Zdroje: recepty.blesk.cz, toprecepty.cz, prozeny.cz

Trávit po příchodu z práce ještě několik hodin v kuchyni se rozhodně nikomu nechce. Často proto mnozí spoléhají na dobře známá a rychlá jídla, která ale jen málokdy dokáží zastoupit plnohodnotný pokrm, jež není nijak těžký a zároveň je vyvážený jak chuťově, tak nutričně. Existuje přitom celá řada receptů, které právě tohle splňují. A navíc jimi spolehlivě nasytíte celou rodinu i krátce před výplatou. Příprava vás totiž nevyjde na víc jak 100 korun!

Rychlé těstoviny s rajčaty a žampiony

Budete potřebovat:

400 gramů těstovin (špagety, penne…)

350 gramů žampionů

200 gramů krájených rajčat z konzervy

1 cibuli

2 stroužky česneku

70 gramů másla

sůl

pepř

1 feferonku (není nutné)

Postup:

V první řadě si uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Následně si nakrájíme najemno cibuli a česnek nasekáme. Žampiony si nakrájíme na plátky. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo a cibulku na něm necháme zesklovatět. Potom k ní přidáme na chvíli také česnek. Jakmile lehce zezlátne, do pánve poputují žampiony a případně také nakrájená feferonka. Nakonec všechno zalijeme rajčaty z plechovky, podle chuti osolíme a opepříme a asi 4 minuty na mírném plameni provaříme. Hotovou omáčku smícháme s těstovinami a můžeme podávat.

Hrášková pomazánka

Budete potřebovat:

200 gramů hrášku (může být i mražený, před přípravou ho jen na chvíli povařte v horké vodě)

200 gramů smetanového sýru

2 jarní cibulky

40 gramů strouhaného parmezánu

1 lžičku olivového oleje

sůl

pepř

Postup:

Příprava hráškové pomazánky je neuvěřitelně snadná. Stačí hrášek naházet do mixéru, přidat k němu smetanový sýr, očištěnou a pokrájenou jarní cibulku, parmezán, olivový olej a lehce osolit a opepřit. Potom vše rozmixujeme v jemnou pomazánku. Hrášková pomazánka chutná nejlépe na plátku opečeného chleba, použít ale můžete prakticky jakékoliv pečivo.

Pečený květák s bramborem na slanině

Budete potřebovat:

1 květák

100 gramů anglické slaniny

1 menší cibuli

3 stroužky česneku

1 lžičku kari koření

1 lžičku sladké mleté papriky

1 lžíci másla

1/2 lžičky drceného kmínu

400 gramů brambor

sůl

pepř

Postup:

Slaninu si nakrájíme na kostičky a cibuli najemno. Slaninu necháme na pánvi vyškvařit, přidáme k ní cibuli a opékáme ji tak dlouho, dokud nezezlátne. Pak do pánve přijde máslo. Všechno promícháme, přendáme do pekáčku a rozmístíme na dno. Květák si očistíme a nakrájíme ho na asi centimetr silné plátky. Ty poskládáme na cibuli a posypeme kari kořením, osolíme je a opepříme. Nakonec si oloupeme brambory a nakrájíme je na menší kousky. Dáme je do pekáčku ke květáku, ochutíme kmínem, solí, pepřem, sladkou mletou paprikou a také prolisovaným česnekem. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme doměkka.

Kuskus se zeleninou a kuřecím masem

Budete potřebovat:

300 gramů kuskusu

2 jarní cibulky

hrst cherry rajčat

1 žlutou papriku

1 větší cibuli

1 lžičku citronové kůry

200 gramů kuřecích prsou

2 lžíce olivového oleje

Postup:

V první řadě si uvaříme kuskus podle návodu na obalu. Nakrájíme si cibuli najemno, jarní cibulku na kolečka, papriku na menší kostičky a cherry rajčata překrojíme napůl. Všechnu zeleninu opečeme na olivovém oleji a zatímco se zelenina restuje, kuřecí prsa očistíme a nakrájíme je na nudličky. Jakmile je zelenina hotová, vyjmeme ji z pánve a opečeme si kuřecí maso. Zeleninu k němu pak vrátíme, všechno ochutíme solí, pepřem a citronovou kůrou a v úplném závěru promícháme s připraveným kuskusem.