Zelenina se může připravovat hned na několik způsobů a jedním z nich je i pečení v troubě. Na plech můžete dát skoro všechnu zeleninu, která vás jen napadne. Od mrkve a papriky, přes kedlubnu i zelí, až po růžičkovou kapustu, brokolici či pórek. Připravte si proto vaší oblíbenou zeleninu a pusťte se do pečení fantastické večeře!
Upečte si podle video receptu lahodný zeleninový pokrm, který můžete jíst ve dne i v noci:
Stejně velké kousky
Pokud se rozhodnete pro několik druhů zeleniny, myslete na to, že by všechny kousky měly být stejně veliké. Po odkrojení a oloupání nežádoucích částí zeleniny se proto zaměřte na jejich správné nakrájení. Menší kousky se rychleji spálí, zatímco ty větší zůstanou stále syrové. Veškerou zeleninu tudíž nakrájejte tak, aby její velikost byla ideální na sousto.
Olej kvůli křupavosti
Nakrájenou zeleninu je velmi důležité dostatečně promíchat s olejem, nestačí pouhé její pokapání. Olej volte kvalitní - olivový, kokosový či avokádový. Vhodné je zeleninu s olejem promíchat rukama, abyste se ujistili, že se dostal opravdu na každý kousek i část oné zeleniny. Jen tak zajistíte rovnoměrné opečení, plnou chuť i křupavý povrch.
Nezapomeňte také na osolení a okořenění. Použít můžete jak čerstvé bylinky, tak i ty sušené. Nebojte se zeleninu rovněž opepřit čerstvě mletým pepřem, aby byla lehce pikantnější. Přidat můžete i česnek a chilli, které pozitivně podporuje metabolismus.
Rozprostření po celém plechu
Některé druhy zeleniny se rády při pečení roztahují, dopřejte jim trochu místa kolem sebe. Pokud toho děláte pro více lidí, raději použijte dva plechy, než abyste museli dát spoustu zeleniny na jeden. Zelenina namačkaná na sobě se totiž nerovnoměrně opeče a může se dokonce stát, že místo pečení se uvaří v páře.
Zásadní je předehřátá trouba
Maximální chuť pečené zeleniny získáte právě tehdy, když ji budete péct při velmi vysoké teplotě. Předehřejte si proto vždy troubu na 220 °C bez horkovzduchu, který by zeleninu zbytečně vysušil. Pečení je zároveň i velmi rychlé, běžně trvá okolo 10-20 minut. Hotovou zeleninu pak poznáte podle zlatě opečeného okraje. Po propíchnutí vidličkou by měla být krásně měkká.
Související články
Zdroje: kucharkaprodceru.cz, carujeme.cz