Chutné a lákavé pokrmy se dají mnohdy velice snadno uvařit i z toho, co vám zbylo v lednici. Stačí se jen předem zamyslet, jak nedojedená jídla či potraviny správně zkombinovat a využít. Vyzkoušet můžete vynikající zapečené brambory s mletým masem. Jejich příprava je nejen jednoduchá, ale i rychlá.
Jak připravit rychlé a chutné brambory s mletým masem? Podívejte se na YouTube video na kanálu Recepty do 15 minut.
Zapečené brambory
Výhodou tohoto pokrmu je jeho pestrá variabilita, a proto jej můžete připravit pokaždé jinak. Skvěle tak využijete všechna možná nedojedená jídla. Brambory se dají zapékat se zeleninou, sýry, houbami, ale i masem. Přidává se také smetana, rajčatová směs a různé druhy koření a čerstvých bylinek. Zapečené brambory jsou skvělým obědem, ale i večeří.
Potřebujete spotřebovat rajčata?
Právě do zapečených brambor je skvěle využijete. Nejprve je však zbavte slupky. Udělejte v nich zářez ve tvaru X a ponořte je na 1 minutu do horké vody se špetkou soli. Pak je vyjměte a vložte do misky s ledovou vodou. Slupka se během mžiku sama svlékne, nebo vám půjde snadno dolů za pomocí nože.
Využijete i nedojedené beraní rohy
Do zmíněného pokrmu jsou výborné i nasekané beraní rohy. Jedná se o známé špičaté papričky s mírně pálivou chutí.
Mleté maso a majolka
S bramborami se skvěle pojí i chuť mletého masa, můžete využít nejen syrové, ale i ve formě nedojedených karbanátků. Celkovou chuť pokrmu zjemní samozřejmě majonéza. Můžete použít koupenou, ale stejně tak i domácí. Nejdůležitější vždy je, aby měly všechny použité ingredience stejnou teplotu.
Zapečené brambory s majolkovou směsí
Nejprve si uvařte ve slupce 8 větších brambor, ve výsledku by však měly být nedovařené a tvrdší. Nechte je vychladnout, oloupejte je a pokrájejte na plátky. Vložte je do mísy a smíchejte je s mletým masem nebo najemno posekanými karbanátky, rajčaty a beraními rohy. Poté směs okořeňte dle chuti solí a pepřem a přidejte také oregano, tymián a papriku. Veškeré ingredience promíchejte.
Fáze zapékání
Bramborovou směs přesuňte do pekáčku předem vytřeného olejem a položte na ni omyté pokrájené listy hlávkového zelí. Zalijte směsí majolky, strouhaného sýra a trochou oleje a dejte zapékat do vyhřáté trouby na 200 °C. Upečte do zlatova a podávejte se zeleninovým salátem.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.svetkreativity.cz, www.toprecepty.cz