Popeleční středa zahajuje postní období

Popeleční středa následuje hned po masopustním úterý (to letos vyšlo na 25. února). Připadá tak na 46. den před Velikonoční nedělí a je vlastně prvním dnem postní doby. Mluví se však o čtyřicetidenní půstu - neděle se totiž do postní doby nezapočítávají, neboť se za postní dny nepovažují. Tento den dostal pojmenování podle popela, který se získal spálením posvěcených kočiček z předchozího roku. Právě první postní den dělával kněz už od 11. století věřícím na čelo křížek z popele (tzv. popelec), jako připomínku pomíjivosti pozemského života a nezbytné pokory.

Velikonoční tvoření

  • velikonoční a jarní přání – k velikonočním tradicím patří přes 140 let posílání pohlednic. Snadno si můžete vyrobit originální velikonoční přání. Tvořit mohou už nejmenší děti.
  • velikonoční dekorace – si snadno zvládnete vyrobit vlastními silami. Jen počítejte, že některé vám zaberou více času: velikonoční věnec, venkovní velikonoční dekorace.
  • květiny nesmí chybět. Skvěle navodí jarní atmosféru. Ať už sáhnete po pestrobarevných petrklíčích (primulkách), jarních rychlených cibulovinách nebo využijete atraktivní cinerárii (starček, popelivku).

Velikonoční pečení

Drobné sladkosti můžete s předstihem připravit jako pohoštění pro koledníky. Zvlášť těsto na perníčky je potřeba zadělat v dostatečném předstihu. Inspiraci najdete i mezi vánočními recepty. Nejvíce se hodí těsto na perníčky nebo linecké. Velikonoční tvary si můžete vyříznout buď podle šablony z kartonu (kraslice) nebo použít vhodnou formičku (kuřátka, ovečky, zajíčky).

K tradičním velikonočním symbolům patří beránek. Receptů na velikonočního beránka najdete na našem webu přes dvě desítky, největšímu zájmu se těší velikonoční beránek tvarohový. Ale upéct můžete i beránka biskupského, kakaového s kokosem, makového, z majonézy, s citronovou polevou, jablečného, banánového mourovaného, mrkvového, ořechového, mandlového, čokoládového, olejového či kynutého. A zkrátka nepřijdou ani ti, kteří formu na pečení beránka nemají a pořizovat si ji nechtějí: recepty na beránky bez formy.

Velikonoce na webu iReceptar

Velikonoční dekorace, zdobení kraslic, sladké i slané velikonoční recepty, historie, tradice. To vše souvisí s tématem Velikonoce. Množství inspirace také najdete na nástěnkách na profilu Receptáře na síti Pinterest

Kdy budou Velikonoce v roce 2020?

Boží hod velikonoční se podle kalendáře katolické církve slaví první neděli po prvním jarním úplňku (ten letos připadá na 8. dubna).

  • Zelený čtvrtek - 9. dubna
  • Velký pátek – 10. dubna (svátek a volný den v České republice)
  • Bílá sobota – 11. dubna
  • Velikonoční neděle, Boží hod velikonoční – 12. dubna
  • Velikonoční pondělí - 13. dubna (svátek a volný den v České republice)