vavřín

Vavřín vznešený: dekorativní stromek i užitečné koření

Vavřín, bobkový list, můžete pěstovat jako půvabnou přenosnou rostlinu. Od jara do podzimu bude strážit vchod do domu, zkrášlovat terasu. Jeho listy jsou nepostradatelným kořením v mnoha jídlech, podporují také zdravé trávení. V koupeli pak ulevují bolestivým a ztuhlým svalům. Čerstvé jsou nelepší!

Vavřín vznešený (Laurus nobilis), takzvaný bobkový list, byl ve starém Římě mýtickou rostlinou, schopnou přinášet štěstí a bohatství, vavřínové věnce byly znakem slávy a vznešenosti. Věštkyně z Delf listy vavřínu žvýkala před viděním, a opravdu jí mohly pomoci navodit trans, neboť ve větší dávce působí mírně narkoticky. Ovšem při množství, jaké se používá ke kulinářským účelům, nemusíme mít z podobných účinků obavy.

Vůně bobkového listu

  • Bez výrazné, mírně kafrové a peprné vůně bobkových listů si nelze představit mnoho polévek a omáček.
  • Jsou výtečným kořením do dušených mas (například hovězího či vepřového bourgignonu), ke zvěřině, rybám i pokrmům na kari koření.
  • Povařené v mléce dají svěží příchuť pudinkům a rýžovým dezertům.
  • Sušené je lze vložit do nádoby s uskladněnou rýží, která přejme jejich vůni.

Bobkovému listu nevadí dlouhé vaření, naopak, jeho chuť a vůně se tak do pokrmu nejlépe vstřebá.

vavřínvavřínAutor: Archiv ireceptar.cz

Listy z vlastního vavřínu můžeme používat čerstvé, sušit je, nebo naložit do vinného octa. Pokud je usušíme, je vhodné je spotřebovat co nejdříve, rychle totiž ztrácejí na kvalitě (i to je jedna z výhod oproti kupovanému sušenému koření). Z vavřínu můžeme lístky sklízet podle potřeby po celý rok.

vavřínvavřínAutor: Archiv ireceptar.cz

Vanilkový pudink s vůní vavřínu
  1. Do hrnce vlijeme 150 ml mléka a 150 ml šlehačky, přidáme dva bobkové listy.
  2. Pomalu přivedeme k varu, poté odstavíme.
  3. Rozšleháme tři žloutky s vrchovatou lžící vanilkového cukru a vmícháme do odstaveného mléka se smetanou.
  4. Znovu pomalu zahříváme, ale nevaříme. Mícháme do té doby, než směs zhoustne.
  5. Pudink je nejlepší horký, podávaný s kousky ovoce.

Pěstování

Ve středozemí dorůstá vavřín velikosti stromu či mohutného keře. V našich podmínkách jej můžeme pěstovat pouze jako přenosnou rostlinu, neboť tužší mrazy by venku nepřežil, a pěstování v nádobě i klima omezuje jeho vzrůst. Zato jej však můžeme vytvarovat do podoby půvabného malého stromku s košatou, kulovitou korunkou. Odštipováním spodních listů a větviček vznikne kmínek, košatou korunku pak tvoříme zakracováním větví. Ovšem vavříny lze tvarovat i do dalších rozmanitých tvarů.

Pěstovat můžeme také různé kultivary, například zlatolistý Aureum, nebo úzkolistý Angustifolia.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Pokud je rostlina již větší a nádoba těžká, vyplatí se podložka na kolečkách, na níž ji na podzim snadno přemístíme.

 

  • Vavřínu svědčí mu slunné, závětrné stanoviště.
  • Substrát by měl být kyprý, výživný, nádoba dostatečně hluboká.
  • V letním období potřebuje vavřín dostatek vláhy.
  • Zimování je ideální na chladném, bezmrazém, ale světlém místě (vavřín je, jako většina středozemních aromatických rostlin, stálezelený).
  • Vavřín lze snadno množit stonkovými řízky.

Vavřín jako vysokokomen

Vavřín jako vysokokmenVavřín jako vysokokmenAutor: Archiv ireceptar.cz

  1. Zasadíme rovný zakořeněný řízek nebo semenáč do 10cm květináče naplněného půdní směsí spískem. Trvá asi rok, než řízek začne dobře růst, a během této doby ho uchováváme v teple skleníku a občas mlžíme, abychom zachovali vysokou vzdušnou vlhkost.
  2. Rostoucí rostlinu přesadíme do většího květináče. Současně odstraňujeme spodní listy a postranní výhonky tak, aby se vyvinul pěkný kmínek. Kmínek přivážeme k opoře a na několika místech ho uchytíme, aby rostl rovně. Pokračujeme v přesazování a přivazování podle potřeby.
  3. Když je stromek o něco vyšší, než je požadovaná výška, odstřihneme mu vrcholek. Stále odstraňujeme postranní výhonky vyrůstající z kmínku. Větvičky v koruně seřízneme nebo zaštípneme, vždy když dosáhnou délky asi 15cm. Postranní výhonky vyrůstající z hlavních větví zkracujeme stejně.
  4. Stále vyštipujeme vrcholky postranních výhonků, abychom podpořili nárůst husté tvarované koruny z listů. Každý rok na jaře přesazujeme nebo alespoň vyměňujeme povrch substrátu. Korunu zastřiháváme nůžkami dvakrát ročně.

Akční letáky