a různí bushcarfťáci jistě umí rozdělat oheň třením suchých dřívek, mlácením kameny o sobě nebo škrtáním něčeho o něco… my úplně klidně použijeme sirky nebo obyčejný zapalovač ;).

  • K rozdělání ohně se hodí chroští nebo jemné třísky.K rozdělání ohně se hodí chroští nebo jemné třísky.Autor: Shutterstock.com / Guillaume Hullin

    Základem při zapalování ohně jsou co nejtenčí větvičky jehličnatých stromů
  • Když nejsou, tak co nejtenčí suché větvičky čehokoliv, skvěle poslouží březová kůra
  • Osobně doporučuji mít s sebou pár kostiček suchého lihu nebo jiného pevného podpalovače – ušetří to čas i práci
  • Než se oheň rozhoří, jsou lepší klacky jehličnatých stromů
  • Požívejte suché dříví – čerstvé akorát čmoudí a nemá dostatečnou výhřevnost
  • Při samotném vaření, kdy už oheň hoří, nepřihazujte tenké větvě jehličnanů – rychle shoří a nemají dlouhou výhřevnost. Navíc z nich lítá popel a malé oharky, takže máte v jídle spoustu „bordelu“

Ohniště pro lenochy - polena se postupně sesouvají do ohniště a není třeba přikládat.Ohniště pro lenochy - polena se postupně sesouvají do ohniště a není třeba přikládat.Autor: Shutterstock.com / Jonas Sjoblom

Když není oheň, bude vařič

Ne vždy budete vařit na ohni. Třeba jste v místech, kde rozdělat oheň není možné, nebo je to dokonce zakázané. Nebo není čas oheň udělat. Nebo se vám prostě jen nechce… Je tu naštěstí náhradní varianta, a tou jsou vařiče.

  • Plynový vařič umožní přípravu teplého pokrmu i tam, kde není dostatek dřeva na oheň.Plynový vařič umožní přípravu teplého pokrmu i tam, kde není dostatek dřeva na oheň.Autor: Shutterstock.com / LianeM

    Plynové vařiče
    - asi nejpohodlnější typ vařičů. Plynové bomby dlouho vydrží, vaření je rychlé a efektivní. Většina je už dnes vybavena piezo-elektrickým zapalováním (prostě si „škrtne“ jiskru sám).
  • Benzínové vařiče - v podstatě jsou na tom podobně jako plynové, ale bývají neskladnější a trochu „smrdí“ benzínem. Na druhou stranu láhev paliva vydrží o něco déle než u plynu.
  • Vařiče na pevná paliva - vařičů tohoto typu je velké množství v různých podobách – většinou jde o různé provedení skládacích plechových vaniček. Jsou skladné a lze v nich využít v podstatě jakékoliv pevné palivo, většinou tuhý líh (pevný líh).

Asi nejméně místa v batohu zabere vařič na tuhý líh.Asi nejméně místa v batohu zabere vařič na tuhý líh.Autor: Shutterstock.com / Sergey Nemirovsky