Vejce Benedikt jsou naprostá snídaňová klasika. Odkud však pochází jejich jméno a jaký je jejich příběh? Verzí je mnoho, tou nejznámější je však příběh jednoho burzovního makléře. Ten se jmenoval Lemuel Benedict. Jednoho večera roku 1894 se ubytoval v hotelu Waldorf Astoria, který byl v New Yorku. Ráno na snídani si pan makléř vyprosil vejce, která by mu pomohla se přenést přes jeho kocovinu. Kuchař mu připravil tato vejce, a díky tomuto příběhu získala i svůj název. Ať už máte kocovinu nebo ne, vejce Benedikt si můžete připravit i sami.

Video, jak udělat vejce Benedikt krok za krokem, si můžete pustit na Youtube kanále Televize Barrandov:

Zdroj: Youtube

Vejce Benedikt

Základem každých správných vajec Benedikt je správná brioška. Začněte tím, že si ji seženete již hotovou v pekařství, nebo si ji sami uděláte z brioškového těsta. Na přepuštěném másle si následně briošku opečte. Vezměte si malou pánev a na té si dozlatova opečte čtyři plátky šunky od kosti. Zatímco se vám budou šunky a briošky smažit, vezměte si tři vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky ochuťte trochou soli a pepře. Ke žloutkům přidejte ještě jeden decilitr bílého vína a polévkovou lžíci bílého vinného octa.

Holandská omáčka jako od profíka

Nyní, když už máte základ, můžete začít s přípravou holandské omáčky. Ve vodní lázni ji šlehejte metličkou, než z ní bude hustá pěna. Nakonec přidejte ještě pět lžic přepuštěného másla. Ty během šlehání přidávejte postupně, aby se vám nic nesrazilo. A nyní se už můžete vrhnout na ztracená vejce. Pomocí metličky si udělejte malý vír a nezapomeňte přidat ocet. Do víru jemně rozkřápněte jedno a pak i druhé vejce. Vejce pak vyndejte a můžete je přemístit rovnou na talíř, aby vám okapala. Na briošky položte šunku a na vrch dejte vaše ztracená vejce. Poté už jen stačí na váš výtvor nalít požehnané množství holandské omáčky. A máte hotovo, vejce Benedikt nejen na kocovinu!

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, ricette.giallozafferano.it