Perníčky jsou naprosto nezaměnitelným cukrovým. Pečlivě namíchaná směs koření a med jim dodají lahodnou chuť a vůni, které má rád snad každý. Navíc můžeme bez větší nadsázky tvrdit, že každý perníček je malé umělecké dílo, neboť jedinečnost mu dodá právě zdobení. Pojďte letos upéct a nazdobit perníčky podle osvědčených receptů a metod zdobení našich babiček. Uvidíte, že se po lahodném cukroví jen zapráší.

Správné koření je základ úspěchu

Čas kvapí a příliš prostoru nechat perníčky řádně odležet už není. Nevadí. Upečte perníčky, které jsou měkoučké takřka ihned. Jak na to, se podívejte na videu:

Zdroj: Youtube

Tajemství dokonalých perníčků je v koření. Samozřejmě můžete koupit již hotovou směs, ale mnohem lépe uděláte, když si koření namícháte sami doma. Navíc vám zbyde na další pečení, stačí jej uložit do uzavíratelné čisté sklenky. Smíchejte lžičku mletého kardamomu, mletého badyánu, mletého hřebíčku a nového koření. Pikantnost celé směsi dodá jedna a půl lžičky mleté skořice, dbejte na to, abyste použili cejlonskou, a jedna lžíce mletého sušeného zázvoru. Na závěr přimíchejte ještě lžičku muškátového oříšku.

Perníčky jednoduše

Koření je namícháno, je čas pustit se do samotného těsta. Do mísy si připravte 150 gramů másla o pokojové teplotě, přisypejte 150 gramů cukru a umixujte v pěnu. Posléze přidejte dva žloutky pokojové teploty, 150 gramů medu, 50 gramů mléka pokojové teploty, 10 gramů kakaa holandského typu a vrchovatou lžičku předem připraveného koření.

V robotu všechny ingredience smíchejte a postupně po částech přidávejte 400 gramů hladké mouky. Nakonec do těsta vmíchejte sníh vyšlehaný ze dvou bílků a lžičku jedlé sody. Vypracujte těsto a nechte jej alespoň 12 hodin odpočívat v lednici.

Druhý den těsto vyválejte na asi 4 milimetrový plát a vykrajujte perníčky s velikonočními motivy. Pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 10 - 12 minut. Perníčky, které nebudete chtít zdobit, nechte přírodní, jen je po upečení potřete bílkem. Ostatní nechte vychladnout a pusťte se do uměleckého díla.

Zajíčci a kuřátka

Asi nejčastěji se budou opakovat motivy kuřátek, zajíčků a nejrůznějších ptáčků. Nazdobte je pomocí takzvané královské glazury. Dobré je udělat si dvě konzistence, tu hustší a pevnější využijete na kontury a ozdoby, tu jemnější pak na výplň. Obě můžete dle libosti obarvit potravinářskými barvami, takže výsledné zdobení bude naprosto geniální.

Jak na to, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Na pevnější glazuru lehce vyšlehejte jeden bílek, přidejte 220 gramů moučkového cukru a půl lžičky citronové šťávy. Na tekutější glazuru použijte cukru jen 150 gramů. Podle potřeby ji můžete ještě naředit pár kapkami vody. Obarvujte potravinovými barvičkami. A jak na samotné zdobení? Tekutou glazurou vyplňte povrch perníčku, nechte zaschnout a tužší glazuru použijte spolu se šablonkou a vytvořte na cukroví ty nejkrásnější ornamenty.

Nejkrásnější kraslice

Kromě jarních motivů můžete vyrobit celé perníčkové kraslice a ozdobit je glazurou také. Glazuru si vyrobte podle receptu výše a vhodná bude ta tekutější.

Pak už ji jen rozdělte na několik částí a obarvěte, abyste získali hned několik barev a můžete se pustit do zdobení tak, jak vidíte na videu:

Zdroj: Youtube

Nejlepší je udělat si na perníčku ve tvaru vejce bílý podklad. Nerovnosti v glazuře můžete doladit párátkem. Nechte bílý podklad zaschnout a tvořte barvičkami. Pomocí zdobících sáčků s vhodnou špičkou zdobte nejrůznějšími květinami a ornamenty. Inspirujte se klasickými kraslicemi nebo živými květy. Jakmile máte obě poloviny kraslice hotové, glazuru naneste na místo spoje a slepte je k sobě. Dokonalé voňavé mistrovské dílo je na světě!

Související články

Zdroje: www.youtube.com, dvevtroube.blogspot.com, www.youtube.com, www.youtube.com