Vajíčko je vitaminová bomba. Obsahuje 6 gramů bílkovin a 13 životně důležitých vitaminů, které vaše tělo zoufale potřebuje. Mít doma vajíčka se zkrátka vyplatí. Můžete z nich připravit tisíce pokrmů – od klasické omelety, míchaných vajíček, až po pořádnou bábovku nebo buchtu. Ovšem má to jeden háček. Vajíčka jsou extrémně křehká. Citlivá na změnu teploty a ještě mají limitovanou dobu spotřeby. Co můžete udělat proto, aby vám dlouho vydržela?

Nevíte, jak si správně uspořádat lednici? Mrkněte se na video autorek Královny pořádku, který najdete na kanále YouTube. Příště už budete vědět víc!

Zdroj: Youtube

Plato bez „invalidů“

Hlavní předpoklad vaší úspěšné vaječné mise je koupit si nepoškozené zboží. Proto když už v supermarketu sáhnete po kartonu vajec, přesvědčte se, jestli některá z nich nejsou nakřáplá nebo jinak poškozená.

Malý defekt skořápky znamená riziko bakterií. Bohužel se stává, že jeden nakřáplý „invalida“ pak může znehodnotit zbytek vaječného plata. Takže pokud máte na mušce nějaké zlevněné vaječné zboží, vždycky raději prověřte jeho kvalitu.

Test: Čerstvé vejce versus pukavec

Občas se stane, že v obchodech jsou k mání vajíčka „za hubičku“. Nízká cena je často vykoupena krátkou trvanlivostí výrobku. Proto je na vás, abyste rozhodli, jestli chcete mít poslední tři dny k večeři vaječnou omeletu, volská oka nebo palačinky.

Pravdou je, že vejce vám vydrží i pár dní po minimální době spotřeby. Pukavec, tedy zkažený kousek poznáte hned po rozklepnutí podle zápachu. Ale můžete si ho otestovat i vcelku, a sice „vodní zkouškou“. Jak na to? Ponořte vejce do sklenice s vodou. Pokud klesne, je v pořádku. Jakmile vyplave nad hladinu, okamžitě se ho zbavte.

Sůl namísto lednice

Podle odborníků jsou vajíčka extrémně citlivá na změnu teploty, proto byste je nikdy neměli skladovat ve dveřích lednice, které se neustále otvírají a mění tak svoje klima. Ideální je uchovávat vejce ve střední polici, pokud možno vzadu.

Naše babičky, které lednici neměly, si vystačily s jednoduchým trikem. Zkuste ho také, třeba na chalupě, budete mile překvapeni. Vezměte si plastovou misku a dno zasypte kuchyňskou solí. Na solný základ vyskládejte všechna vejce a kompletně je zasypte solí. Sůl funguje jako dezinfekce proti bakteriím a zároveň nepropustí k vejcím kyslík, který je znehodnocuje. Ve slaném zábalu vám vydrží vejce spoustu týdnů.

Pomůže i mráz

Máte doma přehršel vajec, které nezvládnete spotřebovat? Oddělte žloutek bílek. Bílky nalijte do plastové vaničky a uložte do mrazáku. Žloutky smíchejte se 2 % soli nebo 5 % cukru a dejte zamrazit. Aby se vám lépe dávkovaly, můžete použít formičky na led.

Související články

Zdroje: www,chalupari-zahradkari.cz, www.bydlimekvalitne.cz