Máte dotované obědy v práci a děti ve škole? Pak máte o jedno velké vaření méně. Navíc, ve školách nebo v kantýnách se většinou podávají jídla složená z polévky, masa, přílohy a dezertu či salátu. Na večeři tedy můžete zvolit levnější ingredience jako jsou luštěniny či celá zrna, husté zeleninové polévky, jídla s vajíčkem nebo z jednoho hrnce.

Jak ušetřit už v obchodě

Civilizační nemoci. Všude o nich slyšíme. Abychom snížili možnost jejich výskytu u naší osoby, měli bychom jíst dostatek zeleniny, ovoce, měli bychom se vyhnout polotovarům a zpracovaným výrobkům a pohyb by měl být samozřejmostí. Jak to, že jsou supermarkety plné zpracovaných výrobků od salámů po hotová jídla? Důvodem je nedostatek času zákazníků, kteří fungují v kolotoči péče o rodinu a práce. Pokud tedy přijdeme z práce vyčerpaní, rádi sáhneme po mražených knedlících nebo rohlíku s paštikou. Ruku na srdce, tyto výrobky sice dodají tělu nějakou energii, moc živin ale ne.

Vladimír Sojka ze zkvaseno.cz a kampaně Skromné jídlo k tomu dodává: „Zaměřujte se na základní suroviny. S každým nakoupeným výrobkem přeplácíte spoustu peněz za čas, režii, obaly a zisk výrobce. Za úspěšný nákup považuju ten, ze kterého po vyložení z nákupní tašky doma nemůžu nic sníst hned. Tehdy jsem nakoupil základní suroviny a ne výrobky.” (Zdroj: www.instagram.com) Proto je dobré zaměřit se na model zdravého talíře.

Ideální zdravý talíř

Ideální zdravý talíř pro bezmasé dny se skládá z kombinace šesti základních surovin: Obilovin, zeleniny, ovoce, luštěnin, semínek a ořechů. Pokud si chcete dopřát maso, zařazuje je pak do oblasti luštěnin.

Zdroj: Youtube

Poměr surovin na zdravém talíři

1/4 celá zrna nebo potraviny z nich vyrobené – celozrnná pšenice, ječmen, kroupy, quinoa, oves, hnědá rýže a celozrnné těstoviny. 1/4 bílkoviny – ryby, drůbež, luštěniny a ořechy. 1/2 talíře ovoce a zeleniny. Omezit by se měly mléčné výrobky na maximálně dvě porce denně a přednost byste měli dát rostlinným tukům a olejům.

Jednoduché a zdravé večeře

Buddhovy misky, zeleninovo-luštěninové kaše, polévky, rizota, ale i brambory na loupačku, indické kičarí a těstoviny na tisíc způsobů. To jsou večeře, které jsou zdravé a nezruinují váš rodinný rozpočet. Jaké ingredience tedy používat?

Luštěniny – ty pořídíte od 10 korun za půl kilový pytlík. Ať jde o hrách, čočku hnědou i červenou, cizrnu nebo fazole.

Celá zrna – tyto živinami nabité přílohy pořídíte od deseti korun výše, počítejte však spíše s částkou dvaceti korun za půl kilový pytlík.

Těstoviny – Ty si můžete vyrobit doma ze speciální celozrnné mouky nebo si je koupit za cca 25 korun za půl kilové balení.

Sezónní zelenina – cena za mrkev, petržel, celer, řepu nebo kapustičky se během sezóny mění. Zeleninu si navíc můžete vypěstovat i na balkóně, koupit si mraženou v akci apod. Celkově zaplatíte přibližně 25 korun za kilo.

Podobné je to také s ovocem. Avšak nemusíte kupovat exotické zástupce. Vitamíny jsou nabité také „obyčejná" jablka, hrušky, švestky, jahody, maliny, ostružiny, třešně nebo třeba mirabelky.

Večeře do 50 Kč

Buddhova miska

Pod tímto názvem se schovává dokonale vyvážené jídlo plné minerálů, enzymů, vitamínů, ale také barev a chutí. Zkombinovat můžete všechny ingredience zdravého talíře.

Zeleninovo-luštěninové kaše

Hrachová kaše s restovanou cibulkou, čočka na kyselo s vajíčkem, mrkvová kaše s červenou čočkou a těstovinami, kedlubnová omáčka s bramborem apod. Všechna tato jídla zasytí a pokud k nim přidáte ještě misku okurkového, rajčatového nebo jiného salátu, budete mít skvělou večeři pro sebe i děti.

Polévky

Husté polévky jsou skvělou a teplou večeří, která zasytí, ale necítíme se po ní těžce. Tady se opět fantazii meze nekladou. Můžete si připravit hrstkovou, krémovou nebo zeleninovou alá boršč.

Rizota a těstoviny

Typicky české rizoto se zeleninou, krouputo s červenou řepou a balkánským sýrem, sýrovo-žampionové nebo těstoviny s červenou čočkou na boloňský způsob, zapečené s vajíčkem a k tomu opět miska salátu. To je skvělá a jednoduchá večeře navařená za pár minut.

Jídla z jednoho hrnce

Naházet všechny ingredience do hrnce nebo pekáče a nechat je dusit, vařit, péct. To zní jako kuchařům ráj. A proč ne? Jídla z jednoho hrnce jsou vděčnými pokrmy ať jde o chilli con carne, guláš, zapékané brambory, pečené kuře se zeleninou nebo slané koláče.

Zdroje: www.youtube.com a www.instagram.com