Zasytit celou rodinu dobrým a vyváženým jídlem, jehož příprava nestojí stovky korun, může být leckdy pořádně tvrdým oříškem. Mnozí přemýšlení nad nejrůznějšími recepty brzy vzdají a pustí se do „nouzových” pokrmů, jako jsou například chleba ve vajíčku, obložený talíř, anebo třeba polévka z pytlíku. Jde to ale i jinak. Rychle a levně totiž dokážete velmi snadno vykouzlit plnohodnotnou večeři, na které si navíc všichni pochutnají.
Zdroje: recepty.blesk.cz, toprecepty.cz, prozeny.cz
Trávit po příchodu z práce ještě několik hodin v kuchyni se rozhodně nikomu nechce. Často proto mnozí spoléhají na dobře známá a rychlá jídla, která ale jen málokdy dokáží zastoupit plnohodnotný pokrm, jež není nijak těžký a zároveň je vyvážený jak chuťově, tak nutričně. Existuje přitom celá řada receptů, které právě tohle splňují. A navíc jimi spolehlivě nasytíte celou rodinu i krátce před výplatou. Příprava vás totiž nevyjde na víc jak 100 korun!
Rychlé těstoviny s rajčaty a žampiony
Těstoviny se žampiony máte hotové hned.
Budete potřebovat:
400 gramů těstovin (špagety, penne…)
350 gramů žampionů
200 gramů krájených rajčat z konzervy
1 cibuli
2 stroužky česneku
70 gramů másla
sůl
pepř
1 feferonku (není nutné)
Postup:
V první řadě si uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Následně si nakrájíme najemno cibuli a česnek nasekáme. Žampiony si nakrájíme na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a cibulku na něm necháme zesklovatět. Potom k ní přidáme na chvíli také česnek. Jakmile lehce zezlátne, do pánve poputují žampiony a případně také nakrájená feferonka. Nakonec všechno zalijeme rajčaty z plechovky, podle chuti osolíme a opepříme a asi 4 minuty na mírném plameni provaříme. Hotovou omáčku smícháme s těstovinami a můžeme podávat.
Hrášková pomazánka
Hrášková pomazánka chutná skvěle. A je bleskově hotová.
Budete potřebovat:
200 gramů hrášku (může být i mražený, před přípravou ho jen na chvíli povařte v horké vodě)
200 gramů smetanového sýru
2 jarní cibulky
40 gramů strouhaného parmezánu
1 lžičku olivového oleje
sůl
pepř
Postup:
Příprava hráškové pomazánky je neuvěřitelně snadná. Stačí hrášek naházet do mixéru, přidat k němu smetanový sýr, očištěnou a pokrájenou jarní cibulku, parmezán, olivový olej a lehce osolit a opepřit. Potom vše rozmixujeme v jemnou pomazánku. Hrášková pomazánka chutná nejlépe na plátku opečeného chleba, použít ale můžete prakticky jakékoliv pečivo.
Pečený květák s bramborem na slanině
Pečený květák si naprosto zamilujete.
Budete potřebovat:
1 květák
100 gramů anglické slaniny
1 menší cibuli
3 stroužky česneku
1 lžičku kari koření
1 lžičku sladké mleté papriky
1 lžíci másla
1/2 lžičky drceného kmínu
400 gramů brambor
sůl
pepř
Postup:
Slaninu si nakrájíme na kostičky a cibuli najemno. Slaninu necháme na pánvi vyškvařit, přidáme k ní cibuli a opékáme ji tak dlouho, dokud nezezlátne. Pak do pánve přijde máslo. Všechno promícháme, přendáme do pekáčku a rozmístíme na dno. Květák si očistíme a nakrájíme ho na asi centimetr silné plátky. Ty poskládáme na cibuli a posypeme kari kořením, osolíme je a opepříme. Nakonec si oloupeme brambory a nakrájíme je na menší kousky. Dáme je do pekáčku ke květáku, ochutíme kmínem, solí, pepřem, sladkou mletou paprikou a také prolisovaným česnekem. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme doměkka.
Kuskus se zeleninou a kuřecím masem
Kuskus je naprosto univerzální. Připravovat ho můžete na nespočet způsobů.
Budete potřebovat:
300 gramů kuskusu
2 jarní cibulky
hrst cherry rajčat
1 žlutou papriku
1 větší cibuli
1 lžičku citronové kůry
200 gramů kuřecích prsou
2 lžíce olivového oleje
Postup:
V první řadě si uvaříme kuskus podle návodu na obalu. Nakrájíme si cibuli najemno, jarní cibulku na kolečka, papriku na menší kostičky a cherry rajčata překrojíme napůl. Všechnu zeleninu opečeme na olivovém oleji a zatímco se zelenina restuje, kuřecí prsa očistíme a nakrájíme je na nudličky. Jakmile je zelenina hotová, vyjmeme ji z pánve a opečeme si kuřecí maso. Zeleninu k němu pak vrátíme, všechno ochutíme solí, pepřem a citronovou kůrou a v úplném závěru promícháme s připraveným kuskusem.