Popeleční středa zahajuje postní období

Popeleční středa následuje hned po masopustním úterý (to letos vyšlo na 16. února). Připadá tak na 46. den před Velikonoční nedělí a je vlastně prvním dnem postní doby. Mluví se však o čtyřicetidenní půstu - neděle se totiž do postní doby nezapočítávají, neboť se za postní dny nepovažují. Své pojmenování tento den získal podle popela, který vznikl spálením posvěcených kočiček (obvykle větviček z vrby jívy) z minulého roku. Právě první postní den dělával kněz už od 11. století věřícím na čelo křížek z popele (tzv. popelec), jako připomínku pomíjivosti pozemského života a nezbytné pokory.

Velikonoční tvoření zabaví i děti

  • velikonoční a jarní přání – k velikonočním tradicím patří přes 140 let posílání pohlednic. Snadno si můžete vyrobit originální velikonoční přání. Tvořit mohou už nejmenší děti.
  • velikonoční dekorace – je možné snadno zhotovit z přírodních materiálů vlastními silami. Milovníci aranžování si mohou vyrobit velikonoční věnec či speciální venkovní velikonoční výzdobu.
  • nezapomeňte na květiny - skvěle dokreslí jarní atmosféru. Výborně se hodí pestrobarevné petrklíče (primulky), jarní rychlené cibuloviny (modřence, narcisy, tulipány, hyacinty) nebo využijete atraktivní cinerárii (starček, popelivku).

Velikonoční pečení – beránek, perníčky i mazance

Tradice velikonočních sladkostí je veliká. Zvlášť brzy je třeba zadělat těsto na perníčky. Inspiraci najdete i mezi vánočními recepty. Nejlépe se hodí těsto na perníčky nebo linecké. Velikonoční tvary snadno vyříznete podle šablony z kartonu (kraslice) nebo můžete použít vhodnou formičku (kuřátka, ovečky, zajíčky).

K tradičním velikonočním symbolům patří beránek. Receptů na velikonočního beránka najdete na našem webu přes dvě desítky, k nejoblíbenějším patří velikonoční beránek z tvarohového těsta. Upéct však můžete i beránka biskupského, kakaového s kokosem, makového, z majonézy, s citronovou polevou, jablečného, banánového mourovaného, mrkvového, ořechového, mandlového, čokoládového, olejového nebo kynutého. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří formu na pečení beránka nemají a pořizovat si ji nechtějí. Na našem webu najdete i recepty na beránky bez formy.

Velikonoce na webu iReceptar

Velikonoční dekorace, zdobení kraslic, sladké i slané velikonoční recepty, historie, tradice. To vše souvisí s tématem Velikonoce. Na našich 10 nástěnkách na profilu Receptáře na síti Pinterest najdete na 800 velikonočních pinů.

Kdy budou Velikonoce v roce 2021?

Boží hod velikonoční se podle kalendáře katolické církve slaví první neděli po prvním jarním úplňku (ten letos připadá na 26. března).

  • Zelený čtvrtek - 1. dubna
  • Velký pátek – 2. dubna (svátek a volný den v České republice)
  • Bílá sobota – 3. dubna
  • Velikonoční neděle, Boží hod velikonoční – 4. dubna
  • Velikonoční pondělí - 5. dubna (svátek a volný den v České republice)