Právě obarvená vařená vajíčka bývají součástí velikonoční výzdoby každé domácnosti. Ať už ručně dekorovaná, polepená samolepkami, obarvená pestrými barvami nebo třeba jen obarvená cibulovými slupkami, se v misce na stole opravdu krásně vyjímají. Jenže je třeba si uvědomit, že taková vajíčka by se měla sníst hned, maximálně druhý den. Neriskujte své zdraví!

Symbolem Velikonoc jsou vejce vařená natvrdo

Vařená vejce vyjadřují pevné odhodlání křesťanů a lidstva vůbec překonávat příkoří a životní nesnáze. Stejně tak charakterizují plodnost, obnovu a začátek něčeho nového. Pohané považovali vajíčko za symbol regenerace, kterou jaro samozřejmě přináší.

Vejce je zdravé

Vajíčka jsou jednou z nejcennějších složek živočišné výživy. Obsahují lehce stravitelné bílkoviny, komplex vitaminů skupiny B, vitaminy A, D, E, a K. Jsou na prvních příčkách mezi potravinami s vysokým obsahem fluoru, který například velmi prospívá zubům. Ve velkém množství nabízejí i vápník, hořčík, draslík a další nerostné soli. Vejce obsahují také lecitin, který dokáže zmírňovat nežádoucí účinky cholesterolu obsaženého ve žloutcích.

Plněná vejce se sardelkou

Co budete potřebovat: 4 vejce, 50 g másla, 40 g žemle, trochu mléka, sardelová pasta nebo ančovičky, kapii, petržel, bylinky, červená paprika, salátová okurka.

Postup:

Vychladlá vejce oloupejte a rozkrojte na dvě poloviny. Housku nadrobte a namočte do mléka. Po chvíli ji vymačkejte a utřete ji se žloutky. Postupně po troškách přidejte změklé máslo a podle chuti i sardelovou pastu nebo pokrájené ančovičky. Solit nemusíte, pasta je většinou dost slaná sama o sobě. Připravenou náplň nastříkejte zdobičkou do vaječných půlek a můžete posypat čerstvými bylinkami a pokrájenou zeleninou.

Salát s rajčaty a vejci

Co budete potřebovat: ledový salát nebo směs zelených listů (špenát, polníček, hlávkový salát, rukola), 5 rajčat, malý kousek cibule, 3 vejce, olivový olej, balzamikový ocet, hořčice, sůl, 1 kyselá okurka.

Postup:

Do připravené nádoby nalijte 3 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce balzamika a 1 kávovou lžičku hořčice spolu s trochou soli. Šlehejte tak dlouho, dokud se vám nevytvoří jemná krémová emulze. Následně přidejte jemně nakrájenou cibuli a okurku. Do připravené zálivky přidejte natrhaný ledový salát nebo listy špenátu, polníčku či hlávkového salátu. Přidejte také na kousky nakrájená rajčata a vše spojte promícháním. Zelenina bude obalená krémovou zálivkou a vy ji na závěr vyšperkujte vejci natvrdo.

Bylinková vejce s lososem

Co budete potřebovat: 4 vejce, stejné váhové množství másla a 4 žloutků, sůl, pepř, šťáva z citronu, uzený losos, 2 lžíce pokrájených bylinek – pažitka, kopr, petrželka a nať jarní cibulky.

Postup:

Nejprve všechna vejce rozpulte, vyjměte žloutky a utřete je s ostatními ingrediencemi. Zhotovenou pomazánkovou směsí naplňte bílkové půlky vajec a ozdobte je kousky uzeného lososa.

Rychlou klasikou jsou obložené chleby

Z vajec natvrdo můžete velice snadno udělat pestrou nabídku obložených chlebů, která se hodí ke snídani, svačině i jako plnohodnotné jídlo. Takže velmi praktické a zároveň chutné. Vejce doplňte máslem či sýrem a jakoukoliv čerstvou zeleninou, kterou posypete třeba čerstvou řeřichou nebo sezamem.

Související články

Zdroje: www.recepty.blesk.c, www.erecepty.e, www.lifee.cz