K Vánocům neodmyslitelně patří bramborový salát. A ten se zase jen těžko obejde bez vajec uvařených natvrdo. Vejce je přitom tak trochu malý zázrak. Pokud by bylo oplodněno, mohlo by se v něm vyvinout kuře. Není proto divu, že z výživového hlediska jde o velmi cennou potravinu. Vždyť uvnitř musí být dost živin na to, aby se ze zárodku vyvinulo malé ptáče. I proto se stala vejce, hlavně ta slepičí, velmi vítaným zpestřením lidského jídelníčku. Obsahují totiž celou řadu vitamínů a dalších minerálních látek, a jsou také velmi bohatým zdrojem bílkovin. Takže jejich konzumaci rozhodně nemusíme omezit pouze na bramborový salát.

Co je nahniličko

Ačkoli si řada lidí myslí, že vaření vajec je naprosto banální věc a zvládne to každý, kdo umí ohřát vodu. Tak úplně snadné to není. Stačí už jen zmatek, který často panuje v označení jejich úpravy. Nejčastěji se používají tři úrovně uvaření. Tou první, při níž je vnitřek vejce téměř zcela tekutý, označujeme „naměkko“. Při této úpravě je žloutek mírně krémový a bílek téměř zcela tekutý. Ve vroucí vodě to bude trvat tři až pět minut. Často bývá za vejce naměkko mylně považováno takové vajíčko, které má krémový žloutek, ale téměř zcela tuhý bílek. Správně se ale tato úprava jmenuje nahniličko a dosáhnete jí po přibližně šesti až osmi minutách vaření.

A nakonec je tu samozřejmé úprava natvrdo. Tedy přesně tak, kterou potřebujete do bramborového salátu. Dejte si ale pozor, i vejce natvrdo lze převařit. Rozhodně totiž neplatí, jak můžeme často slýchat, že čím déle, tím lépe. Tuhý bílek i žloutek budete mít nejspíše po 10 minutách v horké vodě, limitem je zhruba 12 minut. Pokud vejce budete vařit déle, žloutek se zvenku zbarví nepříliš hezky do zelena a uvnitř bude velmi drobivý a vysušený. Rozhodně nic, co chcete v salátu mít.

Ocet zabrání prasknutí

Důležité je nezapomenout vejce po uplynutí požadovaného času okamžitě vyndat a co nejrychleji zchladit. Pokud je totiž necháte v horké vodě, aby pomalu vychladla, budou se vařit ještě dlouho poté, co je sundáte ze sporáku. Ideální je horkou vodu slít a vejce přendat do misky se studenou vodou. Tím se proces vaření zastaví.

To je ale poslední či předposlední krok. Než se k němu dostanete, je potřeba vejce nejprve uvařit. I když se musí skladovat v ledničce, než je začnete vařit, měly by mít pokojovou teplotu. Nejlépe uděláte, pokud si je připravíte alespoň hodinu předem a necháte je pomalu ohřát. S jejich přemístěním do vody ale nespěchejte ani tak. Vejce musíte vkládat do vroucí vody. Použijte lžičku, neměli byste je rozbít prudkým vhozením do kastrolu. Pokud se vám stává, že vejce při vaření stejně prasknou, zkuste do vody příště přidat lžíci octa. Tenhle problém by už nastat neměl. Zároveň si pohlídejte, že všechna vejce, která vaříte, jsou zcela ponořena pod vodou a nevykukují, jinak by se neuvařila stejnoměrně a výsledek by nebyl dobrý.

Na loupání volte raději starší

Pokud jste vejce vařili natvrdo, budete je pravděpodobně potřebovat oloupat. V tomto případě dbejte na opravdu dokonalé vychlazení. Dejte si raději na čas, pokud vejce budou ještě vlažná, budou se loupat výrazně hůře. Zajímavé je, že týden či dva stará vajíčka se loupou snadněji než ta úplně čerstvá. Takže pokud máte vlastní slepice, sáhněte raději po těch z minulého týdne, místo dnešních či včerejších. Vejce z obchodu mají vyznačené datum spotřeby, což orientaci usnadňuje. Důvodem je postupné vyzrávání vajec, které trochu mění jejich vnitřní strukturu.

Tipů jak dokonale oloupat vejce je mnoho. Odborníci obvykle doporučují začít vejce loupat zespodu, tedy od širšího tupého konce a nikoli od špičky. Pomoci může také tekoucí voda, která odplaví nalepené kousky skořápek, a zároveň pomůže oddělit bílek od skořápky.

Elektrický vařič vajec

Skoro na každou činnost můžeme mít dnes v kuchyni přístroj. A co teprve na takovou věc, jako je vaření vajec, které vyžaduje přesné hlídání času. Elektrické vařiče vajec za nás udělají většinu práce. Jednoduše do nich naskládáte vejce – pro domácí použití se vyrábějí v kapacitě od čtyř do osmi vajec. Existují ale i větší pro restaurace či kavárny. Elektrický vařič zjednoduší celý proces na absolutní minimum. Jediné, co musíte udělat je vložit vajíčka to otvorů v držáku a zakrýt je poklopem. Pak už pouze navolíte buď délku vaření, nebo stupeň úpravy, a už jen počkáte na signál.

Na trhu jsou vařiče s cenou začínající na dvou stech korunách, ale také ty stojící i dva tisíce. Samozřejmě s rostoucí cenovou kategorií přibývají i funkce a vychytávky. Pokročilejší vařiče jsou schopny detekovat velikost vajec a podle toho upravit délku varu. Nabídnou i rozšiřující příslušenství, které umožní například připravit volská oka, nebo třeba uvařit zeleninu v páře. Příjemným doplňkem je vyjímatelný držák vajec, který umožní jednoduše je všechny najednou vyndat a přenést na stůl. Samozřejmě platí, že elektrický vařič vajec neudělá vlastně nic, co byste nezvládli s kastrůlkem na sporáku. Pokud sníte týdně jedno či dvě vejce, bude vám zbytečně zabírat místo. Ale pro větší rodiny, sportovce či skutečné milovníky vajec, může být docela užitečnou pomůckou.

Doplňky do mikrovlnky

Dalším pomocníkem při vaření vajec může být i mikrovlnná trouba. Tady pozor, nikdy nesmíte vařit vejce uzavřené ve skořápce. Mohlo by explodovat. Možností je skořápku opatrně propíchnout jehlou, alespoň na dvou místech. Spíše si ale zakupte některý z doplňků pro vaření vajec. Do nich vejce vyklepnete syrové a vložíte do mikrovlnky. Tyhle kousky plastu stojí doslova pár korun, a pokud se vám nechce stát u plotny, svůj úkol splní.