Zdroje: youtube.com, emimino.cz, toprecepty.cz
Vymýšlet neustále zajímavé a neotřelé snídaně či večeře, které zaujmou nejen děti, je poměrně složitým úkolem. Ale jde to! A to za méně korun, než si možná myslíte. Na přípravu originálního pokrmu z chleba a vajíček budete potřebovat jen pár surovin a výsledek si přitom všichni strávníci okamžitě zamilují. A vy už možná nebudete v neděli ke snídani připravovat nic jiného. Chleba naplněný vejci kromě toho skvěle poslouží i jako geniální pohoštění pro hosty k pivu nebo k vínu. Přesvědčte se o jeho úžasné chuti a jednoduchosti sami.
Plněný chléb vejci a šunkou
Budete potřebovat:
1 celý bochník chleba
7 vajec
2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
150 gramů slaniny nebo šunky
100 gramů mozzarelly
sůl
pepř
Postup:
Vezmeme si bochník chleba a vyřízneme v jeho vršku velký otvor. Kůrku odstraníme a vnitřek chleba vydlabeme. Do vytvořeného prostoru rozklepneme sedm vajec, která zlehka osolíme a opepříme. Nasekáme si petrželku a vajíčka s ní bohatě zasypeme. Na petrželku pak poklademe plátky šunky či slaniny a nakonec všechno posypeme nastrouhanou mozzarellou. Nachystaný plněný chléb vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečeme jej asi 30 až 40 minut. Po upečení jej necháme chvilku zchladnout a můžeme servírovat.
TIP: Možná si říkáte, co udělat se zbylou střídkou z chleba. Vyhazovat ji rozhodně nemusíte. Stačí, když ji usušíte a poté namelete. Vznikne tak chlebová strouhanka, která je vhodná například na zahušťování guláše.
Zapečený chléb naplněný sýrem
Chléb se dá zapékat prakticky s čímkoliv. Nemusíte tedy spoléhat jen na vaječnou směs, ale můžete sáhnout například po sýru. Zatímco chléb plněný vejci se skvěle hodí ke snídani nebo k večeři, bochník se sýrem poslouží jako úžasná pochoutka ke sklence vína.
Budete potřebovat:
1 celý bochník chleba (ideálně kulatý)
2 balení taveného sýru
150 gramů sýru niva
2 kelímky zakysané smetany
1 velkou zelenou papriku
30 gramů slaniny
sůl
pepř
Postup:
Slaninu si nakrájíme na kostičky a necháme ji na pánvi vyškvařit. Uvolněný tuk slijeme do misky. Z bochníku chleba odkrojíme vršek a rukama vydlabeme střídku. Tu přitom natrháme na větší kusy, které namočíme v tuku ze slaniny a dáme si je prozatím stranou. Vnitřek chleba rovněž vymažeme zbylým tukem ze slaniny a vrhneme se na přípravu náplně. V míse smícháme tavený sýr s nahrubo nastrouhanou nivou, zakysanou smetanou, vyškvařenou slaninou a také na malé kostičky nakrájenou zelenou paprikou. Podle chuti směs dosolíme a opepříme.
Sýrovou směs nalijeme do vydlabaného bochníku chleba a dáme jej péct do trouby vyhřáté na 190 stupňů asi na 50 minut. V průběhu pečení čas od času otevřeme troubu a sýrovou směs promícháme.
Zhruba dvacet minut před koncem pečení chleba přiklopíme odkrojeným vrškem a na plech k němu přidáme natrhanou a v tuku vymáčenou střídku. Zapečený chléb podáváme odklopený a s kousky opečené střídky, kterou si namáčíme v sýrové náplni.