Nestojí moc peněz a dají se z nich připravit doslova královské pokrmy. Stačí si vzpomenout na chuť nových brambor vařených ve slupce podávaných s tvarohem a pažitkou! A to není všechno. Jejich variabilita je skvělá, můžete je používat na sladko, naslano, jsou to vděčné přílohy, které se neokoukají. Vykouzlete z brambor lahodné pokrmy hotové za 15 minut!
Dokonalá příloha
Tato příloha nemá nic společného se šťouchanými bramborami. Přesto je naprosto geniální a jakmile ji jednou do svého repertoáru zařadíte, budete ji opakovat s železnou pravidelností. Mačkané brambory můžete podávat jako přílohu k masu, výtečně se hodí i třeba ke koprové omáčce, které dodají naprosto jiný rozměr, ale také je můžete uzobávat jen tak s rozličnými dipy.
Jak na fantastické šťouchané brambory se podívejte na video Romana Pauluse na YouTube kanálu Kuchyně Lidlu:
Bramborová tortilla: Chuť Španělska
U brambor není nutné šetřit superlativy. Dokážou vám vytrhnout trn z paty, když hledáte recept na rychlou a lahodnou večeři. V takovém případě se inspirujte chutěmi Španělska. Vsaďte na tortillu! Základem jsou brambory a vejce, zbytek ingrediencí můžete velmi pružně obměňovat dle náplně vaší ledničky.
Zároveň je na vás, jestli brambory nastrouháte, nakrájíte na drobné kostičky, nebo na mandolíně nakrájíte na tenká kolečka. Na hlubší pánvi rozehřejte asi polévkovou lžíci olivového oleje. Vsypejte na něj brambory nastrouhané na hrubém struhadle a restujte, dokud nezezlátnou. K bramborám vhoďte na nudličky nakrájenou cibuli a také ji orestujte, dokud nezačne mírně hnědnout. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte.
Do misky rozklepněte tři velká vejce a rozšlehejte. Zalijte jimi brambory v pánvi a přiklopte. Tortillu smažte na mírném plameni. Jakmile je hotová, pomocí talíře ji obraťte a osmažte z druhé strany. Před konzumací posypte nasekanými bylinkami! K bramborám můžete přidat další ingredience. Skvěle chutnají se slaninou, strouhaným sýrem nebo třeba s paprikou.
Brambory klidně denně
Dříve zachraňovaly společnost před hladomory, dnes jsou jednou z nejoblíbenějších příloh. Brambory do zdravého jídelníčku rozhodně patří. Jsou mnohem víc než jen chutná zelenina. Obsahují spoustu vitaminů, jako je vitamin C a vitaminy skupiny B, ale také minerály, z nichž za zmínku stojí hlavně draslík a železo, zároveň jsou zdrojem vlákniny.
Zdroje: www.apetitonline.cz, magazin.recepty.cz, fresh.iprima.cz