Starší ročníky si jistě vejmrdu pamatují od svých babiček, které na ni nedaly dopustit. Hlavně během zimy ji pravidelně vkládaly do jídelníčku. Vejmrda je dodnes oblíbená na zabijačkách, ale kdysi se doma podávala i jako účinná domácí medicína. Funguje totiž jako skvělá prevence a stejně tak výborně ulevuje při léčbě. A o co se vlastně jedná?

Jak připravit vejmrdu se podívejte na tomto YouTube videu na kanále Konečně vývar:

Zdroj: Youtube

Co to je vejmrda

Pokud vám snad tento název evokuje neslušné slovo, není tomu tak. Ve staré češtině je jeho význam „vrtět se, pohybovat ocasem či obrůstat kořínky“. Pojem je odvozený od roztřepených kořínků křenu. Ve skutečnosti se jedná o nastrouhaná jablka s křenem ochucená octem a cukrem. Dle svých požadavků si můžete připravit variantu sladší chuti, kde bude více jablek nebo silnější, do níž dáte větší poměr křenu. Vejmrda perfektně doplní každé vařené i pečené vepřové maso a jistě ji ocení všichni milovníci české kuchyně. A jako bonus nadopujete své tělo významnými vitamíny a zdraví prospěšnými látkami.

Proslulá byla vejmrda Loretánská

Za první republiky byla v Praze vyhlášená Loretánská vejmrda, kterou podávali v restauraci na Hradčanech u tehdy známého „taliána“. Jednalo se o recept italského uzenáře Emanuela Ugge, který se tímto pokrmem v hlavním městě proslavil. V tu dobu se ovšem do vejmrdy používala místo jablek červená řepa.

Jak vejmrdu připravit

Postup je velice jednoduchý a bez okolků jej zvládne i každý začátečník. Nejprve omyjte 2 kg jablek a zbavte je jádřinců. Pak očistěte množství křenu, které zvolíte za vhodné, ale běžný poměr je na 2 jablka tak 100 g nastrouhaného křenu. Obě suroviny nastrouhejte na jemném struhadle a v misce je zakápněte šťávou z 1 citrónu. Předejdete tak hnědnutí jablek.

Připravte si nálev

V jednom hrnci nechte přejít varem 1 dl octa a ve druhém svařte 400 g cukru s trochou vody tzv. „na nitku“. To znamená, že by vám měl chladnoucí cukr tvořit mezi prsty „nitku“, která se po chvilce přetrhne. Připravené nálevy vlijte k jablkům s křenem, vše promíchejte a případně dochuťte dle svých požadavků.

Naplňte vejmrdu do sklenic

V tento moment můžete připravenou směsí začít plnit předem sterilované sklenice a pevně je vždy uzavřít. Vejmrdu uchovávejte v lednici, kde vám vydrží i několik týdnů. Vyhněte se zavařování, protože byste se zbytečně připravili o léčivé látky a vejmrda by neměla ten správný šmrnc! Vzhledem k tomu, že jsou v křenu obsažené fytoncidní látky, nemusíte se obávat zkažení či napadení plísní.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.jimejinak.cz, www.ceskatelevize.cz