Vaše předsevzetí zhubnout se nedaří? Dodržujete postní období? Nebo jen toužíte po zdravějším životním stylu? Rybí maso by se mělo objevovat na našem jídelníčku pravidelně, nejen v nějakém záchvatu touhy po zdravé výživě. Je lehce stravitelné, málo kalorické a plné prospěšných tuků.

Jak nakupovat ryby

Rybku můžete zakoupit buď čerstvou nebo mraženou. Nejčerstvější rybu pořídíte v sádkách, případně na farmářských trzích, chlazené a balené jsou k dostání i ve větších obchodech. U chlazené ryby si prohlédněte žábry, čím déle je ryba zabitá, tím jsou více bledé, čerstvá je má tmavě červené. Oči musí mít ryba jasné, nezakalené. Rybu otestujte i zmáčknutím, svalovina čerstvé ryby se po chvilce vyrovná, v uleželé zůstane vymáčknutý důlek dlouho.

Dáte-li přednost mraženým mořským rybám,

vybírejte raději ty, které byly zamrazeny přímo na moři. Pořádně prozkoumejte balení, při troše štěstí se během transportu a skladování váš úlovek nerozmrazil. Odradit by vás měly hromádky ledových krystalů v balení i mrazem spálená suchá místa na rybím mase. Přestože je maso mrazem dobře zakonzervované, nemělo by se skladovat déle než tři měsíce. Před přípravou pokrmu vyjměte rybu z obalu a položte ji na talířek do lednice. Čím pomalejší rozmrazování, tím méně vody vyteče.

Filé z tresky pod peřinou

Nestíháte rybu předem rozmrazit? Zkuste výborné zapečené filé. Rybí filé (4 kousky) předem nerozmrazujte a vložte je do máslem vymazaného pekáčku. Osolte a potřete bílým jogurtem. Rybí kousky posypte strouhankou smíchanou s parmezánem a bylinkami podle chuti, přidat můžete i nastrouhanou citrónovou kůru nebo umleté oříšky. Poklaďte kousky másla a vložte do trouby předehřáté na 180°C, pečte asi 20 minut.

Rybí balíček - Losos se zeleninou v papilotě

Výborná a rychlá večeře bez zbytečného nádobí. Asi 600 g filetu z lososa (případně tresky,

halibuta apod.), rozdělte na jednotlivé porce. Zeleninu (cuketa, paprika, rajčata...) a brambory nakrájejte na tenké plátky (pro rychlejší přípravu použijte brambory předvařené), promíchejte s nakrájenou cibulí a dvěma stroužky česneku na plátky. Ochuťte olivovým olejem, kousky citrónu, bylinkami (tymián, oregano, bazalka), osolte a opepřete Připravte si čtverce z pečícího papíru, naplňte zeleninou, navrch dejte porci ryby a kousek másla. Papír stáhněte provázkem vhodným pro pečení a balíčky pečte v troubě při 180°C asi 25 minut.

Rybí karbanátky

Do karbanátků zpracujete i zbylou rybu z jiného jídla. Variací na téma karbanátky je mnoho, použít se dá rybí maso čerstvé, ale přimíchat můžete i nedojedené pečené či vařené maso.

Na jemno nakrájejte 500 g filetů z ryby (treska, kapr), přidejte vejce, nadrobno nakrájenou cibulí, nasekané bylinky, osolte a opepřete. Zahustěte strouhankou a tvarujte karbanátky. Obalte je ve strouhance a opečte na oleji nebo upečte na plechu v troubě.